Jelica Belović Bernadžikovska sutra dobija spomen-ploču u Novom Sadu

Spomen-ploča Jelici Belović Bernadžikovskoj biće otkrivena sutra, 22. septembra u podne na Uspenskom groblju.
Spomen-ploča, dimenzija 80x60 cm, izrađena od mermera u beloj boji, postavljena je na unutrašnjoj strani istočnog zida na Uspenskom groblju, a sutra u podne biće otkrivena i osvećena.
 
Jelica Belović Bernadžikovska bila je najbolji poznavalac srpskog narodnog tkanja i veza s kraja 19. i početka 20. veka, te je Kolo srpskih sestara prepoznalo vrednost njenog multidisciplinarnog ručnog i intelektualnog rada i predložilo Savetu za kulturu da se postavljanjem spomen-ploče ovoj znamenitoj Srpkinji oda priznanje i zahvalnost za doprinos bogatstvu srpske kulture i tradicije.
 
Na osnovu tog predloga, Skupština Novog Sada je još 17. septembra 2019. godine donela Odluku o postavljanju spomen-ploče Jelici Belović Bernadžikovskoj. 
 
Otkrivanju će prisustvovati član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, predstavnici Kola srpskih sestara, Odbora za sprovođenje Odluke o postavljanju spomen-ploče i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada.
  • Izobražavanje

    21.09.2021 20:57
    Izvol'te
    evo ponešto
    http://www.knjizenstvo.rs/sr-lat/casopisi/2016/dogadjaji/jelica-belovic-bernadzikovska-etnografkinja-pedagoskinja-knjizevnica#gsc.tab=0
    http://www.knjizenstvo.rs/sr-lat/casopisi/2017/zenska-knjizevnost-i-kultura/protoavangardni-program-jelice-belovic-bernadzikovske
    http://www.knjizenstvo.rs/sr-lat/casopisi/2017/zenska-knjizevnost-i-kultura/jelica-belovic-bernadzikovska-o-duhu-narodnom
  • pajo patak

    21.09.2021 15:25
    samo spomen ploča ?
    bar ulica za multidisciplinarni ručni i intelektualni rad ( pletenje & vezenje ).
    Napravite kviz: ko je ikad od novosađana čuo za istu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti