Inicijative: Muzej posvećen Balaševiću treba da bude na Salajci, ne u Univerzitetskom parku

Novosadske građanske inicijative predlažu da se odustane od planiranja muzeja Đorđu Balaševiću u Univerzitetskom parku, te da se pronađe druga lokacija.
Inicijative: Muzej posvećen Balaševiću treba da bude na Salajci, ne u Univerzitetskom parku
Foto: 021.rs
Kako navode u obrazloženju, Novi Sad raspolaže malim brojem parkova.
 
"Sa bačke strane svega ih je pet, koji po svojoj funkciji predstavljaju zonske parkove. Iako je grad u velikoj meri narastao, kako po broju stanovnika, tako i po površini, formiran je svega jedan novi park na Novom naselju, koji je nesrazmerno male površine uzimajući u obzir broj stanovnika sa Nove Detelinare, Novog naselja i Detelinare koji će gravitirati ka njemu", objašnjavaju.  
 
Ističu da se Univerzitetski park prostire na svega pet i po hektara, te da je ta površina već u velikoj meri okrnjena postojećim parkingom i zgradom Rektorata.
 
"U nacrtu plana, urbanisti u tekstualnom delu (nema podataka u grafičkom) predviđaju park skulptura, istrčavalište za pse, dečije igralište, objekat kulture-muzej, amfiteatar, fontanu, saletle. Ukoliko bi se sve ovo realizovalo, park bi izgubio svoju osnovnu funkciju i utopio bi se u behaton i beton. Primeri loše prakse se mogu videti u Limanskom parku, kao i u novoformiranom parku na Novom naselju", navode inicijative. 
 
Oni pozdravljaju ideju da se "našem najpoznatijem, najvoljenijem i svakako najpopularnijem sugrađaninu građani i građanke Novog Sada oduže memorijalnim prostorom". 
 
"Ovakav sadržaj bi svakako imao publiku iz celog regiona i obogatio turističku ponudu. No, bilo kakva izgradnja u Univerzitetskom parku je nedopustiva, a politička odluka da se u parku zida memorijalni kompleks Đorđu Balaševiću predstavlja svojevrsnu emotivnu ucenu i nastavak uništavanja zelenih prostora", dodaju.
 
Smatraju da muzej treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću, a koji "neupitno nestaje pod pritiskom investitorskog urbanizma".
 
"Kao idealan prostor, predlažemo zgradu na adresi Temerinska 1. Ova zgrada uživa zaštitu kao kulturno dobro. Simbolično, predstavlja početak Salajke, nalazi se na raskrsnici  mnogih putnih pravaca. U prošlosti je predstavljala kafanu od velikog značaja za društveni život, u kojoj su se okupljali različiti društveni slojevi. U neposrednoj blizini je i kuća Mileve Marić Ajnštajn, kao i Đoletova kuća u Cvijićevoj", ističu.
 
Objašnjavaju da bi multifunkcionalan prostor posvećen Đorđu Balaševiću predstavljao svojevrsnu muzičku kulturnu stanicu sa stalnom postavkom i da bi se u velikoj meri oplemenio i oživeo kulturni život Salajke, kao i da bi se uklopio u predstavljen plan uređenja ovog dela grada u susret prestoničkoj godini kulture.
 
Kada je u pitanju zgrada koju predlažu, navode da se uvidom u katastar vidi da postoji spor između Mat-Real Estate (kompanija Petra i Zore Matijević) sa nekadašnjim nosiocima prava nad objektom, ali veruju da nije teško naći kompromis. 
 
"Objekat je vidno zapušten, devastiran i propada, te bi bila nenadoknadiva šteta da Grad izgubi još jedan reprezentativan biser istorijskog nasleđa usled namernog uništavanja zbog vredne lokacije na kojoj bi nikao bezličan soliter", zaključuju. 
 
Inače, u knjizi novosadska istoričarke umetnosti u penziji Donke Stančić navodi se da je zgrada na uglu Temerinske ulice upečatljiva po nizu karakteristika, uključujući polukružne otvore u dve veličine i pravilnom ritmu i flankiranom ulazu. Takođe se po opisu vidi da je u pitanju zgrada prostrane unutrašnjosti u koju su nekad bile smeštene velika kafanska sala, posebna sala za ručavanje, sobe za poslugu, kuhinja i stanovi. Međutim, enterijer je "potpuno preuređen rušenjem pregradnih zidova i ni u tragovima više nije prepoznatljiv".
 
Predlog da se muzej Đorđa Balaševića planira upravo u ovoj staroj zgradi potpisali su Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Svet i Dunav, Dunavac (Šodroš) i Organizacija za zaštitu prirode i životinja-OSNA.
  • Podbarac

    23.12.2021 05:50
    Muzej treba u neposrednoj okol
    Lepo je to.Ali politicari u sve se mesaju.Za pozoriste srusise najlepsu malu futosku.Tako nisu u stanju spomen sobu Milevi Maric da naprave jer je ona naj znamenitija naucnica koja je dobila Nobelovu nagradu.Cela kugla zemaljska kad dodju u NS prvo to zeli da vidi.Jedva stave tablu i sredise fasadu a ovamo gledaju kolko boravisni taksi da uberu a nisu u stanju jedan sobicak u kuci da opreme.Tako i djole treba da dobije tu gde je ziveo neku staru kucu .
  • oleole

    21.12.2021 17:11
    Nek ga stave u Partizansku, da se uz čardaš čuje težak teretni saobraćaj koji pegla 70 na sat.
  • Opa

    15.10.2021 18:29
    Na Salajci treba park, pa onda može tamo mali muzej. Sada sve zvrji od betončine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti