VIDEO: Koje vrste bicikala postoje?

Koliko ljudi, toliko ćudi ili još bolje, toliko različitih bicikala.
VIDEO: Koje vrste bicikala postoje?
Foto: 021.rs (Promo)
U ovoj epizodi naše bici društvo pokušalo je da sazna kakve sve vrste bicikala postoje. 
 
Od Jasne, volonterke Novosadske biciklističke inicijative, naučili smo da je najbitnije da imate bicikl koji je prilagođen vašim potrebama i vrsti vožnje koju preferirate, a koliko je izbor šarenolik, pogledajte u našoj devetoj epizodi.
 
 
Zajednički projekat kompanije Mercator-S kroz brend IDEA i Novosadske biciklističke inicijative nastao je sa idejom da se kroz niz aktivnosti unaprede uslovi i aktivnosti za biciklističku zajednicu u Novom Sadu. 
 
Kroz podršku projektu Biciklograd, kompanije Mercator-S i brend IDEA postali su partner Novosadske biciklističke inicijative, a kao najznačajniji projekat izdvajaju serijal edukativnih sadržaja "Bezbednost dece u saobraćaju".
 
Kroz deset kratkih, zabavnih i poučnih videa, Zoran Tegeltija, poznati novosadski umetnik i biciklista, zajedno sa novosadskim školarcima i volonterima Novosadske biciklističke inicijative, se voza kroz grad i rešava češte dileme sa kojima se suočavaju najmlađi učesnici saobraćaja.
 
Teme kojima se epizode bave su: kako se pravilno parkira bicikl, kako se postavlja sedište i kako se bira odgovarajuće sedište, kako se vozi uz brdo, a kako niz brdo, kako da izaberemo pravi bicikl, kako se uči vožnja, gde se vozi bicikl i mnoge druge teme.
  • Vlada

    07.09.2021 10:15
    @Zorana

    Vidiš da lik kreativno tumači propise (tj. izmišlja). Najnovija im je fora ovo lupetanje o prednosti automobila na pešačkom u odnosu na bicikl, sjajno se zezaju, sve samo da ne voze kako treba.
  • Zorana

    06.09.2021 15:49
    @NSAboriginal
    To što pišeš apsolutno nije istina, bicikl moze da se kreće trotoarom bez ikakvih problema, ali je u tom slučaju brzina ograničena na brzinu kretanja pešaka, pročitaj zakon. Vožnja bicikla može biti zabranjena u nekim delovima grada ili ulicama, a to se uređuje posebnim aktima.
  • NSAboriginal

    06.09.2021 14:01
    Vožnja bicikla po trotoaru
    Molim i apelujem na sve koji imaju vezu sa ovom temom, da upoznaju sve bicikliste da vožnja biciklom po trotoaru NIJE DOZVOLJENA i da je protivna zakonu (Zakon o bezbednosti saobraćaja). Štaviše kažnjiva je (kazna je 5.000,00 din).
    Trotoar je mesto za pešake i bez obzira postoji li biciklistička staza ili ne, biciklisti treba da se kreću biciklističkom stazom, biciklističkom trakom ili kolovozom. NE TROTOAROM!
    Dalje, biciklista koji vozi bicikl preko pešačkog prelaza nema prednost jer se on smatra vozačem. Ako gura bicikl smatra se pešakom i onda ima prednost.
    Vozač je dužan da propusti biciklistu koji ide biciklističkom stazom ako svojim vozilom SKREĆE i SEČE biciklističku stazu.
    Biciklisti koji izleću na put kao da su na trkama se igraju svojom bezbednošću a i drugih učesnika u saobraćaju.
    Pešak (a ne biciklista) je dužan da se pre stupanja na pešački prelaz uveri da može bezbedno preko i da ne UGROŽAVA druge:
    "Na pešačkom prelazu, na kome saobraćaj nije regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima ni znacima koje daje policijski službenik, pešak je dužan da se pre stupanja na pešački prelaz, prethodno uveri da može da pređe na bezbedan način, tako da stupanjem na kolovoz ne ugrožava bezbednost saobraćaja."
    Izletanje na put, pa bio to i pešački prelaz, bez opreza, gledanja, i neinteresovanja šta se dešava u saobraćaju tipa "ja prelazim a vi ostali ima da stanete" nije ispravno.
    Biciklista sam sam, ali poznajem propise.
    Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti