AKV: Nezadovoljstvo građana i advokata je opravdano, sud generator pravne nesigurnosti

Upravni odbor AKV smatra da su dopunski stavovi Vrhovnog kasacionog suda o troškovima kredita pojačali sistemski poremećaj u vladavini prava.
AKV: Nezadovoljstvo građana i advokata je opravdano, sud generator pravne nesigurnosti
Foto: FoNet
Kako se navodi u saopštenju Advokatske komore Vojvodine, ovakvo postupanje Vrhovnog kasacionog suda učvršćuje uverenje o izostanku nezavisnog sudstva i pravne sigurnosti, a u predmetima koji su u toku zbog ovakvih stavova Vrhovnog kasacionog suda biće povređeno pravo na pravično suđenje kao jedno od osnovnih ljudskih prava
 
"Posebnu sumnju u postojanje pravnih razloga za donošenje dopunskih stavova Vrhovnog kasacionog suda izaziva činjenica da su oni usledili nakon neuspelog pokušaja pogrešnog autentičnog tumačenja Zakona o obligacionim odnosima i pokušaja izmene Zakona o parničnom postupku kojim bi se građanima uskratio adekvatan pristup sudovima i pravdi", objašnjavaju u AKV. 
 
Kako navode, sa istim ciljem, mada neuspešno, prethodno su delovale izvršna i zakonodavna vlast, da bi se "uspešnost" prepustila sudskoj vlasti, koja bi jedina morala biti imuna od sličnih motiva i uticaja. 
 
"Umesto da sudska vlast bude kontrolor zakonitosti postupanja i garant pravne sigurnosti u državi ovakvim odlukama sud je stavljen u poziciju generatora pravne nesigurnosti u društvu", ističu iz AKV.
 
Dodaju da je Vrhovni kasacioni sud stvorio paradoksalnu situaciju da usled nezakonitih dopunskih stavova dođe do opravdanog nezadovoljstva građana i advokata, ali i da prvi put javni protesti budu usmereni protiv nekog sudskog stava. 
 
Sve ovo dovelo je do toga da bi sada izmena stavova ispravila konkretnu grešku, ali bi na praktičnom i principijelnom planu dodatno ugrozila vladavinu prava, ocenjuju. 
 
"Sud koji podleže pritiscima i donosi odluke motivisane vanpravnim razlozima je izgubio autoritet i osnovne odlike koje mora da ima", objašnjavaju.
 
Ukazuju da ovakva situacija jasno oslikava sve slabosti pravosuđa i da se posebna pažnja mora posvetiti aktuelnim izmenama Ustava i izgradnji novog, nezavisnog sudstva u koje će građani imati poverenje.
 
Traže hitno sazivanje vanredne Skupštine Advokatske komore Srbije na kojoj će biti određeni dalji vidovi protesta, kao i održavanje protestnog okupljanja svih advokata u organizaciji Advokatske komore Srbije.
 
Podsetimo, danas je u Beogradu održan protest advokata. U jednom trenutku su advokati krenuli ka mostu Gazela sa namerom da blokiraju autoput, ali ih je kordon policije sprečio.
  • Her Bob

    03.10.2021 19:22
    Biće ovo neobično topla zima, pogotovo za one sa lepljivim ručicama.
    Samo ovoga puta mora biti i lustracije.Jednom smo ispali budale pa valjda smo nešto i naučili...
  • Ovako

    03.10.2021 16:28
    2014/15 je vlast bila prilično opasna koliko se sećam, hapsila gde je koga stigla.

    Vlast NE PODNOSI proteste videlo se sto puta i zloupotrevljava ih i izvrće naopačke.

    Trebalo je razrađivati konkretne inicijative, raditi posao vlast i davati im gotova rešenja sa neoborivim obrazoženjima uz podršku građana i medija ali nije bilo ko to da radi jer je potučena opozicija.
  • Llk

    03.10.2021 15:49
    Joj joj
    Eeee deco sto pre odavde.Pravde i slobode ovde nema poodavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti