U kovid bolnici na Mišeluku preminuo i mladić star 26 godina, još mladih na respiratorima

U kovid bolnici na Mišeluku u ponedeljak je primljen rekordan broj pacijenata u jednom danu, njih 60, a istovremeno je preminuo i mladić od 26 godina koji je bio nevakcinisan i na respiratoru.
U kovid bolnici na Mišeluku preminuo i mladić star 26 godina, još mladih na respiratorima
Foto: 021.rs
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da na jednog vakcinisanog pacijenta na intenzivnoj nezi, a to su uvek starije osobe sa već nekim pridruženim bolestima, dolazi 10 nevakcinisanih bez ikakvih ranijih oboljenja.
 
"Skoro dve trećine pacijenata su osobe mlađe od 50 godina i to mahom nevakcinisane. Na odeljenjima intenzivne terapije praktično imate na jednog vakcinisanog pacijenta deset nevakcinisanih. Čak i taj jedan vakcinisani je skoro uvek starija osoba sa pridruženim bolestima koje su mu već iskompromitovale imuni sistem. Na žalost, nama su na respiratoru osobe u tridesetim godinama, a imali smo u ponedeljak i slučaj da je preminuo mladić rođen 1995. godine koji nije bio vakcinisan. To mora da se kaže, moraju svi da shvate, niko ne može da pobegne od virusa", naveo je Gojković.
 
On je, uz ponovni apel građanima da se vakcinišu, naveo da vojvođanske zdravstvene ustanove i dalje pretežno rade redovno i da je objekat na Mišeluku opravdao svoje postojanje.
 
Međutim, kako je dodao, ukoliko se nastavi priliv ovolikog broja obolelih, neki objekti će morati da budu prebačeni u kovid sistem, zbog čega će biti otkazivanja redovnih operacija i rada medicinskih ustanova.
 
 
Podsetimo da se u kovid bolnici na Mišeluku trenutno nalazi 450 pacijenata, od kojih je 31 na respiratoru. Takođe, u opštim bolnicama u Vojvodini se nalazi još određen broj pacijenata sa blažom kliničkom slikom, ali su najteži slučajevi na Mišeluku.
 
U Vojvodini je, prema poslednjim podacima, više od 18.200 obolelih, od koji je nešto više od 4.500 iz Novog Sada. Danima unazad se dnevno u pokrajini kovid utvrdi kod više od 1.000 ljudi, od kojih su 200 do 300 njih u Novom Sadu. 
 
Kažimo i da Klinički centar Vojvodine od početka epidemije pre skoro 19 meseci ne iznosi podatke o broju preminulih, kao ni podatke o tome koliko je pacijenata otpušteno sa lečenja ili primljeno.
  • Bojana.

    29.09.2021 13:27
    Kada izolujete sve kliconoše širenje virusa će se smanjiti, ali pošto je to ne moguće širenje virusa će se samo od sebe zaustaviti.
  • tina

    29.09.2021 07:04
    gde je zdrav razum?
    Nevakcinisane treba pod hitno odvojiti od vakcinisanih. Oni su krivi sto virus jaca i prelazi sada vec i na malu decu.Ne treba im dati ni zdravstvenu zastitu. Kada dospevaju u bolnicu ne pitaju doktore da li su ispravni lekovi kojima ih lece , vec pristaju na sve samo da prezive. Sta mi vakcinisani treba nevakcinisanima jos da se izvinjavamo?Pitam se da li oni uopste zele da zive normalno?
  • Kohoutek II

    29.09.2021 00:01
    Pravda
    S obzirom da vakcina ima nevakcinisane jednostavno ne bi trebalo primati u kovid ambulante, ne bi bilo gužve i mogli bi se posvetiti normalnima ljudima.
    I naravno pojačati kontrolu ko je pod tempraturom da ne može nigde da uđe i rešeno
    ako to već je izmišljena bolest šta ćete vi tamo, prepametni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti