Razmatra se inicijativa da Novi Sad dobije spomenik Srpskoj Vojvodini

Savet za kulturu Skupštine grada prihvatio je danas da razmotri inicijativu za podizanje spomenika "Apoteoza Srpske Vojvodine" u Novom Sadu.
Razmatra se inicijativa da Novi Sad dobije spomenik Srpskoj Vojvodini
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju nakon sednice, predloženo im je da se u Novom Sadu podigne spomenik koji bi kroz izvajane tri figure Josifa Rajačića, Đorđa Stratimirovića i Stevana Šupljikca u stilu akademskog realizma ostavio trajan materijalan trag.
 
Inicijativu su Savetu podneli predsednik Matice srpske Dragan Stanić, Istorijski arhiv Novog Sada, Gradska biblioteka u Novom Sadu i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada.
 
Kako je objašnjeno u inicijativi, "u velikom političkom potresu koji se zbio u znatnom delu Evrope tokom 1848/49. godine, rodila se Srpska Vojvodina, duhovni i politički predstavnici srpskog naroda su na Majskoj skupštini, održanoj od 13. do 15. maja 1848. godine doneli dalekosežne odluke, a pomenute tri ličnosti su u narodnom narativu i u istoriografiji ostale upamćene kao najznačajnije tokom 1848/49. godine."
 
Josif Rajačić je bio srpski pravoslavni mitropolit karlovački od 1842. do 1848. godine, a potom arhiepiskop karlovački i patrijarh srpski od 1848. do 1861. godine. Na Majskoj skupštini, 13. maja 1848. godine Rajačić je postao patrijarh, što je u srpskim masama dočekano s oduševljenjem.
 
Đorđe Stratimirović je bio general, političar, ekonomista, publicista i znameniti učesnik u Srpskom narodnom pokretu 1848/1849. godine. U Srpskom pokretu Stratimirović je imao važnu ulogu i na političkom i na vojnom planu. Na oba polja ispoljavao je izuzetnu energiju i ambiciju što ga je predodredilo za vođstvo u ovom pokretu.
 
Stevan Šupljikac je bio general-major i prvi vojvoda Srpske Vojvodine. Na Majskoj skupštini proglašen je za prvog vojvodu Srpske Vojvodine. Preuzevši komandu nad srpskom vojskom, Šupljikac je postepeno počeo da je uključuje u regularnu austrijsku vojsku, a od srpskih narodnih odbora je zahtevao tešnju saradnju s oficirima.
 
U saopštenju se kaže da su članovi Saveta jednoglasno doneli zaključak da traže stručno mišljenje Urbanizma i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada o inicijativi podizanja spomenika "Apoteoza Srpske Vojvodine" i da će nakon pristizanja istih odlučiti o podnetoj inicijativi.
  • Ogi

    27.09.2021 10:22
    @НС
    Bili su prodavci magle i utajivaci poreza, uostalom kao i danas.
  • pajo patak

    25.09.2021 13:45
    PONAVLJAM
    Neka se drugovi članovi савета за културу usmeno i pismeno izjasne šta na srpskom znači helenizam apoteoza; ako više od 5 % tačno odgovori pravite pet spomenika apoteozi srpske ....
  • НС

    25.09.2021 12:19
    ...
    Да ли су личности којима треба да се подигне споменик - Рајачић, Стратимировић и Шупљикац, били дођоши?

    Или под коју категорију су они сврстани?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti