Praznik hrvatske nacionalne manjine obeležen u rodnoj kući bana Jelačića

U Petrovaradinu je večeras održana svečanost povodom obeležavanja praznika hrvatske nacionalne manjine – Dana rođenja bana Josipa Jelačića.
"Očuvanje i negovanje identiteta hrvatske nacionalne manjine u svim njegovim segmentima, kao i svih drugih nacionalnih manjina koje žive u našoj pokrajini, trajno je opredeljenje Pokrajinske vlade", izjavio je na svečanosti predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
 
On je podsetio da je upravo na predlog Pokrajinske vlade, 2018. godine, Skupština Vojvodine ovaj dan utvrdila kao jedan od datuma koji se svečano obeležavaju u Vojvodini, kao i da je, zahvaljujući podršci državnog vrha, otkupljena rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu i predata na korišćenje hrvatskoj nacionalnoj manjini.
 
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da "danas još jednom potvrđujemo ne samo čvrstu želju da čuvamo kulturno nasleđe, već i opredeljenje da gradimo bolje odnose i razumevanje između srpskog i hrvatskog naroda".
 
"Samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, možemo da učvrstimo poverenje između dva naroda, u čemu Hrvati u Srbiji, kao i Srbi u Hrvatskoj, imaju značajnu ulogu", rekla je Gojković.
 
Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić izjavila je da se drugu godinu zaredom ovaj praznik slavi u rodnoj kući bana Jelačića u Petrovaradinu i da je cilj današnjeg okupljanja ne samo da se proslavi ovaj datum već i početak radova na uređenju njegove kuće.
  • Novosađanka

    17.10.2021 11:02
    Da se ne zaboravi
    Samo da se ne zaborave izgovorene reči. Tako i treba da bude jer ni jedan narod nije ni bolji ni lošiji (bio) a ti isti su pre desetak godina govorili drugačije
    Čovek se drži za reč a govedo za rogove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti