Broj zlostavljane dece u Novom Sadu porastao za 50 odsto, grad nema dovoljno hraniteljskih porodica

Broj dece žrtava nasilja na evidenciji Centra za socijalni rad Novi Sad porastao je u 2020. godini za 51 odsto u odnosu na 2019.
Ovo je podatak, koji se, između ostalih, navodi u Izveštaju o radu Centra za socijalni rad Grada Novog Sada za 2020. godinu. 
 
Kako je navedeno, skoro 2.000 maloletnika je evidentirano kao žrtve nasilja. Od toga su čak 1.382 osobe žrtve emocionalnog nasilja, 483 žrtve fizičkog nasilja, a 77 žrtve seksualnog nasilja. 
 
Bilo je i 44 korisnika žrtava trgovine ljudima - njih troje bili su žrtve seksualne eksploatacije, dvadesetoro je bilo prinuđeno na prosjačenje, a četvoro je zaključilo prinudni brak. Bilo je i 15 žrtava trgovine ljudima. 
 
Služba za zaštitu dece i mladih je, u 2020. godini, izrekla oko 2.500 mera i usluga za decu žrtve nasilja. Uglavnom je reč o smeštaju u Sigurnu kuću ili prihvatilište. Bilo je i upućivanja na savetovalište za porodicu i smeštaja u drugu porodicu. 
 
U toku prošle godine na evidenciji Centra za socijalni rad bilo je 599 maloletnika koji su zanemareni ili u riziku od zanemarivanja
 
U kategoriji dece i mladih bez roditeljskog staranja, prošle godine je evidentirano 410 korisnika. Pretežno su u pitanju deca čiji su roditelji lišeni roditeljskog prava, potom napuštena deca, zatim deca čiji su roditelji sprečeni da obavljaju roditeljsku dužnost i deca čiji su roditelji preminuli. 
 
U odnosu na 2019. godinu, povećao se i broj dece i mladih sa problemima u ponašanju. Najčešće su to bili mladi koji su počinili krivična dela, a bilo je i onih koji su činili prekršaje i ugrožavali sopstvenu bezbednost. Ovoj deci su uglavnom izricani ukori i vaspitni nalozi. Vaspitni nalozi odnosili su se na uključivanje, bez naknade, u rad humanitarnih organizacija ili poslove socijalnog, lokalnog i ekološkog sadržaja u Gerontološkom centru, Gradskom zelenilu, Svratištu za decu sa ulice, Crvenom krstu i drugim institucijama i organizacijama. 
 
U izveštaju se navodi i da je broj dece iz porodica sa poremećenim porodičnim odnosima porastao za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći procenat odnosi se na decu roditelja u brakorazvodnim sporovima. 
 
U Centru za socijalni rad, kao prepreku u rešavanju pitanja zanemarene dece i dece bez roditeljskog staranja vide to što Grad Novi Sad ne raspolaže dovoljnim brojem hraniteljskih porodica, pa se sve veći broj dece smešta u ustanove van Novog Sada. 
 
Takođe, u Centru skreću pažnju na to što u Vojvodini ne postoji ustanova namenjena maloletnim počiniocima krivičnih dela. Smeštajni kapaciteti u ustanovama socijalne zaštite su nedovoljni, te određenom broju dece nije obezbeđeno trajnije zbrinjavanje, što se naročito odnosi na određeni broj dece sa psihijatrijskim teškoćama i problemima u ponašanju. 
 
U toku prošle godine u Centru se vodilo 10 postupaka za usvojenje, u odnosu na tri postupka iz 2019. godine. Iako je reč o povećanju kada se poredi sa 2019. godinom, to je i dalje zanemarljiv broj postupaka.
 
Sedmoro dece poslato je na prilagođavanje za usvojenje. Realizovano je i 388 privremenih starateljstava. Pokrenuto je šest postupaka za potpuno, a tri postupka za delimično lišenje roditeljskog prava. U vaspitno-popravni dom upućeno je trinaestoro maloletnika. 
 
Smanjenje broja zaposlenih i koronavirus otežavaju rad Centra
 
Broj zaposlenih radnika Centra za socijalni rad se konstantno smanjuje. Tako je krajem 2020. godine broj zaposlenih bio manji za 37 izvršilaca u odnosu na 2014. godinu. 
 
Uz konstantno rastući broj korisnika, sve složeniju problematiku kojom se bavi Centar, uvođenje novih kategorija korisnika, novih usluga i stručnih postupaka, smanjenje broja zaposlenih značajno otežava rad Centra. S druge strane, u izveštaju se napominje da se uslovi rada postepeno poboljšavaju, u smislu proširenja poslovnog prostora, obnove kancelarijskog nameštaja i povećanja broja računara. 
 
Pandemija je donela nove izazove u radu Centra. Smeštaj u ustanove socijalne zaštite je otežan usled neophodnosti obezbeđivanja negativnog PCR testa na koronu, kao i neophodne izolacije primljenih korisnika u trajanju od 14 dana. Novi uslovi za prijem usporavaju smeštaj korisnika, a urgentan, neodložan prijem u Prihvatilište aktuelno ne može da se realizuje zbog neophodnosti pribavljanja PCR testa.
 
U Centru napominju da je primetan porast anksionznih i depresivnih klijenata sa kojima je neophodan dugotrajan psihoterapijski rad. 
  • @Komšija

    09.09.2021 08:40
    "da ponekad ne znam da li čovek viče na psa ili na dete."

    Ni na psa se ne viče.
    Ti koji viču na pse samo vežbaju za viku na decu.
  • Jasna

    09.09.2021 08:01
    Ne treba se cuditi sto nasilje raste u porodici, kada im je gradska vlast svakodnevno podrska za to. Oni novu farbaju zgrade, opravdavaju nasilje, navukli su u grad toliko polusvets da se po ulicama vode mafijaski obracuni i desavaju ubistva. Lep primer im vlast daje.
  • Hm

    09.09.2021 07:22
    Jako tužno, neophodno je menjati zakon hitno. Omogućiti lakše usvajanje, lakše oduzimanje riditeljskog prava kao i povećati broj hranitelja. Ministarka da počne da radi svoj posao a ne da radi drugih 10 stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti