VIDEO Živi zid na Šodrošu: Građani protiv izgradnje Novog Sada na vodi

Protestni skup "Vidi, gari, čekamo te" održan je na Šodrošu, na kojem je simbolično formiran živi zid odbrane od ekocida, u organizaciji pojedinaca, udruženja i nevladinih organizacija.
Ovo nije bio performans, već nego poruka nadležnima, da će, ukoliko bude potrebno, Šodroš i Dunavac braniti svojim telima, poručili su oni.
 
Organizatori skupa zajedno čine grupu "Vidi, gari, ne može".
 
Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine rekla je da bi trebalo da se "pruži otpor ovom režimu".
 
"Ovim skupom simbolično obeležavamo otpor njihovom planiranju. Sve ono što oni planiraju sadrži kriminal, urbicid i ekocid", rekla je ona. 
 
Gojko Mišković takođe iz Zelene mreže Vojvodine navodi da mu "sve ovo liči na Njegošev stih". 
 
 
"Pre 20 godina nada je definitivno postojala, a imali smo i način kako da je pretvaramo u poteze koji su ostavljali trag", rekao je on.
 
Reditelj Janko Baljak rekao je da je veoma važno simbolički da se ne delimo na Beograđane i Novosađane, jer smo svi u istom blatu i problemu. 
 
"Ako se spustite do Beograda na vodi, videćete bitku koju smo izgubili. Jednostavno osećam potrebu da sa vama podelim što je ta bitka izgubljena, te bih želeo da Novosađani budu istrajniji u borbi. Kuće i ulice koje nam oduzimaju, to su mali prostori duha koji su nam ostali, pošto su nam sve ostalo uzeli. Mafijaška hobotnica hoće da poruši sve ono što je preostalo", istakao je on.
 
Slavko Vukov, poljoprivrednik i aktivista iz Zrenjanina, pozdravio je "otpor samovlašću i mafijašima". 
 
"Bitno je da postoji određeni broj ljudi koji se ne miri sa stvarima koje su očigledno problem", istakao je on, te je dodao da je "otpor neizbežan".
 
Organizatori su podsetili da je prošlo godinu dana od formiranja protestne grupe "Vidi, gari, ne može", koja je nastala "kao odgovor građanskih inicijativa na beskrupuloznu privatizaciju društvene svojine i nesamerljivo ekološko i urbanističko nasilje nad Novim Sadom".
  • bot

    18.09.2021 10:55
    ja volim sodros
    Postovani ponosan sam na moje kolege Botove oni znaju sta rade ..... mi roboti znamo smo sta nam kazu.... zahtevam rusenje Stranda i celog limana kao i prodaju zgrade NIS-a ..... i miting SNS i Dodikove Stranke svaki dan u ulicama Narodnih k
    heroja .....( bez sale treba ih oterati u zemlju odakle su dosli)
  • ab

    16.09.2021 10:14
    @ostoja
    Ostoja
    15.09.2021 • 12:15
    @ab
    Srpski mi nije maternji jezik! Znam ga dovoljno dase sporazumem....bitan je novac...on sve jezike razume! Pozzz! Podrska za NS na vodi..sta se vise ceka....?

    Sta onda smras o mom Novom Sadu?
  • Laslo

    15.09.2021 16:03
    lažnjaci
    Preko pedeset posto ovih komentara su lažnjaci i dolaze iz istog centra. Ili od strane budućeg investitora ali pre bih rekao od strane političkih SNS prevaranata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti