FOTO: Plan podzemne garaže u Ulici Modene na javnom uvidu

Gradska uprava je na javni uvid od 15 dana stavila urbanistički plan podzemne garaže u Ulici Modene, saznaje 021.rs.
FOTO: Plan podzemne garaže u Ulici Modene na javnom uvidu
Foto: 021.rs
Ovim planom se bliže određuje gde će biti ulaz i izlaz iz podzemne garaže sa dve etaže, raspored podzemne komunalne infrastrutkure, zaštita drveta "Koprivić" i drugi detalji uređenja 1,31 hektara u Ulici Modene, ispod koje će u najvećem delu biti garaža.
 
Donošenje ovog plan je potrebno kako bi krenula gradnja podzemne garaže, koja je jedna od četiri koje je na 40 godina dobio koncesionar "Best in Parking - holding" i novosadska "Inobačka", odnosno preduzeće pod imenom "Javne garaže" u kojem je austrijski partner vlasnik 65, a srpski 35 odsto.
 
Plan nije predvideo broj podzemnih etaža, ali mora da ih ima minimum dve i procena je da svaka može da ima po 100 parking mesta. Ovi predlozi se i poklapaju sa podacima iz ranijih urbanističkih planova, kao i sa podacima iz koncesije.
 
Kako se 021.rs uverio uvidom u predlog izmene Plana generalne regulacije starog gradskog centra i područja Malog Limana - lokacija garaže u ulici Modene, ulaz i izlaz će biti u najvećoj meri na mestu gde je sadašnje taksi stajalište.
 
Nakon što bude sagrađena podzemna garaža, novog stajališta neće biti, kao ni parking mesta na površini, nego će postojeći prostor biti iskorišćen za proširnje pešačkih i biciklističkih površina i hortikulturno uređenje. 
 
 
Urbanisti su naveli da je zona izgradnje garaže usklađena sa zonom zaštite stabla koprivića i Tanrudžićeve palate.
 
U planu nisu ucrtani pešački, kao i protivpožarni ulazi-izlazi iz buduće podzemne garaže i to će biti urađeno kroz arhitektonsko-urbanistički projekat. Posebno se u planu navodi da prilikom uređenja Modene iznad prostora garaže, kao i ostalih površina, kao osnova koristi arhitektonsko rešenje, koje je dobijeno na konkursu gradske uprave za uređenje javnih površina dela centra.
 
Izmene plana predviđaju i da se objekat u Ulici Modene gde se nalaze uglavnom ugistiteljski objekti i koji je sagrađen pre više decenija pretežno kao privremeno rešenje konačno poruši i sazida nova stalna zgrada. Ovaj predlog nije novina, jer je i u ranijim gradskim planovima na toj lokaciji trebalo da nikne tržni centar ili slični poslovno-tržišni objekat. Za izgled ovog novog objekta planom se predviđa obavezno raspisivanje arhitektonskog konkursa. Ova zgrada ne može biti viša od zgrade na samom uglu Modene i Kralja Aleksandra (koja se vodi kao Trg slobode 4) koja se zadržava kao objekat pod zaštitom. 
 
Građani uvid u plan mogu dobiti na sajtu Urbanizma OVDE, kao i sajtu Novog Sada OVDE.
 
Predlog urbanista se može pogledati i u prostorijama Mesne zajednice "Stari grad" u Kralja Aleksandra 1 i prostorijama Urbanizama na Bulevaru cara Lazara 3, dok će javna prezentacija biti 11. oktobra, u amfiteatru Spensa u 10 časova. 
 
Primedbe i sugestije na plan se dostavljaju do 15. oktobra Upravi za urbanizam u Školskoj 3.
 
Komisija za planove će 10. novembra sa početkom u 9 časova u amfiteatru Spensa razmatrati pristigle primedbe. 
 
Podsetimo da je koncesionar prošle godine od Novog Sada dobio na 40 godina, uz  tri godine roka za gradnju, koncesiju za gradnju podzemnih garaža u Modene, ispod Trga republike i zelene površine kod Banovine i nadzemne garaže u Šafarikovoj ulici. 
 
Podzemna garaža u Modene treba da ima 100 parking mesta po etaži, uz preporuku da ima dva podzemna nivoa. Podzemna garaža ispod Trga republike trebalo bi da ima dva nivoa ispod zemlje sa ukupno 400 parking mesta. Spratna garaža na uglu Šafarikove i Uspenske ulice, sa podrumom i četiri sprata, imala bi kapacitet od 350 parking mesta. 
 
Plan izgleda garaže kod Banovine je nedavno bio na uvidu, o čemu je 021.rs pisao OVDE.
 
Prema najavama, podzemne garaže u Modene i kod Banovine bi trebalo da počnu da se grade tokom 2022. godine. 
  • Oliver

    14.12.2021 16:11
    Most
    A kada ce poceti sa gradnjom cetvrtog mosta u Novom Sadu? I to su najavljivali na sva zvona i opet nista!!
  • Keka

    04.10.2021 12:56
    @Vasa
    A salama mirise na korupciju i mito?
  • Sava vujakov

    03.10.2021 08:27
    Sava vujakov
    Ovo podrzavam,kao i sve stose novo gradi!!! Cemu negodovanje....? Svaka vlast i vreme donosi,svoje novine,izgradnje,...itd! Daje po manjini gradjana,nebi sada postojali ni razna naselja,spens,podhodnik...zaista besmisleno,komentarisati na ovu temu! Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti