Novosađani će biti snimani i na pijacama - "Tržnica" nabavila spornu opremu za identifikaciju lica

JKP "Tržnica" nabavila je kamere sa softverom za prepoznavanje lica koji bi imao i bazu podataka u kojoj bi bilo hiljade fotografija osoba koje posećuju novosadske pijace, saznaje 021.rs.
Novosađani će biti snimani i na pijacama - "Tržnica" nabavila spornu opremu za identifikaciju lica
Foto: 021.rs
U ovom preduzeću navode da je tehnika nabavljena, ali da se neće koristiti dok se ne stvore zakonske mogućnosti i da štite privatnost građana. S druge strane, u SHARE Fondaciji za 021.rs navode da je ovo izuzetno problematičan potez novosadskog javnog preduzeća.
 
Kako je 021.rs saznao, Tržnica je 4. oktobra završila tender za nabavku i ugradnju sistema video nadzora za Futošku, Limansku i Najlon pijacu, gde je posao pripao jedinom ponuđaču, firmi "Neo inženjering", po ceni od 4.374.314,73 dinara sa PDV-om. Ove kamere bi trebalo da su već počele da rade na tri gradske pijace, jer je rok isporuke i instaliranja bio 10 dana.
 
Iako kupovina sistema video nadzora za pijace ne predstavlja novinu, ono što je iznenađenje je koja vrsta opreme je nabavljena, jer se uvidom u specifikacije tendera primećuje da je Tržnica kupila opremu sa softverom koji omogućava prepoznavanje lica i pravljenje baze sa hiljada fotografija posetilaca pijace, a isto se može raditi i sa vozilima.
 
"Pametna funkcija prepoznavanja lica i upoređivanje snimljenog lica sa licima iz prethodno pohranjene baze podataka (kapacitet baze lica najmanje 10.000 fotografija, u slučaju automatskog prepoznavanja lica automatski se aktivira alarm i prenosi informacija o tome dežurnom licu). Pametne funkcije: detekcija prelaska preko linije definisane u slici, detekcija ulaska u određeno polje u slici, detekcija napuštenih objekata u slici, detekcija pomeranja određenih objekata u slici, detekcija lica i detekcija nagle promene scene", stoji u specifikaciji kamera koje je Tržnica kupila za Futošku, Limansku i Najlon pijacu.
 
Posebno je zanimljiv deo specifikacije softvera i opreme za monitoring centar gde se skupljaju svi podaci sa kamera sa pijaca, jer po opisu više liči na špijunski centar ili nešto što bi trebalo da bude u policiji ili nekoj tajnoj službi koja radi nadzor, nego na javno preduzeće zaduženo za brigu o gradskim pijacama.
 
"Skladištenje podataka o pročitanim registarskim tablicama automobila vrši se u SQL bazi podataka, mogućnost kreiranja različitih lista registarskih tablica (VIP lista, crna lista, bela lista, i dr.), automatsko upozoravanje dežurnog operatera ukoliko kamere za prepoznavanje tablica detektuju tablicu sa određene, prethodno definisane liste tablica, automatsko upozoravanje dežurnog operatera zvučnim i grafičkim signalnom (pop-up prozor) ukoliko kamere za prepoznavanje lica detektuju lice iz određene, prethodno definisane baze podataka (fotografija lica), automatsko upozoravnje dežurnog operatera zvučnim i grafičkim signalnom (pop-up prozor) ukoliko kamere uoče prethodno zadatu, određenu vrstu vozila koje ulazi u prostor udaljene lokacije (putnički automobil, kombi, kamion, motocikl, poljoprivredna mašina i dr.)", navodi se između ostalog u opisu specifikacija.
 
U JKP "Tržnica" za 021.rs su potvrdili da su nabavili spornu opremu, ali da se neće koristiti dok se ne steknu zakonski okviri.
 
"Prema specifikaciji opreme iz pomenute nabavke, postoji tehnička karakteristika sistema, ali neće biti iskorišćena dok se za to ne steknu zakonski okviri. Funkcija prepoznavanja vozila, odnosno registarskih tablica na vozilima planira se da se koristi samo na pijacama gde postoje kolski ulazi/izlazi, a u cilju evidencije vozila koja ulaze, odnosno izlaze iz kruga pijace. U svom poslovanju Tržnica poštuje odredbe Zakona o privatnom obezbeđenju, posebno u delu o tehničkoj zaštiti, kao i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Naglašavamo, predviđenim sistemom za video obezbeđenje se neće ni na koji način prikupljati, samim tim ni skladištiti nikakvi lični podaci, fotografije, snimci i sličan materijal o posetiocima pijaca. Sistem nije namenjen za prikupljanje podataka o ličnosti, niti postoji mogućnost da se ovakvim sistemom to vrši, te neće biti potrebe za uklanjanjem kamera i softvera. Važno je pomenuti i činjenicu da Tržnica ima izrađen Akt o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja donet 2020. godine, u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju, koji se menja u skladu sa zakonskim rešenjima, kao i pre primene ovih tehničkih karakteristika video nadzora, uz prethodnu saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova", navode u ovom javnom preduzeću.
 
Oni su dodali i da su snimci koji su već pravljeni postojećim kamerama dostavljani MUP-u kada je bilo potrebno, tako da će to biti i u budućnosti.
 
Bojan Perkov iz SHARE Fondacije za 021.rs kaže da prema informacijama koje imaju na osnovu tenderske dokumentacije, vidi da se radi o problematičnoj nabavci. On napominje da za biometrijsku obradu podatka građana na javnim prostorima, što su ovom slučaju pijace, u Srbiji ne postoji pravni osnov.
 
"Prepoznavanje lica kroz sistem video-nadzora predstavlja biometrijsku obradu podataka o ličnosti na javnim prostorima, kao što su pijace, i za to ne postoji adekvatan pravni osnov. Možemo da napravimo paralelu sa sistemom pametnog video-nadzora na ulicama Beograda kojim se SHARE Fondacija bavi već dve i po godine i Poverenik za zaštitu podataka je u dva navrata izdao mišljenje da za ovakve sisteme u trenutno važećem domaćem pravnom okviru ne postoje osnovi. Nedavno smo imali priliku da vidimo da je kroz Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima pokušano uvođenje pravnog osnova za biometrijski video-nadzor, ali da je nakon pritiska domaće i međunarodne javnosti nacrt ipak povučen iz dalje procedure. Ako bi se ovako intruzivan sistem video-nadzora uveo, došlo bi do nesrazmernog zadiranja u prava svih građana koji se kreću pijacama, dakle čak i onih koji ne rade ništa nezakonito. Dodatni problem je normalizacija nadzora ponašanja, što nepovratno menja jedno društvo i utiče na njegove fundamentalne vrednosti", kaže Perkov za 021.rs.
 
Ovde dodajmo da Novi Sad duže od jedne decenije ima gradski sistem video nadzora koji vodi "Informatika" i on pokriva raskrsnice, različite javne površine, škole, vrtiće i mnoge gradske ustanove.
 
Snimci koji se prave čuvaju se sedam dana i koriste se uglavnom od strane MUP-a i BIA, tužilaštva i drugi bezbednosnih i pravosudnih organa, a i građani mogu da podnesu zahtev da dobiju snimak ako im je potreban, na primer, zbog krivičnog ili prekršanog dela nad njima ili imovinom.
 
Za sada nema informacija da je gradski video nadzor opremljen opremom i softverom za biometrijsku obradu, tj. prepoznavanje lica koji je Tržnica nabavila, mada je ranije bilo pomena da će to biti rađeno. Uvidom u specifikaciju tendera Informatike u zadnjih nekoliko godina, a kojima su se nabavljale kamere i oprema za gradski sistem, 021.rs nije video informacije koje bi pokazale da se ovaj sistem koristi za ove namene. 
  • Ulazimo

    09.12.2022 10:56
    u
    Ulazimo u totalno doba autoritativne vlasti, gde su slobode građana totalno uništene.
    Nek snimaju sastanke predstavnika vlasti sa organizovanim kriminalom, hoće li to uraditi?
  • Podbarac

    22.10.2021 06:09
    Da pojasnimo
    1. Kupljene su kamere, i obaška
    2. Kupljen je software za "raspoznavanje lica"...

    Šta treba znati? Ne postoje "specijalne kamere" već samo kamere koje imaju ili nemaju odgovarajuću rezoluciju, tj. njihov snimak, koji se "analizira".

    U prevodu - bilo ko, ko ima pristupa nekom video linku-zapisu, a koji ima dovoljnu rezoluciju, može da upotrebi software za raspoznavanje lica.

    Koliko je to legalno, zavisi ko, kako i po čijem nalogu to radi. To je to.

    Bez brige - Veliki brat vas gleda odavno! Na kraju krajeva mnogi imaju "smart TV" ili barem telefon sa kamerom i mikrofonom... Daklem, tako gledano - ove kamere su samo jagode na šlagu na torti.

    Tolko.
  • Izzy

    19.10.2021 14:01
    Bbb
    Koliko para su zatekli sadasnji direktor i njegovi a sada su u minusu???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti