FOTO, VIDEO: Sve o novom parku na Novom naselju, šest godina od prve najave radovi se završavaju

Gotovo šest godina od prvih najava i više od dve i po godine od početka radova, polovinom decembra građanima bi trebalo da bude dostupan novi park između Novog naselja i Detelinare.
FOTO, VIDEO: Sve o novom parku na Novom naselju, šest godina od prve najave radovi se završavaju
Foto: 021.rs
Da su završni radovi u parku u toku za 021.rs su potvrdili u Upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) i dodali da ostaje samo još hortikulturno uređenje koje će do 15. decembra uraditi Gradsko zelenilo. 
 
Na samoj lokaciji koje je okruženo prugom, delom Ulice Raše Radujkova, vrtićem, autoperionicom i gradilištem stambenog kompleksa, kako se uverila ekipa 021.rs, građani se već okupljaju i šetaju uglavnom samo po behaton stazama, a park bi tek trebalo da se obogati zelenilom. 
 
Mnogi koji već sada obilaze novi park se fotografišu kod fontane, a deci se najviše dopada novo igralište. Kako je završeno i uređenje režijskih saobraćajnica oko parka i dela obližnjeg stambenog kompleksa u izgradnji, odnosno sagrađeni su parking, javna rasveta i napravljen je spoj ulica Raše Radujkova i Milana Ješića Ibre, pa se automobili već parkiraju na ovoj lokaciji. 
 
 
Kada su u pitanju radovi u toku, u Upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) navode da će narednih nekoliko dana biti izvedeno finalno čišćenje parka (klupe, pergole, fontane, pešačka zona, dečija igrališta), čime će radovi u potpunosti biti završeni.
 
"U završnoj fazi su radovi na uređenju parka sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem - 2. i 3. faza. Drugom fazom obuhvaćeni su radovi na uređenju centralnog dela parkovske površine, gradnja dve mirne fontane u centralnom delu, gradnja parkovske česme namenjene odraslim osobama, deci i osobama sa smetnjama u razvoju, a posebno točeće mesto sa loncem za vodu projektovano je i za pse. Takođe ovi radovi podrazumevaju izgradnju dva pešačka mosta preko vodene površine - fontane na ulaznom delu parka, izgradnju zalivnog sistema, postavljanje urbanog mobilijara, pergola, mostova, ograda, kanti za otpatke i sprava na dečijim igralištima, klupi i držača za bicikle", navode u UGZI-ju. 
 
Ovi radovi su vredni 104,9 miliona dinara sa PDV-om. Trećom fazom obuhvaćeno je postavljanje dečijeg igrališta za mlađi uzrast, dečijeg igrališta za stariji uzrast sa teretanom na otvorenom, terena za boćanje, terena za istrčavanje pasa, dela urbanog mobilijara i stola za šah i to sve u vrednosti od 23,6 miliona dinara sa PDV-om. 
 
U Upravi dodaju i da je tokom 2020. godine realizovana prva faza uređenja parka vredna 149,1 miliona dinara sa PDV-om, prilikom čega su izgrađene pešačke staze, vodovodna i kanalizaciona mreža, fontana na ulazu u park, objekat toaleta i javno osvetljenje. Sve zajedno projektovanje i izvođenje radova u sve tri faze iznosi 285,2 miliona dinara, što ne uključuje radove na hortikulturnom uređenju. 
 
 
Kako za 021.rs kažu u Upravi, hortikulturno uređenje parka realizuje Gradsko zelenilo, a radove finansiraju Ministarstvo za zaštitu životne sredine sa 12,8 miliona i Gradska uprava za zaštitu životne sredine sa nešto više od sedam miliona dinara. 
 
Gradsko zelenilo je radove na podizanju novog parka sprovodilo kroz nekoliko faza. Prva i druga faza su prethodile radovima na parternom uređenju parka. U okviru prve faze realizovani su pripremni radovi koji su podrazumevali uklanjanje nepoželjnog drveća i krčenje samoniklog šiblja na površini od 8.628 kvadratnih metara, kao i zemljane radove, transport neplodne zemlje i šuta, nakon čega je usledilo humuziranje. 
 
"Druga faza obuhvatila je završetak pripremnih radova, kao i sadnju drveća čija lokacija nije bila uslovljena izgradnjom pešačkih staza i ugradnjom drugog parkovskog sadržaja. Posađeno je 216 komada lišćarskog i četinarskog drveća, a nakon sadnje izvršeno je uređenje površine oko zasađenih stabala malčom od kore četinara. U 2021. godini sprovodi se realizacija treće i četvrte faze na pejzažnom uređenju parka, a rok za završetak radova je 15. decembar 2021. godine. Tokom realizacije ove dve faze predviđene su sledeće aktivnosti zemljani radovi – humuziranje, radovi na sadnji zelenila drveća, ukrasnog šiblja i cveća, radovi na podizanju travnjaka i geodetsko snimanje tokom i po završetku radova. Do sada je posađeno 3.224 komada sadnica perena, 600 komada sadnica šiblja, a u toku je sadnja 6.200 komada sadnica sezonskog cveća. Na jesen, u periodu mirovanja vegetacije, biće posađeno blizu 400 komada sadnica drveća. Po završetku radova na sadnji biljaka, predviđeno je podizanje travnjaka na svim slobodnim površinama setvom semena trave", kažu u Upravi za Građevinsko zemljište.
 
Svemu ovome dodajmo i da je vrednost uređenja saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom oko parka i obližnjeg bloka za stanovanje koji je u izgradnji skoro 161,5 miliona dinara sa PDV-om.
 
Kada se sve sabere, za uređenje prostora između Novog naselja i Detelinare koji će služiti kao park, odnosno parking i saobraćajna veza novog stambenog bloka, uloženo je više od 466 miliona dinara sa PDV-om. 
  • Caca

    06.07.2023 18:57
    Novi Park
    A gde je hladovina u 2023?
  • Caca

    06.07.2023 18:47
    Novi Park
    A gde je hladovina u 2023?
    Zelenila i hlada, malo, kao da je prošla atomska bomba.
  • tomy

    08.11.2021 20:14
    Brčkanje!
    A BAZEN na Novom Naselju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.