Uređuje se zelenilo na Bulevaru oslobođenja i Bulevaru Evrope

Na Bulevaru Evrope u toku su pripremni radovi za novu sadnju u okviru projekta "Očuvanje i unapređenje zelenila dela Bulevara Evrope".
Ovi radovi obuhvataju deo od Kornelija Stankovića do Futoške ulice.
 
Tokom prethodne godine na ovom prostoru izgrađena su nova parking mesta oko kojih će biti formirane manje zelene površine, na tim delovima planirana je sadnja dekorativnog šiblja, a na delovima gde se zadržao postojeći travnjak predviđena je njegova rekonstrukcija.
 
Projektom je predviđena sadnja 64 stabla lišara, 10.715 komada sadnica šiblja, kao i rekonstrukcija travnjaka na površini od 1385m2.
 
Pored ovog počela je realizacija projekta "Očuvanje i unapređenje zelenila dela Bulevara oslobođenja od Futoške ulice do Mosta slobode". 
 
"Da podsetimo, prošle godine je urađen projekat unapređenja dela bulevara, od Železničke stanice do Futoške ulice, te će do kraja godine Bulevar oslobođenja zablistati novim zelenilom čitavom svojom dužinom", navode u Gradskom zelenilu.
 
Postojeći drvored platana čini drveće staro više decenija. Sa ciljem da se životni vek platana produži, počeće njihovo orezivanje, uklanjanjem suvih i oštećenih grana. 
 
Projektom je planirano da se postojeći parterni travnjak između biciklističke staze i trotoara oplemeni sadnjom većeg broja sadnica šiblja, kako bi se apsorbovale zagađujuće materije koje potiču od saobraćaja. 
 
"Postojeće zelenilo razdelnog ostrva zahteva revitalizaciju kako bi se formirao intezivan tampon zelenila sa ciljem smanjenja nepovoljnih uslova sredine, a čiji je uzročnik vrlo intenzivan saobraćaj. U te svrhe posadićemo veći broj nižeg drveća, žive ograde i puzavica kao i postavljanje metalne konstrukcije", kažu u Zelenilu.
 
Planirana je sadnja 289 stabala lišćara, 5850 komada sadnica šiblja, 810 komada sadnica žive ograde, rekonstrukcija travnjaka na površini od 1604 m² i postavljanje 225 metara metalne konstrukcije u razdelnom ostrvu.
 
Realizacija oba projekta finansirana je od strane Gradske uprave za zaštitu životne sredine.
  • Boris

    11.10.2021 22:15
    Ovo me brine...
    "Postojeći drvored platana čini drveće staro više decenija. Sa ciljem da se životni vek platana produži, počeće njihovo orezivanje, uklanjanjem suvih i oštećenih grana."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti