Karlovci neposrednom pogodbom nabavljaju zemljište za izgradnju infrastrukture za hotel

Opština Sremski Karlovci donela je rešenje o pribavljanju 11 parcela neposrednom pogodbom.
Karlovci neposrednom pogodbom nabavljaju zemljište za izgradnju infrastrukture za hotel
Foto: 021.rs
Reč je o zemljištu koje opština nabavlja za javnu namenu, za izgradnju pristupne saobraćajnice planiranog hotela na Čeratu. 
 
Sa vlasnicima parcela bi o prodaji u kojoj nemaju izbora trebalo da pregovara predsednik opštine Aleksandar Stojkečić, nakon čega bi zaključio ugovore o pribavljanju neizgrađenog zemljišta u javnu svojinu opštine. 
 
Inače, po Zakonu o javnoj svojini, opština ne sme platiti iznad tržišne vrednosti nepokretnosti koje je procenio Republički zavod za sudska veštačenja Novi Sad.
 
U zavisnosti od površine, opština će zemljište nabaviti po ceni između 2.000 i 43.000 evra. To znači da će ukupno za ove svrhe opština izdvojiti oko 240 hiljada evra odnosno oko 28 miliona dinara. 
 
Pitanje promene namene ovog zemljišta našlo se na rasporedu sednice karlovačke skupštine još pre nekoliko meseci kada je prvi put na javni uvid stavljen plan za ovo podrčuje. 
 
Više građana čije se zemljište nalazi na planiranoj trasi saobraćajnice do predviđenog hotela tada je uputilo primedbe na plan i sve su odbijene. 
 
Neki od građana su insistirali da budu obeštećeni po tržišnoj vrednosti kvadrata za građevinsko zeljište, dok su drugi dovodili u pitanje to kako opština može da traži nešto što je u porodičnom vlasništvu više od sto godina
 
Skrenuta je pažnja i na to da se plan radi da bi se omogućila izgradnja privatnog turističkog kompleksa.
 
Pojedini Karlovčani tvrdili su i da su bili pod pritiskom gradskih vlasti i investitora da prodaju zemljište.
 
Da je opština imala razumevanje za mađarskog investitora "Szeremsegi Ingatlanfejleszto LTD" pokazuje i to što je jedino njihov prigovor usvojen, budući da je jedna javna površina (pešačka staza) po planu prolazila kroz njihovo zemljište. Ovaj predlog je odmah usvojen, a planirana staza ukinuta. 
 
Inače, predlog o pribavljanju zemljišta naći će se pred odbornicima karlovačke skupštine danas, 14. oktobra, nakon što je juče u večernjim časovima dodat već najavljenim tačkama dnevnog reda. 
 
Podsetimo, u prethodno važećem planu detaljne regulacije lokacije Čerat takođe je bio planiran turističko-ugostiteljski objekat, ali maksimalnog kapaciteta do 50 postelja, odnosno trebalo je da spada u kategoriju malih hotela, kako objekat ne bi "grubo narušio odnose u okruženju na blagim obroncima obodnog područja Karlovaca". Hotel koji se sada planira, trebalo bi da ima 90 soba i sadržaje na površini od oko 9.000 kvadrata. 
 
Početak izgradnje je prvobitno najavljen za jun ove godine, a završetak za 2023. godinu. Međutim, uprkos trudu Opštine da sve ubrza, građevinske mašine još uvek nisu prišle Čeratu.
  • Srem

    15.10.2021 00:34
    Ako se već spominje
    Zakon o javnoj svojini, čl 29 stav 1. ...procenu vrednosti vrši poreski ili nadležni proceniteljski organ ili licencirani procenitelj, dakle Republički zavod NEMA nikakav zakonom propisan eksluzivitet. U civilizovanom svetu se vlasnicima itekako pošteno plaća za njihovu imovinu koja im se uzima zarad JAVNOG INTERESA. Kod nas još uvek postoji taj komunjarski mentalitet da je sasvim u redu oteti od pojedinca da bi SVIMA bilo dobro...
  • Novisadka

    15.10.2021 00:16
    Javni interes
    nije ono što lokalni poglavica misli da jeste, nego Vlada RS, koja o tome donosi dokument. Utvrdjivanje javnog interesa je proces u koji su uključena i ministarstva. Šta sve može biti javni interes, nabrojano je u Zakonu o eksproprijaciji, put do privatnog hotela nije na tom spisku. Ukoliko Vlada RS utvrdi da je izgradnja nekog objekta ili puta, u ovom slučaju od javnog interesa, vlasnicima treba platiti zemljište po tržišnoj ceni ili slobodnom pogodbom ili u sudskom postupku gde će se ta cena utvrditi. Do pravosnažnog okončanja ovog postupka, nikakvi radovi na privatnim parcelama se ne mogu preduzimati. Komunjarski mentalitet žrtvovanja pojedinaca i otimačina privatne svojine zarad OPŠTEG DOBRA još nije iskorenjen ALI sada bar imamo zakone koji nas koliko toliko štite.
  • Telep

    14.10.2021 19:36
    Predsedniče
    A možda bivši predsednik zna čije su parcele, ups, ili su možda njegove ... Proverite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.