FOTO: Počelo uklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HINS-a u Novom Sadu

Počelo je uklanjanje opasnog otpada koji već godinama stoji u industrijskoj zoni u okviru kompleksa bivše fabrike HINS.
FOTO: Počelo uklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HINS-a u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Kako navodi ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u ovoj fabrici identifikovano je 200 tona hemikalija, među kojima ima i otpadnih kiselina i medicinskog otpada. 
 
"Ova lokacija predstavlja pravu ekološku bombu za građane Novog Sada. Ovo je višegodišnji problem, mahom je ovaj istorijski otpad nastao 2000-ih godina u fabrikama koje su u stečaju. Najčešće ima opasnog otpada što svakako utiče nepovoljno na zdravlje građana i životnu sredinu. Imali smo situaciju da kroz zemlju opasan otpad prodre do kanala koji direktno zagađuju vodu", navodi ministarka.
 
 
Dodaje da je godinama ambalaža u kojoj se ovaj otpad nalazio pucala i korodirala, pa se otpad "slobodno kretao".
 
Osim otpada koji je ostao od pre nekoliko decenija, na ovom mestu nalazi se i otpad koji su u poslednjih nekoliko godina tu nezakonito skladištila pojedina preduzeća, čijim odgovornim licima se sada sudi zbog ugrožavanja životne sredine.
 
 
Pre dve godine je baš u kompleksu ove fabrike pronađeno skoro 1.300 tona opasnog otpada zbog čega je pokrenut krivični postupak i oduzeta dozvola operateru.
 
Godinu dana ranije, inspekcija je otkrila 1.816 tona opasnog otpada koji je sadržao ulja sa teškim metalima i druge supstance koje su kancerogene i opasne po život. Zakupac prostora fabrike "HINS" tada je uhapšen, a protiv njega i još pet osoba pokrenut je krivični postupak
  • Vojvosadjan

    13.10.2021 19:28
    Ti i tvoj poslodavac ste najveća ekološka bomba za ovu zemlju.
  • Rodjo

    13.10.2021 18:52
    Sto
    Ga ne prebacite malo dalje od kanala, pored smetlista ili deponije da sve bude kompletirano, sve na jednom mestu, ko prezivi deponiju docekace ga otrovni otpad, ne mozemo pobeci, unistice nas ! Ministarka se hvali sa regionalnim deponijom,a nama je samo da je uklone odatle, molmo Vas
  • Znam ja

    13.10.2021 17:39
    Ode dozvola?
    Ovaj sakupljač i dalje radi, al zna to ko treba da zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti