Poslednji čin Doroslovačkog - dati otkaz najvećem neprijatelju

Na kraju mandata na funkciji dekana Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački pokušava da otpusti redovnog profesora i najvećeg kritičara njegovog rada, Iliju Tanackova.
Poslednji čin Doroslovačkog - dati otkaz najvećem neprijatelju
Foto: 021.rs
Prema saznanjima 021.rs, u utorak je pokušano uručenje otkaza, ali ga je Tanackov odbio. Sada je potrebno da se sačini beleška i da se ona postavi na oglasnu tablu. Nakon osam dana računaće se da je Tanackov primio rešenje. 
 
To praktično znači da će "vruć krompir" biti prosleđen u ruke novog dekana, Srđana Kolakovića, koji na tu funkciju stupa 1. oktobra. 
 
Tanackov je godinama najveći kritičar rada Radeta Doroslovačkog, a neretko je bio i jedini koji je otvoreno, imenom i prezimenom kritikovao dekana. Sredinom septembra ovaj profesor je primio Upozorenje pred otkaz Ugovora o radu.
 
"Motiv prof. dr Radeta Doroslovačkog je osveta, zato što sam onemogućio njegov izbor u četvrti mandat. Na tom putu, bilo je potrebno da dosegnem Narodnu skupštinu Republike Srbije i iniciram autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju", navodi Tanackov u svom dopisu Nastavno-naučnom veću fakulteta.
 
Iako je onemogućio šezdesetosmogodišnjeg profesora da ide u trku za još jedan mandat na čelu FTN-a, na kojem se nalazi od 2012. godine, Doroslovački je ipak, bez obzira na tumačenje Zakona o visokom obrazovanju, po kom visokoobrazovnom ustanovom ne može da rukovodi osoba starija od 65 godina, uspeo da okonča svoj mandat u celosti, a ne da ga prekida. Tanackov smatra da Doroslovački želi da pošalje poruku zaposlenima, ali postoje i drugi razlozi.
 
"Doroslovački je podneo privatnu tužbu protiv mene. Veliki deo onoga što se nalazi u otkazu o radu jeste deo tužbe, pogotovo deo koji se odnosi na moje javne nastupe. On pokušava da prejudicira odluku suda. Ne možeš po istom osnovu da vodiš dva postupka, on vrši jednu mimikriju suđenja koja bi ga zadovoljila", kaže Tanackov.
 
Šta su razlozi za otkaz?
 
Postoji nekoliko stavki u Upozorenju o otkazu ugovora o radu, a navodi se i da Tanackov "kontinuirano narušava ugled Fakulteta tehničkih nauka u dužem vremenskom periodu". Dodaje se i da mu je već izrečena jedna pravnosnažna opomena pred etičkom komisijom.
 
Prva tačka je ta da je Tanackov podneo krivičnu prijavu protiv Radeta Doroslovačkog. Tanackov je to učinio zbog povezanosti fakulteta sa preduzećem Izimo, u kojem je do 2012. suvlasnik bio Doroslovački, a potom su prava do 2014. bila na njegovoj ćerki. Advokatica Jelena Zakonović, koja zastupa Tanackova, u izjašnjenju na upozorenje otkaza ugovora o radu, navodi da podnošenje krivične prijave "ne može, niti sme biti osnov za donošenje bilo koje odluke koja ima veze sa radnim odnosom".
 
"Na Departmanu za saobraćaj imam najveći broj doktoranata, najveći indeks H, najveći indeks citiranosti i po svim parametrima ja sam izuzetni radnik", kaže Tanackov za 021.rs.
 
Tu je i tvrdnja kako je Tanackov FTN nazvao "kriminalnom organizacijom", što on u potpunosti poriče, navodeći da nikada nije na taj način okvalifikovao fakultet. 
 
Drugi problem nastao je i zbog dopisa naslovljenog "Okupacija FTN-a u 14 fotografija i 14 pasusa", koji se tiče fotografija prethodnih dekana. Doroslovački je optužio Tanackova "da je učestvovao u krađi fotografija prethodnih dekana koje je sakrio, jer su navodno bile bačene u podrum". Advokatica Tanackova ukazuje na to da se u "Okupaciji" nigde ne navodi da je ovaj profesor imao direktan kontakt sa fotografijama, već se konstatuje da su skinute i "pobacane u podrume", te da ih ima još koji su "poput proganjanih hrišćana za vreme Nerona, ove bačene relikvije spasili i sakrili".
 
"Ako sam ja ukrao te slike i on mi na osnovu toga daje otkaz, dolazimo do zaključka da je on istražni organ i da potom presuđuje. Ako je zbog toga hteo da mi da otkaz, morao je prvo da pozove policiju i da mi tek po ustanovljenim činjenicama da otkaz, ukoliko ima razloga", dodaje Tanackov za 021.rs.
 
Treći razlog otkazu je tvrdnja da je Tanackov u medije izneo neistinite navode o skraćenom trajanju master akademskih studija, ali se ne iznose dokazi da Tanackov nije bio u pravu, već se konstatuje da je nastava unapređena. 
 
Portal 021.rs kontaktirao je Fakultet tehničkih nauka sa pitanjima u vezi sa otkazivanjem ugovora o radu profesoru Iliji Tanackovu. Ni nakon nekoliko dana čekanja, do objavljivanja ovog teksta, odgovori nisu stigli.
  • ne toliko zaplasen

    07.10.2021 16:03
    nepotizam u institutima
    Direktor jednog instituta zeli po treci put da se kandiduje, iako u statutu tog istog instituta pise da je maksimalan broj mandata dva. Taj isti direktor ce imati 63 godine i cekati da se napravi fantomski verokio da bi postao njegov direktor. Oterao je u penziju najboljeg srpskog naucnika samo zato sto je ukazivao na njegove greske i propuste. Pokusao je i da namesti kandidaturu za SANU za svog pulena koji je bio mnogo gori od kandidatkinje, koja je takodje ukazivala na njegove greske, ali koja je srecom prosla. Svi cute jer je izuzetno osvetoljubiv i slavoljubiv. Sad nam potura da elektronski glasamo za plan i program naucnoistrazivackog rada, a da zaposlene nije ni pitao o tome. Sam je sve smislio, cega se zaposleni narocito boje.
  • Tamara

    07.10.2021 09:48
    Neko
    Strašno je ako je zaista uspeo!Smatram to neuspehom i vraćanjem u srednji vek, u doba inkvizicije!
    Na tako ,, naizgled suviše lagan'' način rešiti se i dozvoliti realizaciju otkaza, kao čina osvete vrhunskom profesoru, stručnjaku i pedagogu, ocu troje dece školskog uzrasta, u njegovom najboljem životnom i u obrazovnom smislu, najproduktivnijem periodu života, šalje strašnu poruku nama običnim građanima, studentima, ljudima koji se bavimo naukom ili za tim imamo veliku želju.
    U sistemu visokog obrazovanja, ili obrazovanja uopšte, koje treba da je poslednji bastion odbrane protiv nečoveštva, nemorala i nepoštenja, na tako divnojm Univerzitetu u Novom Sadu, da se dozvoli sramota ovih razmera, moj UM, neskromno mogu da kažem da je ogroman, kao i moja vera u DOBRO i PRAVDU, to ne može još uvek da prihvati....
    Prof. dr Iliji Tanackovu dajem bezrezervnu i neograničenu podršku, šaljem pozitivne misli i svu pozitivnu energiju, da se dostojanstveno i zakonski izbori da se ova nečast poništi i da se u najkraćem roku vrati na svoje redobvne radne zadatke i obaveze. Poručujem mu da se na postupke ljudi iz blata, ne osvrće, neka oni rade svoj posao, a mi ćemo svoj i pravda će pobediti. A ,, on '' je pobedio samo u slučaju da se prof. dr Ilija T. preda očaju, padne pod njihov/njegov loš uticaj i u svojoj borbi postane tako nemoralan i nečastan kao što su njegovi neprijatelji... Do tada...iskušenje je ogromno, a životna lekcija preteška.... savladaće to profesor uspešno kao i sve do sada

  • Neko

    06.10.2021 20:17
    Na žalost, uspeo je....
    Na žalost izgleda da je uspeo u svojoj nameri.
    Novi dekan će kanda biti isti kao i prethodni.
    Iliji želim da ih odvali na sudu i jedva čekam da nam ga vrate gde pripada.
    Što neko već reče ne menja univerzitetski profesor tako lako karijeru....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti