Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine: Kovid će se spustiti na tinejdžere, pa na malu decu

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović izjavio da će na red doći i predškolci kada je reč o razboljevanju od virusa korona.
Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine: Kovid će se spustiti na tinejdžere, pa na malu decu
Foto: 021.rs
"Trenutno se najviše razboljeva uzrast od 20 do 39 godina, nakon toga će virus biti dominantan kod tinejdžera, a posle će se zaraza spustiti i na predškolce", objasnio je dr Petrović, koji je i član Kriznog štaba.
 
Poslednji, četvrti talas u kom dominira delta soj, situaciju je potpuno preokrenuo u odnosu na početak pandemije, pa se ispred kovid ambulanti nalaze mahom mladi do 30 ili 40 godina, a vesti svakodnevno stižu iz najvećih kovid centara da su mlađi pacijenti životno ugroženi, priključeni na respirator, a bilo je i nekoliko smrtnih ishoda.
 
"Apsolutno se slažem sa stanovištem doktora Petrovića. Postoje samo dve mogućnosti - ili ćemo se vakcinisati, ili ćemo se inficirati. Pandemija će se završiti tek kada se svi inficiraju. Većina mladih koji nisu vakcinisani zaraziće se u određenom trenutku", pojašnjava za "Blic" epidemiolog i stručnjak za imunizaciju u penziji prim. dr Tomislav Radulović.
 
On kaže i da kako je iskustvo pokazalo te kliničke slike kod mlađih neće većinom biti teške, ali da kao što sada vidimo, tako možemo očekivati i u budućnosti pojavljivanje sporadičnih slučajeva sa težim kliničkim slikama.
 
Zato se stručnjaci slažu - vakcinacija mladih je nepohodna.
 
Pojedine vakcine već su odobrene za uzrast iznad 12 godina i mnogi roditelji i u našoj zemlji već su vakcinisali svoju decu, a direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je ranije ovog mesca da je prvu dozu do sada primilo oko 5.800 dece uzrasta od 12 do 18 godina.
  • Andrija Šrek

    02.10.2021 12:06
    @H
    Odgovor: Kod dece se simptomi otkriju tako što najčešće više članova porodice ili više drugova iz kolektiva imaju COVID-19, pa se, kad se jave na pregled, i oni testiraju i budu pozitivni.
    Tačno je i dalje da je klinička slika kod dece svih uzrasta uglavnom blaga i da prolazi bez posledica.
    Isto tako je i tačno da su u početki brzi Ag testovi na SARS-CoV-2 kod svih (pa i kod dece) bili pozitivni, dok u poslednjih nedelju dana imamo i sve više negativnih, uprkos svim simptomima. To bi se moglo objasniti tako što se možda kod nas pojavio novi, lokalni, mutirani soj (zbog slabog odziva vakcinaciji) koga postojeći test ne prepoznaje, ili je to neki potpuno novi virus koji se tim testom, naravno, ne može otkriti a daje slične simptome.
  • Ka

    01.10.2021 23:41
    Ko Vid
    Ostavi decu na miru!
  • Prif. dr Bocara

    01.10.2021 19:54
    A recite mi doktore kako to da penzioneri nisu u opasnosti, jer zato sto idu izbori pa glasacki mehanizam je pod posebnim imunitetom...? Kako te bre nije sramota sto si se prodao vladajucoj oligarhiji....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti