Ružić: U krivolovu hvatamo lokalne funkcionere, policajce, direktore. Zameramo se celoj Srbiji

Terensko vozilo Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije demolirano je bez ikakvih krađi iz vozila, a policija za sada nije dala nikakav fidbek, kaže za 021.rs predsednik Društva Milan Ružić.
Pola sata nakon odlaska ekipe Društva na drugi teren, maskirani dvojac došao je na parking ispred kancelarije udruženja na Novom naselju i neko vreme pokušavao da razbije staklo.
 
Maskirani vandali povukli su se nakon što su čuli roletne s okolnih prozora, ali su se potom vratili i, naočigled celog kvarta, u kojem je bilo i očevidaca koji ništa nisu preduzeli, demolirali vozilo.
 
Na pitanje 021.rs da li se ovaj incident može povezati sa nekim skorašnjim otkrićem krivolova, Ružić navodi da je to pitanje kompleksnije nego što se misli jer bi taj spisak potencijalnih osumnjičenih mogao da bude dugačak.
 
"Mi u svakoj drugoj akciji otkrivanja krivolova otkrijemo lokalne političare i policajce. To nam je modus operandi, da na terenu nailazimo na ljude koji su van radnog vremena, ali u principu su uniformisana lica u krivolovu i još češće - direktori javnih preduzeća, lokalni tipovi iz opštine. Početkom avgusta smo u krivolovu otkrili čoveka iz Vlade Vojvodine. Zameramo se, faktički, celoj Srbiji. U takvom krivolovu nećete otkriti nekog običnog čoveka, već bahate pojedince koji znaju da lokalna policija neće reagovati, tu odmah rade telefoni, zove se centrala stranaka, paranoja vlada", priča Ružić, inače ornitolog.
 
Društvo je krajem jula i početkom avgusta poslalo dopise svim policijskim upravama i tužilaštvima s informacijom da planiraju nove akcije otkrivanja krivolova, te da očekuju potpunu saradnju organa.
 
"Razlog za naša visoka očekivanja bio je zaključak Vlade Srbije iz aprila, u kome predsednica Vlade (Ana Brnabić) nalaže svim ministarstvima ne sprečavanje, već iskorenjivanje ilegalnog ubijanja ptica jer je to zahtev međunarodne zajednice, budući da je Srbija prepoznata kao 'crna tačka' krivolova. Kad na terenu komuniciramo s policijom ili tužilaštvom, niko ne zna ništa o tome. Dakle, niko od ministara nije prosledio svojim službenicima dopis Vlade Srbije, a naša pisma niko nije pročitao ili im nije stalo", navodi predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
Kako dodaje, ovakve pretnje samo su dalji podstrek Društvu da nastave s dobrim poslom.
 
"Ako misle da će ovim nekoga da ućutkaju, jako su se prevarili", zaključuje Ružić.
  • Lovac

    17.09.2021 19:01
    Riba od glave smrdi
    Za sve su krivi oni koji su placeni da se bore protiv krivolova,od tih sve pocinje,oni da bi napunili svoje dzepove dozvoljavaju i vabilice i sve druge nelegalne vrste lovova! Pravi lovac koji digne glas protiv takvih stvari ce od uprave l.d. biti razapet,pocece naj strasnije uvrede na njegov racun bice proglasen za nekog ko radi protiv l.d. i biti izopsten iz drustva,da bi na kraju prestao i da lovi!ali kao i sve u ovoj zemlji....od glave smrdi!!!
  • BjelogrdićBezMorala

    15.09.2021 12:58
    Svet bez botova!
    Znači ovako izgledaju glasovi bez botova :-)
  • Aleksandar

    14.09.2021 21:59
    Hvatanje
    To "hvatanje" ne znači njima ništa. Oni su životinje nemušte, sa kojima nije moguće razgovarati. Žedni su krvi i da ubiju bilo šta. To im daje osećaj moći.
    Nasilni su i ne mogu se ukloniti bez sile.
    Nažalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti