Vazduh u Novom Sadu za samo godinu dana od zagađenog do čistog - kako je to moguće?

Vazduh u Novom Sadu za godinu dana je prešao iz prekomerno zagađenog u čist, pokazuje Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine za 2020. godinu.
U Izveštaju Agencije navodi se da je u toku 2020. godine vazduh u Novom Sadu bio prve kategorije.
 
Ovo je, na papiru, veliko poboljšanje u odnosu na 2019. godinu kada je, po istom izveštaju, vazduh na teritoriji grada bio označen kao prekomerno zagađen, pre svega zbog prisutva suspendovanih čestica PM10. 
 
Kako se navodi u izveštaju, godišnja vrednost koncentracije PM10 čestica u Novom Sadu nije prešla 40 mikrograma po kubnom metru, zbog čega je vazduh svrstan u prvu kategoriju. 
 
Nasuprot tome, na tri od pet stanica broj dana tokom kojih je registrovano prekoračenje dnevne granične vrednosti za PM10 čestice je veće od 35, koliko je dozvoljeno. Tako je na mernoj stanici u Rumenačkoj dnevna granična vrednost prekoračena čak 60 puta. 
 
Prema važećoj Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ispunjenje jednog od ova dva kriterijuma smešta vazduh u treću kategoriju, odnosno prekomerno zagađen. 
 
"U tom smislu nije jasno zašto se u godišnjem izveštaju kvalitet vazduha ocenjuje samo prema jednom od dva navedena kriterijuma", ocenjuje se u analizi Instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). 
 
U Izveštaju se još i navodi da u Novom Sadu prošle godine, za razliku od 2019, nisu zabeležena dnevna prekoračenja azot-dioksida. 
 
Najveće dnevne koncentracije PM10 tokom 2020. godine, odnosno 432 mikrograma po kubnom metru, izmerene su na stanici Beočin - Centar.
 
Nekadašnji načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, a sada jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović kaže za 021.rs da broj dana sa prekoračenjem govori o tome da se slika zagađenja, na papiru, može promeniti zbog načina i vremena merenja.
 
"To samo govori da su varijacije koje se dešavaju iz godine u godinu, iz mnogo razloga od trenutnih meteoroloških uslova ili prekida u merenjima tokom zimske sezone kada su najveća zagađenja, mogu promeniti ovu sliku i dovesti do toga da se iz takozvane ljubičaste zone pređe u zelenu", objašnjava Jovanović. 
 
Sagovornik 021.rs ukazuje i na nelogičnost toga što je 40 mikrograma PM10 čestica dozvoljena koncentracija koja se svrstava u čist vazduh, dok je 41 već prekomerno zagađenje.
 
"To govori o nesavršenosti uredbe i propusta u zakonu koji formalno prepoznaje tri kategorije kvaliteta vazduha, a praktično postoje svega dve. Ne postoji više druga kategorija. Sve to stvara zabunu, ali suština je da vazduh u Srbiji, pa ni u Novom Sadu, a pogotovo ne u Beočinu, ne može biti bolji bez adekvatnih mera", ističe Jovanović.
 
Adekvatne mere, kako kaže, po svemu što znamo, nisu sprovedene. 
 
"Na papiru postoje mere, ali mi ne znamo šta one znače i kako se sprovode. Uglavnom su mere papirološke, a realizacija se ne prati, pa ne možemo ni proveriti efikasnost. To je kao što sada u Srbiji postoje mere za sprečavanje širenja epidemije, ali se očigledno ne sprovode", navodi Jovanović.
 
Na osnovu onog što trenutno znamo, to što je vazduh čistiji nije rezultat mera, nego spleta okolnosti, ocenjuje naš sagovornik. 
 
"Trend lošeg kvaliteta vazduha u Srbiji, pa i u Novom Sadu je evidentan. Jedna godina ne može biti dokaz da je bolji kvalitet vazduha, ako se ne znaju mere i ako u kontinuitetu godinama ne bude tako. Mere moraju da se odnose na eliminaciju odnosno umanjenje emisija. Svuda u većim sredinama to su pre svega ložišta, saobraćaj i industrijsko zagađenje, što se može vezivati za Beočin", ističe.
 
Sve ovo, smatra, pokazuje da je Zakon o zaštiti vazduha prevaziđen, jer se ne uzimaju adekvatni parametri za ocenu. Jovanović smatra da je neophodna veća skala i više kategorija kvaliteta vazduha kako bi se odredili prioriteti za ulaganje.
 
Još jedan problem je to što rezultati monitoringa kvaliteta vazduha redovno kasne, a oni predstavljaju osnov za donošenje Uredbe o utvrđivanju liste kategorija kvaliteta vazduha po zonama i aglomeracijama na teritoriji Republike Srbije, koju donosi Vlada Republike Srbije jednom godišnje za proteklu kalendarsku godinu. Ipak, prethodnih godina je primetno da Vlada donosi ove uredbe sa godinu dana zakašnjenja. Za 2019. godinu je, tako, uredba doneta tek u februaru ove godine, a još uvek čekamo uredbu za 2020.
 
Jovanović ocenjuje da je ovo zakašnjenje ogromno. 
 
"Najverovatnije će početkom sledeće godine biti doneta uredba na osnovu podataka za 2020. godinu što je ogromno zakašnjenje zato što je budžet za 2022. godinu već donet, pa se ne može na vreme planirati novac za zaštitu kvaliteta vazduha. Institucije treba da reaguju sada na zagađenje, a ne da se čeka dve godine kada su već ti podaci irelevantni", naglašava.
 
Kako kaže, suština je da nekompetentnost insititucija i neodgovornost za zdravlje ljudi "bacaju u sumnju jedan racio da svi u Srbiji, bez izuzetka, dišu isti vazduh, te da su isto ugroženi", pa je "neshvatljivo kako bilo ko ćuti i brani se nečinjenjem".
 
Sagovornik našeg portala zaključuje da "institucije definitivno nisu dorasle problemima koji postoje u životnoj sredini, a naročito kada je kvalitet vazduha u pitanju"
 
Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine čitajte u celosti OVDE.
  • Brlja

    01.10.2021 08:27
    Tri godine kako smo otišli iz Novog Sada u Nemačku, ja i stariji sin smo imali tokom cele godine respiratorne probleme, a naročito u vreme cvetanja. Ovde u Nemačkoj ni ja, a ni on, više nemamo tegoba. Konačno dišem normalno. Grad gde živimo je pun zelenila, ali nam ne smeta. Kao neko kome to nije profesija, shvatio sam da nije problem u drveću, travi, cveću..., nego u zagađenom vazduhu, koji je "okidač", za alergije, a i nažalost za teške bolesti. Nismo svesni da sami sebe polako ubijamo.
  • Ш

    30.09.2021 20:41
    Kad smo majstori manipulisanja i laganja. Isto kao i sa dnevnim brojem inficiranih od covid19-a.
  • /

    30.09.2021 18:25
    /
    sta reci.
    a sta se lozi tamo gde se kaze 'ljeti'
    restrikcije su na ogrev koje nisu najavljene ljudima.
    a vi fini novi telepcani uhvatite malo tog vaseg investitora koji je zidao zgradu uz neciji odzak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti