Sajam električnih vozila"EV days" 14. i 15. septembra na Novosadskom sajmu

Treća po redu manifestacija "Electric vehicles days" (EV Days) održaće se 14. i 15. septembra u Master centru Novosadskog sajma.

"EV Days" će ove godine otići korak napred u odnosu na prethodnu i kroz šest panela i dve plenarne sesije prikazati najnovija rešenja u oblasti elektromobilnosti.

Prema rečima prof. dr Borisa Dumnića sa Fakulteta tehničkih nauka, na panelima će se razgovarati o veoma bitnim temama koje zaokupljaju globalnu javnost.

"Ove godine ćemo proći velik broj tema, počevši od prve teme koja se tiče energetske tranzicije i pitanja cene, dostupnosti i količine energenata koje imamo u ovom tenutku na globalnom, regionalnom i nacionalnom tržištu. Posle toga ćemo govoriti o ekosistemu električnih i hibridnih vozila. Nakon toga se spuštamo na temu pitanja urbane mobilnosti, a sledećeg dana ćemo govoriti o infrastrukturi za punjenje i njenoj dostupnosti. Sledeća tema obrađuje pitanja softverskih rešenja. Drugi dan će se završiti temom postprodaje", istakao je Dumnić.

Očekuje se da "EV Days" okupi vodeće kompanije iz automobilske industrije, proizvođače komponenti, delova i softvera za električna vozila, kao i inovatore u oblasti punjenja i infrastrukture za električna i hibridna vozila.

Izlagački deo manifestacije pružiće posetiocima priliku da testiraju različite modele vozila i punjača više od 20 različitih električnih, hibridnih i plug-in vozila koja nam dolaze iz najboljih kompanija u automobilskoj industriji u zemlji i regionu: BMW, Mercedes, Hyundai, Volvo, Honda, Porche, Audi , Volkswagen, Mini, Ford, Tesla, Fiat, itd.

Takođe će se moći upoznati sa ključnim komponentama električnih vozila.

Nezaobilazni deo konferencije biće i Studentsko takmičenje "IEEE4 Challenge", gde će se studenti Fakulteta tehničkih nauka i drugih fakulteta iz države i regiona povezati sa potencijalnim poslodavcima.

I ove godine, nekoliko velikih kompanija iz ove oblasti zadaće studentima tematske izazove, kroz koje će oni rešavati probleme sa kojima se susreću inženjeri automobilske industrije. Svaka kompanija izabraće pobednički tim i obezbediti vredne nagrade.

Sem integrisanja studenata u svet privrede, cilj "Electric vehicles days-a" jeste da predstavi odgovarajuće strategije i mere podsticaja za izgradnju punjača na teritoriji Republike Srbije, kao i da podstakne da se sama infrastruktura potrebna za napredak elektromobilnost brže razvija kako bi bila dostupna svima.

Kako navode organizatori, ulaz u izlagački deo i zonu za testiranje je besplatan za sve posetioce. Što se tiče konferencijskog dela, neophodna je prijava za ostvarivanje kotizacije i prava za ulazak, koja se može izvršiti na web stranici "EV Days"-a.

  • noname

    11.09.2023 18:56
    elektro nešto
    Pre će solarna oluja da nas pogodi nego što će se omasoviti elektro vozilo
  • Ona

    11.09.2023 14:28
    Mogli su da uvedu jos koji punjac u gradu. Gradovi velicine Novog Sada imaju vec po 10x vise punjaca nego mi. Ljudi i da hoce da kupe elektricno vozilo u gradu nemaju gde da se napune.
  • Дуда

    25.08.2023 18:35
    Могли су у градићу да не расклапамо бину концепт паметног града није за сајам него улицу

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti