Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine: Operacije i za vreme korone, važna prevencija

Od srčanih bolesti je u Srbiji prošle godine umrlo oko 55.000 ljudi, a bolesti srca i krvnih sudova čine više od 47 odsto svih uzroka smrti, navode u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.
Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine: Operacije i za vreme korone, važna prevencija
Foto: 021.rs
Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok smrti kako u svetu tako i u Srbiji, a taj broj je još izraženiji u Vojvodini, napominju u ovoj pokrajinskoj ustanovi povodom Svetskog dana srca, koji je obeležen u sredu.
 
Prevencija kardiovaskularnih bolesti je moguća čak u dve trećine slučajeva, pre svega korigovanjem i smanjenjem faktora rizika. U to spadaju regulisanje arterijske hipertenzije, šećerne bolesti, dislipidemije, redovna fizička aktivnost, sprovođenje pravilnog načina ishrane i stilova života. 
 
"Zato je važno i u vreme pandemije kovid-19 obavljati redovne kontrole kod izabranih lekara, internista odnosno kardiologa", navode u Institutu.
 
U ustanovi navode da se invazivne kardiološke procedure obavljaju danonoćno i tokom epidemije.
 
"Samo tokom 2020. godine i u ovim otežanim uslovima rada, urađeno je više od 16.000 ehokardiografskih pregleda, više od 3.000 koronarografija i 2.500 perkutanih koronarnih intervencija i više od 800 operacija na otvorenom srcu. Takav trend se održao i nastavio i u ovoj godini. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je u prethodnih nekoliko godina uložio znatna sredstva u kupovinu medicinske opreme i obnovu Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, ali i u kontinuiranu edukaciju zdravstvenih radnika", kažu u Institutu.
  • Zokins

    01.10.2021 00:19
    internisti
    Ne možeš ni da zakažeš pregled kod interniste jer su svi u Mišeluku. A kod redovnih lekara je velika gužva i to zakazivanje rade samo petkom.
  • Dejan

    30.09.2021 17:55
    Sramota
    Sramota je hvaliti se kako rade za vreme Kovida, jer nijedan njihov anesteziolog i 98% internista nisu (bili) delegirani za lečenje virusne pneumonije, koju anesteziolozi i specijalizanti svih grana medicine iz KCV (bez specijalizanata infektivnih bolesti) leče već skoro dve godine.
  • Goran

    30.09.2021 17:13
    Realno
    Sve najbolje za zaposlene na kardiohirurgiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti