Nega kože posle leta - Šta nakon intenzivnog sunčanja?

Letovanja i uživanja u dugim, sunčanim danima polako su iza nas. Šta sa kožom nakon izlaganja sunčevim zracima, treba li da brinete?
Izlaganje suncu može da ima korisne efekte za naše zdravlje. Osim boljeg raspoloženja, sunce pomaže da u koži proizvodimo više melanina, ali i dobro poznatog saveznika zdravlja, vitamina D. 
 
Međutim, daleko veće je pitanje negativnih uticaja izlaganja suncu na našoj koži. Naročito nakon leta, kad su mnogi od nas pojačano boravili na plažama. Da biste sačuvali zdravlje kože, izuzetno je bitno da obratite pažnju na znake opasnosti i edukujete se o uticaju sunca na kožu, a o svemu dalje brinu lekari i specijalisti.
 
Zašto nam preterano sunčanje škodi?
 
Sunce emituje UV zrake koji mogu da izazovu velike probleme. 
 
Konkretno, UVA zraci pomoći će da vaša koža ubrzano stari i da se to na vama vidi. Izražene bore se kod osoba koje se više izlažu suncu vide i u mlađim godinama, a nanosi se velika šteta razgradnjom kolagena i elastina. 
 
Ovi zraci stimulišu pojavu vrlo štetnih slobodnih radikala, komponenti metabolizma koji, kad se stvaraju mnogo više nego što organizam može da neutrališe, dovode do oksidativnog stresa i stvaranja tumorskih ćelija.
 
UVB zraci takođe nanose štetu, ali ne prodiru toliko duboko u kožu poput UVA zraka. Zato ćete, kao posledicu preteranog efekta UVB zraka, imati bolne opekotine po telu.
 
Pege po najizloženijim delovima tela primetićete ukoliko ste skloni učestalom sunčanju, to je moguća hiperpigmentacija na vašim obrazima, nosu, poleđini šaka, ramenima. Ako na istim delovima tela imate i vidljive bore, sunce vam je definitivno napravilo štetu koju, u zavisnosti od slučaja, nećete moći da otklonite manje invazivnim medicinskim procedurama.
 
Pomenute tumorske ćelije koje nastaju kao posledica preteranog sunčanja dovode do melanoma iliti karcinoma kože. Ovo vrlo ozbiljno oboljenje često se primećuje u poznom periodu, kad su posledice već vrlo velike i tretiranje tumora teže nego da je dijagnoza postavljena na vreme. 
 
Melanom nije isti kod svakoga, ali je bitno da stručnjacima prijavite bilo kakvu promenu na mladežima i da redovno, barem jednom godišnje, kod dermatologa pregledate svoje mladeže.
 
I nemojte da mislite da niste u opasnosti od zračenja ukoliko je dan oblačan. UV zraci i tada su aktivni, kao i kad sedite u hladu na plaži.
 
Mnogo gore od umerenog izlaganja suncu duži period, je "trka" da tokom letnjih meseci što pre pocrnimo. Tada zalazimo u solarijum, satima ležimo na plaži, a pritom većina građana nepravilno koristi kreme i losione sa zaštitnim faktorom. Mnogi izbegavaju ove preparate jer će bez njihove upotrebe brže pocrneti, što je izuzetno rizično ponašanje.
 
Oboljenje kože nemaju svi, ali je preporučljivo da vam nega bude visoko na listi prioriteta i da ne zanemarujete svoju kožu. 
 
Zato je period nakon letnjih meseci i kraj najtoplijeg godišnjeg doba pravo vreme da pregledate svoju kožu i iskoristite mogućnosti savremene medicine da umanjite negativne efekte preteranog sunčanja.
 
Koga da posetim?
 
Vrlo je bitno da svoje zdravlje poverite stručnim osobama. 
 
Školovani lekari i specijalisti pomoći će vam u analizi stanja vaše kože nakon leta, a preporučiće vam i pravi tretman za sanaciju nastale štete. Samo neke od popularnih i vrlo uspešnih opcija su mezoterapija, PRP (Platelet Rich Plasma tretman), hemijski pilinzi i drugi sertifikovani tretmani koje izvode obučeni stručnjaci, a koje možete da posetite u renomiranoj novosadskoj Poliklinici "Dr Brana Kovačević".
 
 
Njihov stručan tim posvetiće pažnju potrebama svakog pacijenta ponaosob, čime se isključuje mogućnost da napravite dalju štetu svojoj koži odabirom neadekvatnog tretmana za sopstveno stanje. 
 
Poliklinika "Dr Brana Kovačević" i njeno odeljenje Brana Estetic raspolaže savremenim aparatima koji su trenutno najviši nivo dermatološke i estetske tehnologije na našem području, a ističe se sertifikovani aparat "Venus Legacy", dostupan jedino u ovoj ustanovi u Novom Sadu.
 
Bitno je napomenuti da jedan tretman ne isključuje mogućnost da dobijete i benefite drugih dermatoloških tretmana, ali brigu o tome treba da prepustite stručnjacima.
 
Kratko, bezbolno i "na duge staze" isplativo iskustvo uveriće vas da ste poverenje dali pravim ljudima. 
 
Stručnjake Poliklinike "Dr Brana Kovačević" nakon svakog rizičnog letnjeg perioda možete da posetite u Mičurinovoj 28 radnim danima 07-22h, kao i subotom 08-13h. Sve informacije možete da dobijete i na 063 522 832, a detaljnije o radu ove poznate poliklinike saznajte na zvaničnom sajtu, Fejsbuk i Instagram stranici.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti