FOTO: U Novom Sadu otvorena fabrika čokolade koja je dobila više od 14 miliona evra od države

Fabrika čokolade švajcarske kompanije "Beri Kalebo" otvorena je danas u Novom Sadu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Vučić je na Instagram nalogu naveo da je ponosan na to što je u ovom gradu otvorena, kako je rekao, "fantastična fabrika čokolade".
 
"Čestitam Novosađanima! Živela Srbija", poručio je Vučić i objavio fotografije sa otvaranja fabrike.
 
Takođe, istim povodom se na Fejsbuku oglasio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
"Od danas je naša Srbija jedan od proizvođača najkvalitetnije švajcarske čokolade na svetu! U društvu predsednika Aleksandra Vučića i najvišeg rukovodstva švajcarskog Beri Kaleboa, otvorili smo fabriku čokolade ovog giganta. Mi, kao Grad, pomogli smo sa 342 miliona dinara u kompletno komunalno opremanje, saobraćajnice, kanalizaciju i vodovod. Ova vest zvuči nestvarno i fantastično, pokazuje da je svaki uspeh moguć ako imate viziju i uz beskompromisan rad. Moje srce je danas puno, ponosan sam što sam gradonačelnik Novog Sada i što sam deo njegove istorijske promene nabolje!", naveo je Vučević.
 
 
Podsetimo da na otvaranje ovog pogodna nisu bili pozvani novinar, već su, kako je saopšteno iz kabineta predsednika, otvaranju mogli da prisustvuju samo zvanični snimatelj i fotograf "zbog politike kompanije".
 
Tako danas nije bilo moguće postaviti pitanja predstavnicima kompanije koja je dobila 14,2 miliona evra od države u vidu subvencija i besplatnog zemljišta, a zauzvrat obećala da će do kraja 2023. godine uložiti najmanje 45 miliona evra u proizvodnju. Kao podršku zapošljavanju fabrika je od države dobila 12 miliona evra, a dobila je i 20.900 kvadrata zemlje vrednosti od 2,19 miliona evra.
 
Ostatak placa Švajcarci su kupili od "Mops investa" koji je delom u vlasništvu direktora Grand produkcije Saše Popovića, a delom u vlasništvu firme "Bavaria Motorad" čiji je vlasnik poslanik Srpske napredne stranke Ostoja Mijailović. 
 
 
Srbija se obavezala da će kompaniji Beri Kalebo etapno uplaćivati subvencije, a kompanija će isto tako etapno zapošljavati radnike - najmanje nekolicinu godišnje, a do kraja 2023. godine najmanje 100 radnika.
 
Ugovorno je proizvođač čokolade obavezan da ne može da prodaje poklonjene parcele ukupno pet godina - do 2028. godine, a u obavezi je i da posluje u Novom Sadu do 2028. godine. 
 
Da li će nakon 2028. godine Novi Sad ostati bez fabrike čokolade tek će se saznati.
 
Subvencija po svakom radniku kog Beri Kalebo zaposli iznosi čak 120.000 evra, a njihova osnovna plata biće najmanje 20 odsto veća od minimalca u Srbiji, ugovorno je dogovoreno s Ministarstvom privrede.
 
Grad Novi Sad je uložio oko 342 miliona dinara u izgradnju kompletne infrastrukture za fabriku. 
 
Vučić je na polaganju kamena temeljca 2020. godine, kad su novinari bili pozvani, rekao da će plate inženjera i tehnologa u fabrici biti na evropskom nivou, dok će radnici imati iznad proseka u Srbiji.
  • Nele

    15.04.2022 14:32
    Bruka
    14.2 miliona evra od države, a 3 miliona evra od Grada kao subvencije? I to sve za OBEĆANIH 100 radnika u naredne dve godine?! Vučelić je u pravu - ovo zvuči nestvarno! Mi njima pare na ruke a oni nama samo OBEĆANJE o ulaganju! Plus, i to što su Švajcarci uložili otišlo je u ruke Ostoji i Saletu, SNS perjanicama! Mislim da sam odavno prešao prag gadjenja ovim što radi naša Vlast.
  • Dejan

    24.03.2022 14:38
    Pozzz
    Zanima me posao u toj fabrici
  • Petar

    11.10.2021 11:11
    Budalastina
    14,2 mil podeljeno na 100000 je 142. Toliko malih firmi bi dobilo da im je data pomoc da rade i sire se. 100 hilj.nije malo para. Pitajte svakog malog preduzetnika koliko bi mu to znacilo. I da zaposli samo po 2 radnika to je duplo vise nego sto ce ovi zaposliti za 10 godina. Boze kakva smo mi marva kada ovo trpimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti