Vučić i Rama otkazali učešće na skupu u Novom Sadu, Zaev i Brnabić panelisti

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić ni albanski premijer Edi Rama neće govoriti na dvodnevnoj konferenciji "Zapadni Balkan", koja se održava danas i sutra u Novom Sadu.
Vučić i Rama otkazali učešće na skupu u Novom Sadu, Zaev i Brnabić panelisti
Foto: 021.rs
Oni su otkazali učešće, iako su prvobitno bili najavljeni kao panelisti, a razlozi za to nisu poznati.
 
Planirano je da se sutra umesto Vučića učesnicima foruma obrati premijerka Srbije Ana Brnabić, dok će se premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, čije je učešće takođe ranije najavljivano, uključiti putem video-linka.
 
Cilj ovog dvodnevnog skupa u Novom Sadu je diskusija o različitim političkim aspektima zajedničkog regionalnog tržišta i modalitetima za njegov dalji napredak za učestvovanje političara iz regiona, kao i najvećih regionalnih inicijativa.
 
Konferenciju "Jedan region jedno tržište-korak napred ka zajedničkom tržištu EU" organizuju Fond "Evropski poslovi", Fondacija "Konrad Adenauer" i Regionalni forum za mlade. 
 
Na zvaničnom otvaranju, pored gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, prisutnima su se danas obratili i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Fondacije "Konrad Adenauer" Norbert Bekman Dirkes i direktor Fonda "Evropski poslovi" Aleksandar Simurdić.
 
"Ova dvodnevna konferencija se u našem gradu organizuje u nimalo jednostavnim okolnostima i stoga čestitam organizatorima koji su okupili ljude iz sveta biznisa, iz našeg regiona. Novi Sad po tradiciji nastavlja da promoviše priču o jedinstvenom regionalnom tržištu, kao svojevrsni nastavak susreta predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije od pre dve godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada je potpisan tzv. "Mini-šengen ugovor", a koji je danas formulisan u obliku programa Otvoreni Balkan", naveo je Vučević.
 
On je dodao da je ovaj skup dobar odgovor na ono što se trenutno dešava na teritoriji Kosova i Metohije.
 
"Snažno se borimo da nemamo administrativne barijere na granicama, da međusobno priznajemo školske i fakultetske diplome, i da radimo na ostvarivanju evropskih vrednosti kao što su slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga. Možda je ovaj skup dobar odgovor na ono što se trenutno dešava na teritoriji Kosova i Metohije, jer ćemo pričati o ekonomiji, koja možda i najbolje relaksira sve ove narative iz prethodnog perioda", rekao je Vučević i naglasio da će veoma značajna biti razmena iskustva sa učesnicima konferencije iz Nemačke, jer je ta zemlja važna za dalji evropski put i ekonomsko snaženje Srbije, kao njen najveći spoljno-trgovinski partner.
 
 
Direktor Fondacije "Konrad Adenauer" Norbert Bekman Dirkes naglasio je da je odličan signal za celu evropsku zajednicu što se okupljaju mladi ljudi iz regiona koji aktivno rade na saradnji i na jačanju Evrope, uprskos kovid krizi.
 
Ištvan Pastor je istakao da je važna poruka koju nosi susret mladih lidera ovog podneblja, jer su u politici, kao i u privatnom životu - poverenje, prijateljstvo i vera u izgovornu reč, ključne stvari, a to se gradi godinama. 
 
Konferencija se održava na godišnjicu uspostavljanja inicijative "Mali šengen" o ekonomskoj saradnji na Balkanu, čiji je prvi sastanak održan u oktobru 2019. u Novom Sadu, a koja je nedavno promenila ime u "Otvoreni Balkan". To je ekonomska zona koju uspostavljaju tri zemlje u regionu Balkana, u jugoistočnoj Evropi - Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a cilj je povećanje trgovine i saradnje, kao i poboljšanje međusobnih bilateralnih odnosa.
  • Socijalista

    28.09.2021 21:56
    Rama lama ding,donji...
    Kralj Ibi sutra nije u Novom Sadu...Ooooo narode mojjjjjj
  • Laloš

    28.09.2021 20:53
    Dobro je neće bespotrebno blokirati grad.
  • Ivana

    28.09.2021 20:45
    Opozicija
    Zajedno moraju da rešavaju probleme sa Albancima na KiM.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti