Korona okupirala novosadske škole: Zaraženo 712 dece i 178 zaposlenih

Više od 700 školaraca u novosadskim školama i vrtićima zaraženo je korona virusom, dok se u izolaciji nalazi više od 900 dece, saznaje 021.rs
Korona okupirala novosadske škole: Zaraženo 712 dece i 178 zaposlenih
Foto: 021.rs
Broj zaražene dece u školama i vrtićima je 724, što je gotovo dvostruko veći broj u odnosu na sredinu septembra. 
 
Ovi podaci Gradske uprave za obrazovanje, koji se odnose na period do 27. septembra, govore da se nastavlja rast obolelih osnovaca i srednjoškolaca, kao i nastavnog osoblja.
 
Sada je u vrtićima Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" zaraženo 12 dece, dok ih se 84 nalazi u izolaciji. Podsetimo, pre skoro dve nedelje zaraženo je bilo sedmoro dece, dok se 31 mališan nalazio u izolaciji. 
 
U predškolskoj ustanovi i dalje nema ni jednog zatvorenog objekta, a nije raspuštena niti jedna vaspitna grupa.
 
Gradska uprava za obrazovanje navodi da je u osnovnim školama pozitivno 324 učenika, dok ih se 604 nalazi u izolaciji.
 
U osnovnim školama se u 20 odeljenja izvodi kombinovana, a u tri odeljenja onlajn nastava. Nema osnovnih škola koje ne rade zbog korona virusa. Bez obzira na povećanje broja zaraženih manje je razreda na kombinovanoj i onlajn nastavi, jer je Ministarstvo prosvete promenilo kriterijume, pa je potrebno više zaraženih da bi se uveli ovi sistemi nastave. 
 
Kako je navedeno za 021.rs, u novosadskim srednjim školama ukupno je zaraženo 388 učenika, a 236 učenika nalazi se u izolaciji.
 
Kombinovana nastava se ukupno trenutno izvodi u 49 odeljenja srednjih škola, dok je 12 odeljenja na onlajn nastavi i sve škole rade. U slučaju srednjih škola je neznatno povećan broj odeljenja na kombinovanoj i onlajn nastavi.
 
U osnovnim i srednjim školama sa teritorije Grada ukupno je zaraženo 178 zaposlenih, računajući i nastavno i nenastavno osoblje, dok ih se 27 nalazi u izolaciji. Pre gotovo dve nedelje broj zaraženih zaposlenih u obrazovnim ustanovama bio je oko stotinu. 
 
U lokalnoj upravi za 021.rs napominju i da se situacija sa brojem pozitivnih učenika i zaposlenih, kao i onima koji su u izolaciji, menja iz dana u dan. 
 
Gradska uprava za obrazovanje kaže i da su u redovnom kontaktu sa nadležnima iz Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", Aktiva direktora osnovnih škola, kao i Aktiva direktora srednjih škola i svakodnevno prate epidemiološku situaciju u obrazovnim ustanovama i čine sve u svojoj nadležnosti da sačuvaju zdravlje i bezbednost učenika, njihovih roditelja, nastavnog i nenastavnog osoblja i da kvalitet nastave bude na visokom nivou.
  • Zvekete

    02.10.2021 07:53
    Naredba
    Vidim da niko ne može da poveže tačkice, u celom svetu je započeta vakcinacija dece i uvođenje sertifikata o vakcinaciji, a pošto smo mi buntovni i bahati, ovo je najlakši način kako masi začepiti usta i naterati ih da se povinuju najnovijim zahtevima svetskih vladara. Pustiš da se deca i školski kadar svi lepo porazboljevaju, ovi nejaki će otpasti odmah, rasteretiti sve sisteme države, ovi što su pretrčali kovid će se za dalje plašiti i slušati šta im se kaže, deca će se vakcinisati, svi će imati zelene setžrtifikate i eto kontrole. Nećeš moći da prdneš bez zelenog sertifikata tj bez vakcine. A posle toga će naći nešto novo da nas ebu u mozak i tako u krug. Zombiranje mase.
  • Petar

    30.09.2021 19:09
    Brojno stanje nepoznato
    Dete i ako odvedete kod lekara ne mora da znači da će ga testirati, iz iskustva pričam. Da nisam insistirao na testu (zašto da se radi test, dete je raspoloženo i ima samo 38.4 temperaturu) oni bi nas poslali kući i tako zaraženo dete bi za par dana ponovo bilo u školi. Otprilike su testirali 20% dece što su čekali kod lekara, svi sa temperaturom. Dobra stvar je što oni jako dobro podnesu virus, dva tri dana temperature, ali su i dalje nosioci i samo seju dalje. Zbog toga ovaj broj zaraženih ne da nije tačan, nego se može multiplicirati bar 3 puta.
  • Saša

    30.09.2021 14:11
    24 cela odeljenja
    Kada se 724 učenika preračuna u odeljenja po 30 dobije se jedna cela škola zaražene dece. Možda to ministru prosvetnom i nije tako mnogo, ali ti veseli omladinci posle malo kašlju svojim roditeljima ili bakama i dekama za koje se AV tako usrdno brinuo prošle godine i na taj način smo stigli na preko 8.000 zaraženih dnevno. Da ne grešim dušu, pomažu i stranački skupovi, utakmice, koncerti, puni autobusi, ali i ovo je lep doprinos.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti