FOTO, VIDEO U potrazi za Tomom: Znate li gde je Ulica Tome Zdravkovića u Novom Sadu?

Ulica Tome Zdravkovića u Novom Sadu postoji od 2014. godine, ali je nema na mapama i retko ko zna gde se nalazi.
Mape vam tu neće pomoći. Algoritmi Gugla postali su nedovoljni. Dobićete i još jedan dokaz da Vikipedija nije najpouzdaniji izvor za sve i svašta, pa tako ni za spisak ulica u Novom Sadu. Ako je nomen est omen, onda Ulica Tome Zdravkovića pomalo i deli sudbinu ovog pevača. U ovom momentu ona je skrajnuta, ali kroz nekoliko godina slika bi mogla da bude drugačija.
 
Nedavno se navršilo 30 godina od smrti popularnog pevača, tekstopisca, boema, a film "Toma" Dragana Bjelogrlića dao je sveži vetar u jedra priči o Tomi Zdravkoviću. Ponovo se krenulo sa idejom o tome da se ulice u gradovima nazovu po ovom pevaču koji je ostavio neizbrisiv trag na domaćoj estradnoj sceni, odnosno u popularnoj kulturi. 
 
Bio je to povod da podsetimo Novosađane na to da grad u kojem žive ima ulicu nazvanu po Tomi Zdravkoviću. Predlog je usvojen 2013. godine, a inicijativu je pokrenula odbornica Branka Bežanov. Njena ideja je bila da ulice u delu Novog Sada budu nazvane i po značajnim akterima sa novosadske muzičke scene, poput Bate Vraneševića, Branka Andrića Andrle, Mitra Subotića Sube, Nestora Gabrića.
 
Branka Bežanov kaže za 021.rs da je ponosna na to što je pokrenula inicijativu da jedna od ulica u Novom Sadu ponese ime po ovom umetniku.
 
"Pokrenula sam inicijativu da ulice na Adicama, kao jedno potencijalno urbanističko mesto u ekspanziji, nose imena raznih umetnika, a Toma Zdravković je bio prvi među njima. Sećam se i da je taj predlog bio jednoglasno prihvaćen na Komisiji, a dobio je i saglasnost saveta nacionalnih manjina, potom i saglasnost Pokrajine i tek potom je došao na Skupštinu grada, gde je takođe bio jednoglasno usvojen", priseća se Bežanov.
 
Potraga za Tomom
 
U potragu za ulicom popularnog Tome dala se ekipa 021.rs, ali lutanje Adicama i Veternikom i raspitivanje kod meštana nije pomoglo. Nakon obraćanja gradskoj administraciji, uz nedelju dana čekanja, dobijeni su brojevi katastarskih parcela i koordinate, što je omogućilo da se, konačno, stigne i do ulice. 
 
Najlakši opis gde se nalazi Ulica Tome Zdravkovića je - desno iz Slavujeve ulice, kad se ide od Branka Ćopića ka nasipu, baš kod ugla sa Ulicom Bogdana Popovića i to je otprilike od 200 do 300 metara dijagonalno od mesdžide na Adicama. Ako nije najjasnije, kao što nije, objasnićemo i slikovito. 
 
  
 
Ukoliko preko nekog GPS programa, Google maps ili slične aplikacije pokušate da pronađete Tominu ulicu, nećete daleko dospeti. Nema je na spisku ulica. U jednom slučaju nam je jedan GPS program pokazao da postoji, ali na pogešnoj lokaciji i to na mestu Ulice Marije Kalas, tj. donedavno Nove 3. 
 
Kako je čudno da neke ulice nema na popisu od oko 900 ulica u Novom Sadu, ekipa 021.rs je pregledala arhivu i videlo se da su Gradska komisija za davanje imena ulica krajem novembra 2013. godine, a potom Skupština grada krajem marta 2014, donele odluku da pevač, kompozitor i pesnik Toma Zdravković dobije ulicu. Tada je navedeno da se radi o ulici koja ima naziv Nova 3, nalazi se uz već nekoliko ulica koje su dobile imena po muzičarima i da joj je najbliža ona nazvana po legendarnom tamburašu Janiki Balažu. 
 
Na osnovu ovih informacija 021.rs je otišao u taj deo Adica, ali vožnja iz ulice u ulicu nije dala rezulata, kao ni razgovor sa stanovnicima ovog dela grada koji su našu ekipu slali svuda naokolo. Pre će biti da zaista nisu znali o čemu ih pitamo, jer je malo verovatno da su odlučili kolektivno da se našale sa "strancima" u njihovom delu grada. 
 
 
Upućivali su nas u slepe ulice, prolaze bez imena, a najbliže što smo stigli u odgovoru na pitanje "Gde je, dođavola, Tomina ulica?" jeste odlazak u nekadašnju Novu 3, koja sada nosi ime po čuvenoj operskoj divi Mariji Kalas. Na tu lokaciju, osim nekoliko meštana, upućivali su i taksisti, jedan od lokalnih poštara, te zaposleni u kurirskoj službi, objašnjavajući da je to ulica koju tražimo. 
 
U samoj ulici, nekadašnjoj Novoj 3 a sadašnjoj Mariji Kalas, stanovnici su ispričali da su pre nekoliko godina u vestima pročitali da će njihova ulica biti nazvana po Tomi Zdravkoviću, ali da tabla nikada nije postavljena, te da je prošle godine osvanula oznaka sa imenom operske dive. 
 
Kako tumaranje po Adicama i Veterniku nije dalo efekta, sledovalo je pisanje mejla gradskoj administraciji. Nakon nedelju dana čekanja stigle su katastarske parcele i geografski uputi sve sa fotografijom lokacije, što upućuje na to da je neko iz administracije morao da obavi i pešački deo posla. 
 
Otkrivanje Tome
 
Ovi podaci otkrivaju i kako je došlo do zabune sa meštanima Adica. U odlukama iz 2013. i 2014. navodi se da se radi o ulici koja pokriva parcelu broj 3905/16 K.O. Veternik koja nosi ime Nova 3. Ovo ime Nova 3 je napravilo zabunu, jer administracija to koristi po potrebi dok neka ulica ne dobije puno ime. Kako se Nova 3 danas na mapama i GPS aplikacijama koristi za Ulicu Marije Kalas, jasno je gde je nastala zabuna. Na jednoj GPS platformi se ova lokacija navodi i kao Ulica Tome Zdravkovića, što može da unese dodatne nepoznate onima koji se daju u potragu za ulicom pevača tužnih pesama. 
 
U gradskoj upravi su nam potvrdili i da je od 2014. godine ulica redovno označena tablom. Tek sa ovim podacima je 021.rs uspeo da dođe do Ulice Tome Zdravkovića.
 
 
"Kiša je padala a ja sam plakao za njom, ulica duga, k'o moja tuga ostaće u gradu tom", kažu stihovi jedne od Tominih pesama, ali bi mogli da posluže i kao opis njegove ulice u Novom Sadu. Doduše ulica nije duga, ali je i te kako tužna jer se radi o zavučenoj i neprimetnoj tucanikom nasutoj saobraćajnici sa dve kuće.
 
U ulici postoje tri kuće i dva domaćinstva. Jedna stanarka kaže da su lične karte u kojima im kao mesto prebivališta stoji ime poznatog pevača dobili pre dve-tri godine.
 
"Malo ljudi zna gde se nalazi ova ulica, većina nije ni čula za nju, čak ni komšije iz Slavujeve. Taksiste ako pozoveš, ne znaju da dođu", kaže ona, očekujući da uskoro dobije još komšija i da ulica bude asfaltirana. 
 
Kako nam je ispričala, nekoliko placeva u ovoj ulici je kupljeno i trebalo bi da na njima krene gradnja stambenih zgrada, koje bi imale otprilike tri sprata, što odgovara objektima koji su izgrađeni u blizini. Građani sa kojima smo naknadno razgovarali bili su iznenađeni kada su saznali da u svom komšiluku imaju ulicu nazvanu po jednom od najpopularnijih izvođača domaće muzike. 
 
 
U urbanističkim planovima stoji da se na ovom području planira gradnja. Osim toga, u Gradskom informativnom sistemu koji ima mapu, može se videti da je na neuređenom zemljištu, odnosno na onome što bi trebalo da bude nastavak Tomine ulice, nalazi ulica sa imenom "Nova 34", iako ona trenutno ne postoji. 
 
Zbog toga ostaje da se vidi kakva će biti sudbina ulice nazvane po jednom pevaču. Da li će biti tužna, kao što su bile tužne njegove pesme, ili će zasijati na neki drugi način. 
 
U potrazi za dušom
 
Reč "duša" je najznačajnija reč u Bjelogrlićevom filmu o Tomi Zdravkoviću. Glavni junak je često izgovara, stalno se pitajući šta je ta "duša", ulazeći u domen metafizike, a to i iritira Docu koji vodi računa o pevaču. Ipak, i sam će spoznati svoju dušu. 
 
Birajući dušu kao lajtmotiv priče o Tomi, Bjelogrlić je našao ono što može da pogodi sve - kako predsednicu skupštine i spremačicu u školi, tako i šefa neke kompanije ili građevinara na skeli. Bez obzira na "dubinu džepova", svakog ponekad stegne u grudima. Ali šta teže i šta bude stegnuto, to je već teško objasniti i za tim se stalno traga.
 
Kada biste izdvojili sve pesme u kojima Toma Zdravković pominje dušu, imali biste jednu pristojnu kombinaciju. Samo u pesmi "Dotako sam dno života" reč "duša" je otpeva na tri mesta, a uz to je ima u dva uzastopna stiha: "Šibali su moju dušu i orkani i tornada, ali ti mi dušu uze prokleta ženo mlada".
 
 
Onda pomenimo i još neke stihove: "Zatvorite sve kafane nek se moja duša smiri", "Dao sam vam dušu svoju", "Boli, boli, boli, da l' će da preboli, srce moja, duša, život moj", "Odvukla mi dušu preko jezera", "Da bez tebe, dušo moja, nema radosti", "Da si sve što želim, dušo voljena". I tako dalje, sve do onog vanvremenskog, "sevdahskog": "Noćas mi srce pati, noćas me duša boli", napisanog Silvani Armenulić. 
 
Svoju knjigu o Tomi Zdravkoviću, koja je objavljena 30. septembra, na 30. godišnjicu smrti velikog pevača, novinari Nedeljnika, Branko Rosić i Marko Prelević, započinju poređenjem. Prema njima, Toma Zdravković je "istinski jugoslovenski Džoni Keš". I ko je gledao film "Walk The Line", u kojem kantri gromadu i rok ikonu portretiše sjajni Hoakin Finiks, pronaći će sličnosti. Ima tu svega, ponajviše alkohola, kocke, ljubavnih izdaja i izdaja samog sebe kada se uoči slabost pred porocima.
 
U jednom momentu u Bjelogrlićevom filmu, Doca koji leči Tomu kaže da ne sluša narodnu muziku, a glavni junak mu odgovara da to nema veze sa narodom, već da su u pitanju njegove pesme. Iako su njegove, mnogi su se poistovećivali sa njima, bila je to popularna muzika. A kakvu je popularnost uživao dovoljno govori i transparent sa koncerta u sarajevskoj "Zetri" 1987. godine, na kojem je bilo ispisano: "Toma je naš Bog". Još jedna paralela i poređenje, prisetiće se neki onog londonskog grafita iz sredine šezdesetih koji je kazivao jednostavnu stvar: "Clapton is God".
 
U knjizi "Bolja prošlost - Prizori iz muzičkog života Jugoslavije 1940-1989" Petar Luković daje veoma precizan opis Tome Zdravkovića. Kako navodi, "mršavko je, uprkos balkanskim merilima, privukao publiku kao magnet, nije pevao na kvarno, a njegove pesme nisu bile imitacija života".
 
"Toma Zdravković ostaće za vjeki vjekov junak novokomponovane tragedije. Promovisao je novi stil života: zaljubiti se, nesrećno se zaljubiti, napiti se, napisati pesmu koja postaje hit, otpevati tu pesmu, dotaći dno i... sve ispočetka. Brojni brakovi, bezbrojne ljubavi, bolest, uludo straćeni novac, putovanja, jad i sreća 'na kapljice', doveli su Tomu Zdravkovića u veoma nezgodnu poziciju: postao je lider, umorni lider", piše Luković. 
 
 
Tomina priča prekida se onda i kada se kraju privela priča o državi u kojoj je napravio karijeru i stekao publiku, koja će ostati njegova  i nakon svih stvari koje su se izdešavale. Ne bi bilo pošteno da uz svu bolest, opkoljen podelama i granicama, proživljava i stihove: "A ja stranu nemam, a nemam ni branu".
  • Zis

    02.01.2022 00:23
    Janko
    Sta ti Janko budaletino znas,smeta ti ulica najboljeg pevaca u bivsoj Jugi,jadan si i bedan kako si pakostan
  • Biljana

    14.10.2021 18:48
    Divna ulica
    Neasfaltirana i možda tužna snimljena tog kišnog dana ali inače divna jer se u toj ulici sluša cvrkut ptica i uživa u okolnom zelenilu uz jutarnju kafu
  • Janko

    14.10.2021 08:26
    Dno dna
    Kakva zemlja, takvi i heroji!
    Pijandure i propalice!
    U savršenom društveno socijalnom trenutku Bjela sa istančanim instinktom za zaradu uzeo kintu na patetičnoj priči o alkosu kojem cuckold muž lekar izigrava posilnog!
    Slika i prilika Srbije danas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti