Kvadrat novogradnje u Novom Sadu u proseku oko 1.290 evra, prosečan stan 53 kvadrata

Novosađani kvadrat novogradnje u proseku plaćaju 1.289 evra, a prosečan novoizgrađeni stan površine je 53 kvadrata.
Kvadrat novogradnje u Novom Sadu u proseku oko 1.290 evra, prosečan stan 53 kvadrata
Foto: 021.rs
Ovo pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku za prvu polovinu ove godine.
 
Cene kvadrata u Novom Sadu su gotovo dvostruko skuplje od kvadrata u manjim vojvođanskim gradovima, što je i očekivano. Cenama u Novom Sadu približava se kvadrat u Pančevu (1.000 evra kvadrat), Zrenjaninu (977 evra) i Vršcu (890 evra), ali je Novi Sad ubedljivo najskuplji grad za kupovinu stana u Vojvodini.
 
Najjeftiniji kvadrat u Vojvodini je u Apatinu - 513 evra u novogradnji.
 
Cene kvadrata u Novom Sadu i Beogradu često se porede kao rekordi u Srbiji. U Beogradu je kvadrat novogradnje, zapravo, više nego duplo skuplji u odnosu na Novi Sad, a rekord drži beogradska opština Savski venac sa cenom od 3.191 evro po kvadratu u novogradnji. Stanovi su i veći u Beogradu, pa je tako prosečna kvadratura izgrađenog stana 72 kvadrata.
 
Kvadrat novogradnje nije značajno poskupeo u poslednjih godinu dana. Na nivou cele Srbije je prosečna cena kvadrata u novoj zgradi 1.537 evra, ali je taj proseki mahom posledica visokih cena u prestonici. 
 
Nedavno je kompanija "Deloitte" u svom izveštaju ocenila da građani Srbije najduže u Evropi rade da bi kupili novi stan u odnosu na prosek primanja. Takođe, mnogi sada oprezno kupuju ili uopšte ne kupuju nekretninu, nesigurni usled epidemije covid-19, mogućnosti održavanja stabilnih prihoda i uzimanja stambenih kredita.
 
Dodajmo da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine u Novom Sadu završeno ukupno 4.130 novih stanova. Najviše ugovora o kupoprodaji nepokretnosti - više od 4.000, tokom jula ove godine je zaključeno u Vojvodini. 
  • Mima

    03.10.2021 21:43
    Adice
    Na Adicama se moze kupiti stan za oko 1100/1200. Ali stanovi su uzas, kao moja baba da se igrala arhitekte pa jos maximalno da ustedi. Kosi plafoni, mikro prozori, nema prostora, nema podruma... Pritom je gradski do tamo uzas, ulice uzas, zemljani put maltene, smece svuda, nemas nigde nicega osim tih slabo snabdevenih mikromarketa... uzasno naselje jos gori stanovi (novogradnja od poslednjih par godina). Nazalost trenutno stanujem u jednom od njih. Samo cekam priliku da pobegnem odatle i ne osvrcem
    se
  • Grbavica

    24.09.2021 21:14
    Ma važi
    Pre dva meseca sam prodao stan na Grbavici po ceni od 1750 € po metru kvadratnom, u pitanju je sten u zgradi koja je sagradjena 2008 godine, dakle nije nova gradnja.Te priče od 1290 € po kvadratu probajte da plasirate nekom ko je sa ometenim razvojem.Samo garažna mesta se prodaju po 1000€ i više na nekim lokacijama.
  • Dete bez roditelja

    22.09.2021 12:24
    Dete bez roditelja
    Evo ja kupi stan za 1000evra kvadrat,novogradnja u maksima gorkog. Mama dami umre ako lazem. Ma nelupetajte zaista vise!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti