Radi se novi urbanistički plan Štranda, nije jasno šta je novina

Grad je na rani javni uvid stavio urbanistički plan Štranda, ali za sada nije jasno šta se novo planira na gradskoj plaži, saznaje 021.rs.
Radi se novi urbanistički plan Štranda, nije jasno šta je novina
Foto: 021.rs
Gradsko kupalište bi, kako se navodi u konceptualnom okviru plana, trebalo da zadrži iste sadržaje i površinu uz očuvanje zelenila, ali i dobije novine koje bi proširile ponudu koja se nudi korisnicima plaže. 
 
U nacrtu Plana detaljne regulacije Štranda se navodi da prostor kupališta obuhvata 11,5 hektara, koji se od od 1911. godine koristi kao gradska plaža.
 
U planu, u koji je 021.rs imao uvid, navodi se da plaža zahvata sedam hektara zelenih površina i isto toliko peščanih, da se na Štrandu nalazi oko 400 stabala i šiblja, 830 kabina, sportski tereni za odbojku, košarku, stene za penjanje, klizalište (za zimski period), kao i brojni ugostiteljski i zabavni sadržaji za sve uzraste.
 
U opisu Štranda piše da tokom letnjih meseci plažu koristi dnevno oko 20.000 posetilaca uz brojne kulturne i sportske manifestacije. U obuhvatu plana je i prostor koji koriste veslački klub "Danubius 1885", kajak kanu klub "Vojvodina" i udurženje nautički klub "Dunavski kapetani", što su klupska zgrada veslača, objekat kanuista i restoran nautičara. 
 
Kako se navodi u urbanističkom aktu, saobraćajna, vodovodna, kanalizaciona i elektro mreža su dovoljne za potrebe kupališta, ali se predviđa njihovo proširenje ako je to potrebno uz rekonstrukciju mreže zbog uklanjanja azbestnih vodovodnih i knalizacionih cevi.
 
 
Plaža se nalazi u zoni plavljenja, tj. pre nasipa koji je predviđen da izdrži pojavu stogodišnjeg vodostaja, što je otprilike osam metara. To što je plaža u zoni obrambene linije od poplava koja obuhvata pojas od 50 metara od nožice nasipa, kao i što je u užoj i široj zoni obližnjeg izvorišta vode, organičavajući je faktor u urbanističkom planiranju jer se ne mogu graditi objekti i postrojenja, koristiti zemljište ili raditi bilo kakve delatnosti koje mogu da ugroze izvorište vode. 
 
Urbanisti u obrazloženju za donošenje novog Plana detaljne regulacije Štranda (prethodni je donet 2006. godine), ne iznose konkretne razloge za izmene, nego se navodi opšta birokratska formulacija, prisutna u skoro svakom planu koji se menja.
 
Tako na primer, u delu gde treba da stoji obrazloženje cilja izrade plana, piše "cilj izrade plana je preispitivanje postojećeg planskog rešenja i usklađivanje sa mogućnostima realizacije u skladu sa novim zahtevima i potrebama korisnika ovog prostora". Stoji i još jedna birokratska rečenica koja takođe ne otkriva šta Grad tačno planira da menja na Štrandu, osim da uvodi neke novine, a rečenica glasi "posebno bi se proverila mogućnost uvođenja novih sadržaja koji bi poboljšali korišćenje prostora namenjenog kupalištu, kao i usklađivanja planiranih sadržaja sa sve većim brojem korisnika".
 
Pregledom dokumenta, 021.rs je našao i da se na jednom mestu navodi da se planira proširenje postojećeg kompleksa i izgradnja novih objekata, ali bez ikavog obrazloženja šta bi to bilo
 
Takođe, urbanisti su naveli da novi regulacioni plan Štranda pored ulaza iz Fruškogorske i ispod Mosta slobode treba da omogući i dodavanje još dva ulaza zapadno i istočno, što je čudan podatak jer na plaži već postoje ti ulazi, mada su uglavnom zaključani ili ih koriste samo radnici Gradskog zelenila koji brinu o kupalištu. U konceptualnom planu se navodi da se na prostoru Štranda planiraju prizemni objekti od montažno-demontažnog materijala. Stoji i da će privremeni objekti veslača i kajakaša ostati na pomenutoj lokaciji, do njihovog premeštanja na veslačku stazu koja se planira na Kameničkoj adi.
 
Uvid u plan Štranda građani mogu da obave na sajtu Urbanizma i Grada. Omogućen je lično u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3, prostorijama MZ "Liman" Drage Spasić 1, MZ "Boško Buha" Fruškogorska 8 i MZ "Liman III" Narodnog fronta 46.
 
Javni uvid traje do 21. oktobra i do tog roka se Upravi za urbanizam u Školskoj 3 mogu poslati prigovori i sugestije na plan.
  • Ns 49

    11.10.2021 16:51
    Kao redovni posetilac Štranda od kad sebe znam moram priznati da se puno toga pozitivno promenulo ali ipak zadnjih godina dozvoljen je prevelik broj kafića koji nisu bili popčunjeni ni vikednom kada bi bio jako topao. Zbog toga je douzeteo dobar deo peščanog dela koji je i simbol Štranda.
    Za kabine je bap problem za one koji je nemaju pa bi mnogi želeli da se oduzmu onima koji ih dugo koriste. Niko da spomene da bi se ipak moglo još izgraditi više desetina kabina samo malo treba pogledati i razmisliti.
  • Није важно

    11.10.2021 15:20
    На гробљу у Сремској Каменици близу споменика чика Јови посечена и однешена стабла здравих четинара ...
  • Kiki

    11.10.2021 11:07
    Mozda Karin komerc malo peska da izvadi pa Galens da napravi jednu zgradicu i kafic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti