Sremski Karlovci: 大得価,お買い得 ニューエラ メンズ 帽子 - sve jasno?

Kada na internetu potražite Opštinu Sremski Karlovci, po rezultatu biste mogli da pretpostavite da je ova opština u Japanu, a ne u Srbiji.
Sremski Karlovci: 大得価,お買い得 ニューエラ メンズ 帽子 - sve jasno?
Foto: 021.rs
Rezultat pretrage za ovu opštinu glasi "sremskikarlovci.rs: 大得価,お買い得 ニューエラ メンズ 帽子". 
 
Kada uđete na samu veb prezentaciju u gornjem levom uglu ćete videti da stranica nije bezbedna, a u detaljnijem objašnjenju piše da na stranicu ne treba unositi lične podatke ili osetljive informacije, jer bi mogli da budu zloupotrebljeni "od strane napadača". 
 
 
Takođe, kako se na sajtu "Virus total" koji analizira sajtove i detektuje malver, prezentacija Opštine Sremski Karlovci ima i fišing (phishing) link. Fišing je jedna od metoda internet napada kojima prevaranti pokušavaju da dobiju osetljive podatke. Tako "upecani" podaci omogućavaju brojne druge zloupotrebe.
 
 
Ovakva situacija na sajtu ove sremske opštine je već nedeljama unazad, a kako saznajemo od nadležnih, potrajaće bar još mesec dana.
 
"U toku je izrada novog sajta na novom hostingu koji će biti gotov oko 15. oktobra", navodi se u odgovoru za 021.rs iz kabineta predsednika opštine. 
 
Ipak, iz Opštine nisu odgovorili na pitanja u vezi sa bezbednošću korisnika sajta u danima pre izrade novog.
 
Bojan Perkov iz Fondacije SHARE koja se bavi informacionom privatnošću i digitalnom bezbednošću kaže za 021.rs da je moguće da je opasnost minimalna ukoliko nešto nije dobro podešeno, ali da je svakako rizično ići na sajt sa takvom pretpostavkom.
 
"Ono što može da zabrine je taj fišing link. Ne mora da znači da će izvesno doći do zaraze. Potrebno je da se sprovede detaljna analiza. Na prvi pogled može da se pretpostavi da postoji bezbednosni propust", ističe Perkov.
 
Konekcija na ovoj veb prezentaciji je takođe označena kao "nebezbedna".
 
"Svaki sajt bi trebalo da ima sigurnu konekciju, kako korisnici ne bi bili izloženi različitim rizicima. Naročito kada je u pitanju sajt jedne opštine. Vi kada je potražite na Guglu i vidite ona japanska slova, to plaši korisnike i može ih odvrati od toga da pristupe sajtu u strahu za svoju bezbednost, naročito jer sve više vidimo da se različiti bezbednosni incidenti dešavaju u javnoj upravi ili institucijama bliskim javnoj upravi", objašnjava Perkov.
 
Podseća na nedavni slučaj sa nebezbednom aplikacijom Privredne komore Srbije i propustima koje su otkrili istraživači, nakon čega su odmah obavestili Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. 
 
"Slična je situacija bila i prošle godine kada su istraživači SHARE fondacije otkrili da su pristupni kredencijali za informacioni sistem Covid19, dakle najosteljivija baza o javnom zdravlju građana, bili dostupni na jednom sajtu. Vrlo brza je bila reakcija nadležnih institucija kada je prijavljeno. Ali svakako to su neki ozbiljni problemi koji ne bi smeli da se dešavaju", naglašava sagovornik 021.rs. 
 
Napominje da je indikativan i slučaj Agencije za privatizaciju kada su podaci više od pet miliona ljudi bili dostupni na internetu. Ovaj postupak je zastareo, Agencija je čak i ugašena, a niko za to nije odgovarao. 
 
To su sve vrlo problematični slučajevi i vidimo da se nekako stalno vraćamo na isto", kaže Perkov.
 
Problematično je to što se incidenti uglavnom završe na opomenama - institucije ih poprave, slegne se prašina, pa naiđe novi incident. Ovo dovodi i do nepoverenja građana u onlajn servise države, koji su u poslednje vreme sve zastupljeniji. 
 
"Građanin vidi tu vest i odmah se javlja neka sumnja u bezbednost i na kraju se opet ide na šaltere sa nekih papirima", navodi on. 
 
Perkov zaključuje da je važno raditi i na edukaciji građana koji moraju da shvate rizike upotrebe tehnologija, ali i na suštinskom usklađivanju zakona o bezbednosti na internetu. 
  • R

    15.09.2021 17:19
    @BulevarEvrope

    Tužno je da komentator vesti na internetu daje rešenje za dž, umesto da bude angažovan da uradi to. I tužno je što se ovakvi projekti rade u php/wordpress kombinaciji.
  • Daj

    15.09.2021 11:42
    Bre
    Koliko ima nesposobnih pa ne mogu ni sajt napraviti?? Dajte nekom srednjoskolcu napravice vam za dan. Stojkecicu jel cekas AV direktive??
  • Andrija Šrek

    15.09.2021 10:21
    ?!?
    Ne razumem, kakve muške kape i šeširi imaju veze sa Sr. Karlovcima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti