Portal 021 među TOP 5 medija u poštovanju standarda zaštite privatnosti

Portal 021 našao se među pet najbolje rangiranih medija na Indeksu privatnosti u medijima, koji je po prvi put objavljen u Srbiji.
Portal 021 među TOP 5 medija u poštovanju standarda zaštite privatnosti
Foto: 021.rs
Autori istraživanja su stručnjaci SHARE Fondacije, a Indeks privatnosti u medijima u Srbiji rangira 50 medija sa aspekta poštovanja standarda zaštite privatnosti.
 
Kako navode autori, imajući u vidu da je zaštita privatnosti relativno nov koncept koji još nije u potpunosti zaživeo u našem društvu, ne čudi podatak da većina medija u Srbiji nema razvijene procedure ni znanja u pogledu ispunjavanja standarda propisanih Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
 
U pet najbolje rangiranih medija našli su se Danas, Mozzart Sport, BizLife, te B92 i 021.rs koji dele četvrto mesto.
 
Istraživači SHARE Fondacije navode da se konekcija uređaja i sajta odvija po sigurnom protokolu, te da podaci korisnika ne napuštaju Srbiju. Ipak, uočeno je da postoji prostor da unapređenje razumljivosti politike privatnosti, za potpuno ispunjavanje zahteva propisanih Zakonom o informisanju korisnika o obradi ličnih podataka, kao i za jednostavniji način za uskraćivanje pristanka za postavljanje "kolačića". Takođe, protiv portala nema odluka o kršenju etičkog kodeksa u oblasti privatnosti.
 
Portal 021 će iskoristiti sugestije, analizu i preporuke SHARE Fondacije kako bi unapredio sigurnost svojih korisnika.
 
Bojan Perkov iz SHARE Fondacije kaže da je izuzetno važno da mediji razumeju svoju ulogu u ekosistemu prikupljanja i obrade ličnih podataka.
 
"Postoji čitav niz drugih aktera, od IT giganta do drugih privatnih kompanija, koji monetizuju podatke njihove publike, od čega mediji često nemaju previše koristi, a izlažu se potencijalnom riziku jer obrađuju podatke o ličnosti bez odgovarajućih mera i procedura. Čini se da je to pre slučaj zbog nepoznavanja tehničkih procesa u digitalnom okruženju, nego zbog svesnog izigravanja zakona", poručuje Perkov.
 
Uzimajući u obzir funkcionisanje medija u digitalnom okruženju, neophodno je postojeće prakse i interne politike unaprediti kako bi sa jedne strane mogli da iskoriste potencijale digitalne ekonomije, a sa druge poštovali privatnost svoje publike.
 
Stručnjaci SHARE Fondacije najavljuju da će se istraživanje periodično ponavljati kako bi se pratio razvoj praksi medija i ažurirale promene. 
  • Mudri

    14.09.2021 15:04
    Tako i DJ Žex objavljuje da je najgledaniji :) Šalim se, stvarno ste najbolji, samo nastavite tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti