FOTO: Radnički opasan skelama, uskoro radovi na obnovi

Zgrada Radničkog opasana je skelama i uskoro se može očekivati početak obnove ovog objekta, saznaje 021.rs.
FOTO: Radnički opasan skelama, uskoro radovi na obnovi
Foto: 021.rs
Koliko se može videti, građevinski radnici čiste kostur zgrade od šuta, postavljaju skele i rade druge pripreme gradilišta pred početak gradnje koja je od ranije najavljena za jesen.
 
Podsetimo da je prošle jeseni kostur dvanaestospratnice kupila novosadska IT firma Vega za 5,2 miliona evra na licitaciji Gradske uprave, nakon čega je proletos usledio arhitektonski konkurs, na kome je rešenje arhitektonskog biroa "Kuzmanov i partneri" izabrano kao najbolje i potom saopšteno da će uslediti obnova vredna oko 5 miliona evra.
 
Prilikom prezentacije projekta je najavljeno da će radovi početi tokom jeseni i da će okvirno za obnovu biti potrebno oko dve godine.
 
 
Ova zgrada nekadašnjeg Radničkog univerziteta "Radivoje Ćirpanov" je uništena u požaru 6. aprila 2000. godine. U to vreme je bila Novosadski otvoreni univerzitet (NOU) i u gradskom vlasništvu. Obnova tada nije urađena, iako je uplaćen deo novca od osiguranja, jer u osnovi političari u to vreme nisu mogli da se dogovore ko treba da ulaže i šta uopšte planiraju sa zgradom.
 
Kasnije je u vreme gradonačelnice Maje Gojković NOU izbačen iz sistema ustanova Novog Sada, a Grad je onda 2010. dobio 10 odsto zgrade konverzijom duga "Dnevnik holdinga", koji je imao deo vlasništva. Posle su usledile godine pregovora i 2017. godine je postignut dogovor da NOU postane Novosadski dečiji kulturni centar i tada je država vlasništvo nad zgradom prebacila na Novi Sad, a onda je usledila prodaja. 
  • Georg

    25.09.2021 15:42
    Trebali su ga ostaviti kakav je bio. Da posluži kao skakonica kada se vrati Panonsko more.
  • Mile NS

    24.09.2021 11:14
    Bilo je krajnje vreme da se objekat konacno dovede u red, da lici na nesto, nadam se jednom velelepnom objektu i medju najlepsima u Novom Sadu od sledece godine.
  • Laloš

    24.09.2021 08:41
    @Dragan
    Izgoreli su samo poslednja 2 ili tri sprata a zgrada je građena krajem šezdesetih kada se gradilo kako treba (posle skopskog zemljotresa sve zgrade u zemlji su građene da izdrže zemljotres od 7 stepeni). Nemojte tu gradnju da poredite sa ovim danas što grade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti