Novosađani u proseku zarađuju 20.000 dinara više od realne srpske plate - ali samo na papiru

Programerska plata u Srbiji je skoro tri puta veća od prosečne zarade, a dobro stoje i zaposleni u finansijama i poslovima osiguranja, u duvanskoj industriji i još nekim sektorima s visokim platama.
Novosađani u proseku zarađuju 20.000 dinara više od realne srpske plate - ali samo na papiru
Foto: 021.rs
Oko proseka su plate u većini drugih sektora, poput trgovine, građevinarstva, šumarstva i ribarstva, u nekretninama, kao i u zdravstvu i prosveti.
 
Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna srpska plata je u julu iznosila 64.731 dinar neto.
 
U Vojvodini je taj prosek malo niži i iznosi 61.203 dinara neto, mahom zahvaljujući Gradu Novom Sadu, koji "diže" pokrajinski prosek i pravi još veći jaz između malih mesta i vojvođanske prestonice.
 
Novosađani su u julu zarađivali prosečno 72.833 dinara, a na drugom mestu je Pančevo sa platom od 64.449 dinara bez poreza i doprinosa. Kao i mesecima unazad, najniže zarade imaju zaposleni u Baču - 48.708 dinara neto.
 
Ipak, najniža plata u Vojvodini već mesecima je najrealnija zarada građana Srbije. Situacija je takva jer, kao što je poznato, prosečna zarada ne predstavlja realnu platu srpskog radnika. Republički zavod za statistiku vodi posebnu evidenciju iznosa do kog zarađuje polovina svih zaposlenih u Srbiji i taj iznos naziva se medijalnom zaradom - a upravo je najbliži pokazatelj zarada u Srbiji. Medijalna zarada je drugi mesec identična i iznosi 49.999 dinara neto.
 
Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Uroš

    28.09.2021 14:14
    Pošto sam pozvan kao ekonomista da objasnim situaciju u zemlji, samo nekoliko reči. Vojvodina jeste ispod proseka ali nikako nije siromašan deo zemlje, ustvari je obrnuto. Ispod proseka je (i to za malo), samo zato što u prosek ulazi grad Beograd sa 2 miliona ljudi koji za 50 posto diže prosek(slično je sa Novim Sadom) , Vojvodina pravi dosta veći Gdp po glavi stanovnika od ostatka zemlje, koji je na nekih 70 posto proseka. Dakle Kosovo, Crna Gora, Zapadna Srbija, Južna, Istočna i dosta delova severne Hrvatske( osim Zagreba) su ispod Vojvođanskog proseka i dalje. Ovo nije mišljenje, ovo su podaci, svako može da ih proveri i da pročita.
  • @S21

    27.09.2021 00:14
    Gde vi vidite ostrašćenost u onom prvom komentaru da na Pravnom se zarađuje 4.000 EUR mesečno?
    Iznet je samo podatak, nigde ostrašćenost.
    Doduše je li taj podatak tačan je nešto što treba proveriti, ali lično mislim da je vrlo blizu istine imajući u vidu kako se uprava Pravnog ponaša.
    Ako vi imate dokaz da nije približno 4.000 EUR, podelite ga sa nama.

  • S21

    26.09.2021 18:30
    @milica
    Pretpostavljam da ista osoba pod razlicitim imenima i u razlicitim vestima ostavlja isti komentar - plate na Pravnom 4.000€. Zasto tolika ostrascenost? Da nije mozda onaj psiho-student u pitanju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti