"Inobačka" novi vlasnik poslovne zgrade u Železničkoj 3

Stara zgrada u Železničkoj 3, Novosađanima prepoznatljiva po tome što se u njoj nekada nalazila filijala Vojvođanske banke, postala je vlasništvo građevinske kompanije "Inobačka" iz Novog Sada.
"Inobačka" novi vlasnik poslovne zgrade u Železničkoj 3
Foto: 021

Novi vlasnik kaže da je tokom narednih meseci planirana restauracija zgrade (čišćenje fasade, zamena prozora, itd) kako bi se sačuvao njen istorijski značaj, s obzirom na to da je objekat pod zaštitom.

Nakon restauracije i rekonstrukcije delova enterijera u njoj će se nalaziti centrala novosadske kompanije "Inobačka", dok u prizemlju ostaje filijala mađarske OTP banke koja je pre dve godine kupila Vojvođansku i potom prodala ovu zgradu.

Poslednja dva sprata će nakon sređivanja biti izdata u zakup.

Radovi će početi čim Zavod za zaštitu spomenika kulture da konkretne smernice šta sve može da se radi na zgradi.



Ova trospratnica je prvobitno izgrađena za potrebe Narodne banke Srbije, tačnije njene filijale u Novom Sadu, tokom treće decenije dvadesetog veka. Njen stil projektovanja i izgradnje upućuje da je izvedena u odlikama akademizma.

Zgrada sa ulične strane ima devet segmenata otvora sa naglašenim otvorima u središnjem delu, visoki ulaz u masivnom ramu, zidane balkone na drugom spratu i dva para jonskih pilastara čije baze dosežu do kordonskog venca nad parterom. Na prozorima spratova su klupice oslonjene na konzole, a nad njima se nalaze dva tipa frontova - arhitravni i plitak geometrijske konture.

U parteru, čija je površina u fugama, prozori su usečeni u zid. Krovni venac i tavanski nadzidak u središtu, ispuštenim delovima prate plasticitet postignut na donjim, spratnim partijama fasade. Ulazna vrata imaju metalne rozete na zastakljenim krilima.

Hol je dekorisan štuko plastikom, a u njegovom produžetku, u dubini enterijera, smešteno je trokrako stepenište sa ogradom od livenog gvožđa na kojoj su kao dekorativni elementi izvedene liske i cvetne metope.



Planirano je da se restauracija završi do proleća.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti