Traže razrešenje direktorke Isidorine gimnazije zbog odbijanja da zaposli profesorku

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) podneo je zahtev za razrešenje direktorke Gimnazije "Isidora Sekulić", Ružice Vukobratović, zbog, kako navode, nezakonitog postupanja.
Traže razrešenje direktorke Isidorine gimnazije zbog odbijanja da zaposli profesorku
Foto: 021.rs
Kako navodi predsednik NSPRV Dušan Kokot zahtev je podneo u sredu, a nakon više urgencija i pokušaja razgovora sa direktorkom u vezi sa preuzimanjem profesorke engleskog jezika koja se prijavila za rad u ovoj školi nakon što je postala tehnološki višak u Karlovačkoj gimnaziji. 
 
U dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid, vidi se da je Jelena Petrović, profesorka engleskog jezika zaposlena u Karlovačkoj gimnaziji, postala je tehnološki višak u julu ove godine, te se, u skladu sa stručnim uputstvom Ministarstva prosvete o angažovanju prosvetnih radnika, 25. avgusta prijavila za preuzimanje u Gimnaziji "Isidora Sekulić", gde je raspisan konkurs za 187 odsto norme za engleski jezik
 
U odgovoru direktorke, u koji je 021.rs imao uvid, navodi se da se ova škola nalazi u "specifičnoj situaciji" zbog adaptacije i nadogradnje školske zgrade, izmeštanja nastave u zgradu mašinske škole i rasporeda koji će biti naknadno menjan.
 
"Naša profesorka engleskog jezika je, pored svih profesionalnih kompetencija, prošla sve faze realizacije nastave na ovaj način i uspostavila saradnju na nivou stručnog i odeljenskog veća sa profesorima drugih predmeta. Na nivou Pedagoškog kolegijuma, njen učinak u realizaciji nastave u otežanim i specifičnim uslovima ocenjen je kao kvalitetan i efikasan. Smatram da je, u ovom momentu, prioritet da se održi već uspostavljeni kontinuitet nastavnog procesa u Gimnaziji, kao i da se već dostignuto nadograđuje", piše u obrazloženju o odbijanju koje je upućeno na adresu profesorke Jelene Petrović. 
 
Nakon toga, Petrović se obratila Radnoj podgrupi Školske uprave Novi Sad koja je donela odluku kojom se ona upućuje na preuzimanje u gimnaziju. U dopisu Radne podgrupe, u koji je 021.rs imao uvid, navodi se da je obaveza direktora škole da preuzme profesorku, kao i da će Podgrupa podneti prijavu nadležnoj inspekciji i ministru u slučaju nezivršavanja obaveze.
 
Nakon ove odluke, Petrović je bila na razgovoru u gimnaziji, 10. septembra, gde joj je, kako navodi, direktorka rekla da smatra da je "odluka velika greška i da ona treba da porazgovara sa nekim ljudima".
 
Kako kaže Jelena Petrović, posle toga se ponovo obratila Podgrupi, a po prvi put i inspekciji i Ministarstvu prosvete, odnosno ministru Branku Ružiću. Na njena obraćanja, ovog puta, svi su ostali nemi. 
 
"To znači da će moja plata biti ispod republičkog minimalca, zato što direktorka gimnazije želi da 60 odsto moje plate da koleginici koja je primljena na određeno vreme. Posledica nereagovanja nadležnih institucija je kršenje prava na rad i materijalna šteta u iznosu od 40.000 dinara mesečno i to na neodređeni period", ističe Petrović.
 
Očekuje da će nadležne institucije, pre svega inspekcija reagovati što pre.
 
"Ukoliko nadležne institucije, pre svega prosvetna inspekcija, hitno ne reaguje i ne razreše direktorku, a meni ne omoguće da nastavim sa radom, ovo kršenje zakona slobodno će moći da okarakteriše kao organizovana pljačka i kao atak na moju decu, moju porodicu i našu egzistenciju. Očekujem da inspekcija hitno reaguje i da se oglasi Ružić budući da je ovaj slučaj paradigma stanja u prosveti gde je samovolja direktora iznad zakona", zaključuje Petrović. 
 
Predsednik NSPRV Dušan Kokot ukazuje da postoji jasna zakonska obaveza direktorke da preuzme profesorku Petrović i da je to definisano Zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom. 
 
"Koleginica svoje pravo potražuje u potpunosti u skladu sa zakonom. Podnosimo zahtev za razrešenje, jer ovo što smo do sada dobili kao pisane odgovore od uprave škole je toliko nezakonito, da je to prosto neshvatljivo da direktor jedne javne ustanove tako postupa. Oni su prosto umislili da su to njihove privatne ustanove i da mogu da rade kako hoće. To je neprihvatljivo i tome ćemo stati na put kako god znamo i umemo", ističe Kokot.
 
Zaključuje da je ovo postala masovna pojava i da veliki broj ljudi ostaje bez posla i da im se uskraćuju osnovna prava zbog pojedinaca koji krše zakon. 
 
Direktorka Isidorine gimnazije do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na pitanja 021.rs u vezi sa zahtevom za njenu smenu i u vezi sa situacijom sa profesorkom Jelenom Petrović.
  • Gis

    16.11.2021 19:23
    Gis
    Treba da smeneprofesorku Bosiljku Trifunovic Vernacki ! Homvrik iz don !
  • Brano

    05.11.2021 09:54
    Pa moraju se zaposliti porodica, kumovi, prijatelji od kojih se može imati interesa. Inace, kako jedan direktor moze kupiti novo besno auto i nekretninu u inostranstvu.. sigurno poštenim radom u vaspitnoj ustanovi..
  • Vesna

    29.10.2021 13:40
    Bahatost i samovolja direktorice se recima ne moze opisati. Ista se ponaša kao da joj je skola ostala u nasledstvo, zapošljava rođake, kumove, njihove prijatelje, u skolu su upisuju deca onih od kojih se može imati korist, nivo znanja dece je odavno na lošem glasu i nivou. Par pijedinaca se izdvoji iz svakog odelenja ali ostali su na nivou ostalih strucnih srednjih skola a ne gimnazije koja je vazila za prestižnu u produkciji znanja. U NS se dobro zna da je i posao rekonstrukcije škole radjen sa partnerima muza direktorice koji se kao inzenjer dobro poznat po namestanju poslova u NS. Tako da cela porodica ima koristi od zvanja direktorke. Valjda se od neceg i trebao kupiti stan u Italiji, a profesora kojeg imate instrukciju da zaposlite, direktorka ne zapošljavate?
    Verujem da ima interesa da biste to i uradili.. Ko nam sve vodi obrazovanje i u kom smeru...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti