Električni autobusi još ne stižu u Novi Sad, nabavka odložena

Novi Sad će prvih 10 električnih autobusa nabaviti tek naredne godine, jer su se odužili postupci oko javne nabavke.
Električni autobusi još ne stižu u Novi Sad, nabavka odložena
Foto: 021.rs
Samim tim pomeren je i datum potpisivanja ugovora o zaduživanju Grada od osam miliona evra.
 
Ovim se na tri godine odužila kupovina ovih autobusa, jer je Grad razgovore o tome pokrenuo 2019. godine sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koja je već tada dala sedam miliona evra zajma za kupovinu 29 autobusa na gas koji su uveliko na gradskim ulicama.  
 
Potvrda o odlaganju nabavke je vidljiva iz rebalansa ovogodišnjeg budžeta, kao i iz izmena odluka o planu poslovanja GSP-a i programa investicija gradskog prevoznika gde se kupovina 10 električnih autobusa i gradnja prateće infrastrukture odlaže. 
 
Trošenje 950,4 miliona dinara prebacuje se u narednu budžetsku godinu, dok je prvobitno bio plan da se ove godine utroši 192 miliona, a ostatak u 2022.
 
Takođe, menja se i odluka o zaduživanju Novog Sada kod EBRD koja je doneta proletos. U novoj se vrednost zajma zaokružuje na osam miliona evra i precizira da će ugovor Novog Sada i EBRD biti potpisan u decembru. 
 
- Tehnička kompleksnost projekta, angažovanje konsultanta koji sprovodi tehničku analizu, pripremu tenderske dokumentacije i procena uticaja na životnu sredinu uticali su da se aktivnosti oko projekta produže i neke prenesu u 2022. godinu. Sve je to uticalo na pomeranje roka za zaključivanje ugovora o kreditu između Grada Novog Sada i Evropske banke za obnovu i razvoj za decembar 2021. godine, a samim tim Grad Novi Sad neće imati obaveza po ovom kreditu do kraja 2021. godine - stoji u obrazloženju izmene odluke koja će biti pred odbornicima u utorak, 19. oktobra.
 
Podsetimo da je okvirno predviđeno da 10 solo niskopodnih autobusa sa pogonom na električnu energiju voze na dve ili tri gradske linije, pri čemu bi oprema za punjenje bila građena u okviru GSP-a, a verovatno i na još nekoj okretnici, ali javnosti još nisu saopšteni ti detalji. Nabavka električnih autobusa, kao i posedovanje već više od 100 autobusa na gas, treba da gradskom prevozniku pomogne da smanji troškove za gorivo i pomogne da se smanji emisija štetnih gasova u Novom Sadu.
  • putnik

    19.10.2021 14:54
    Autobusi su stari,zagađuju vazduh,nema ih dovoljno!
  • Deki

    19.10.2021 10:16
    Deki
    Sava hleb 35 din i karta za bus 65 =je 100din coveku malo treba za srecu
  • Snezana

    19.10.2021 09:20
    Sta ce nam autobusi kadnema ko da vozi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti