Više od 200 svadbi u Novom Sadu pomereno zbog epidemije, mnogi sada žure da zakažu venčanja

Matičarske službe u Srbiji zabeležile su poslednjih nedelja naglo povećanje broja zakazanih, ali i otkazanih svadbi.
Više od 200 svadbi u Novom Sadu pomereno zbog epidemije, mnogi sada žure da zakažu venčanja
Foto: Pixabay
Uglavnom je uzrok otkazivanja venčanja bolest, odnosno da se neko od mladenaca razboleo od korone. 
 
U matičarskoj službi Grada Novog Sada je zapažen trend porasta zakazanih termina za zaključenje braka, naročito onih koja su u prethodnoj godini bila otkazana, ali je i dalje - češće nego inače, prisutno otkazivanje zakazanih termina za venčanja.
 
"U kontekstu aktuelne epidemiološke situacije, poštujući preporučene mere prevencije i zaštite od covid-19, matičari Novog Sada su za vreme trajanja vanrednog stanja tokom 2020. godine budućim supružnicima ukazivali na mogućnost otkazivanja, odnosno odlaganja venčanja ili održavanja u skladu sa navedenim merama (ograničen broj ljudi, nošenje zaštitnih maski, poštovanje distance), što je veliki broj njih i učinio. Do avgusta 2020. godine zaključeno je 650 brakova, što je za oko 300 manje u odnosu na godinu dana pre, a do istog perioda ove godine zaključeno je oko 780 brakova, od čega je oko polovina do maja", kažu za Blic nadležni u novosadskoj matičarskoj službi.
 
Ističu i da je trend otkazivanja zakazanih termina dalje prisutniji nego ranijih godina, pa je tako do današnjeg dana otkazano 26 venčanja, ali je takođe sa popuštanjem zvaničnih mera zaštite zapaženo i ponovno zakazivanje termina koji su u 2020. godini bili otkazani, a ta brojka je do sada 236.
 
"Imajući u vidu navedeno, opšti zaključak je da je do sada broj zakazivanja venčanja u odnosu na prethodnu godinu povećan za oko 15 odsto. Napominjemo da je broj venčanja u Novom Sadu za 2020. i 2021. godinu okvirno izražen, imajući u vidu da je od januara 2019. godine ovaj organ u potpunosti prešao na rad u programu 'Registar matičnih knjiga', koji vodi ministarstvo i koji nema tehničku mogućnost da precizno izrazi broj venčanih u Novom Sadu u odnosu na ukupan broj upisa u matičnu knjigu venčanih, jer u taj zbir ulaze i brakovi naših državljana zaključeni u inostranstvu, a naknadno upisani u naše matične knjige", napominju u matičarskoj službi.
  • Бора.

    15.09.2021 02:14
    Људи морају да зарађују како би имали за породице,затварају се свадба са 150-200 људи који и није екстремно ризичан догађај,да кажемо од 200 гостију 10-15 би било позитивно.
  • Mile rent-a mozak

    14.09.2021 20:55
    Jgb, ostaće bez samoreklamiranja na Facebook i Instagramu. Da probaju sa Rts- ovim 48h svadba, ionako su u tom rangu, a i džabe sve. Možda da se sastavi lista mladenaca pandura i novosvršenih oficira. Kum se ionako zna.
  • Konobar

    14.09.2021 17:49
    Samo fali da se opet sve zatvori i mogu da se vratim na hleb i paštetu... Samo pravite svadbe i ostale proslave neko živi od toga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti