Novosadski odbornici u utorak o rebalansu budžeta

Novosadski odbornici će u utorak razmatrati drugi ovogodišnji rebalans budžeta kojim se raspoređuje nekoliko stotina miliona dinara, a gradska kasa je dostigla nivo od 34,4 milijarde dinara.
Novosadski odbornici u utorak o rebalansu budžeta
Foto: 021.rs
Izmene se rade prvenstveno zbog povećanja prihoda od više stotina miliona dinara na osnovu poreza na zarade i transfera iz republičke kase za troškove organizacije Evropske prestonice kulture, kao i zbog smanjenja priliva od nekoliko stotina miliona na osnovu prodaje i davanja u zakup gradske imovine. 
 
Kada se pogleda preraspodela u rebalansu, preko 394 miliona dinara se daje za troškove tekućih popravki i održavanja, skoro 366 miliona za donacije i transfere, oko 248 miliona za subvencije javnim preduzećima, skoro 100 miliona za razne usluge po ugovoru, tzv. "specijalizovane usluge" i tako dalje. 
 
Najveće promene će biti kod Uprave za građevinsko zemljište i investicije, gde Grad smanjuje program za više od 100 miliona dinara i radi preraspodelu 300 miliona dinara za plaćanje sudskih presuda
 
Veće izmene su i kod GSP-a koji dobija još 300 miliona dinara za pokrivanje troškova poslovanja usled posledica pandemije, uz odlaganje kupovine 10 električnih autobusa. Kada se pogledaju subvencije JKP-ovima, najveći deo od 144 miliona ide Spensu i to 94 miliona dinara kao pomoć za otklanjanje posledica pandemije kovida, 27 miliona dinara za rekonstrukciju postrojenja za pripremanje bazenske vode za mali bazen i 23 miliona za nabavku platformi i startnih blokova za olimpijski bazen. Ovim se ukupne ovogodišnje subvencije ovom preduzeću povećavaju na skoro 457 miliona dinara. 
 
Izmenama budžeta Grad će obezbediti i 44,5 miliona dinara za isplatu jednokratne pomoći od po 5.000 dinara za oko 4.700 penzionera sa najnižom penzijom i 2.600 korisnika socijalne pomoći, kao i za 1.900 roditelja dece sa smetnjama u razvoju. Takođe će se opredeliti 25 miliona dinara za budžetski fond za lečenje dece i mladih od teških bolesti u inostranstvu. Grad će nastaviti da sa po 100.000 dinara pokriva troškove sahrana preminulih od kovida-19 i ovogodišnja suma se povećava za još osam miliona dinara, tako da će biti ukupno 78 miliona, što je znatno više nego 2020. godine, kada je za period mart-decembar upotrebljeno 28,2 miliona dinara.  
 
Sem rasprave o rebalansu gradske kase, odbornike očekuje i usvajanje oko 50 pratećih odluka koje su povezane sa budžetom. Ovde se radi o izmenama programa poslovanja, odnosno planova investicija skoro svih javnih preduzeća, agencija, fondacija, uprava i kulturnih ustanova kako bi se oni uskladili sa izmenama u budžetu grada. 
 
Uz ovo će se usvojiti i nekoliko izveštaja o radu pretežno javnih preduzeća za prvih šest meseci ove godine, kao i Apotekarske ustanove za 2021. godinu.
 
Takođe, pred Skupštinom grada je i predlog izrade Plana generalne regulacije centra Sremske Kamenice, kao i plana dela ovog naselja između Ulice vojvode Putnika i Institutskog puta. Na dnevnom redu je i odluka da se radi Plan generalne regulacije Veternika. 
 
Skupština grada će doneti odluku i da mesne zajednice "Liman III" , "Omladinski pokret" i "Bratstvo-Telep" dobiju na korišćenje prostorije koje već koriste decenijama, odnosno radi se o formalnom upisivanju mesnih zajednica u katastar kao nosilaca prava korišćenja prostorija koje su u vlasništvu lokalne uprave. 
 
Na dnevnom redu je i više kadrovskih odluka, pretežno imenovanja pojedinih članova školskih i upravnih odbora uglavnom zbog isteklih mandata.
  • pop84

    19.10.2021 09:39
    mogli
    ste koju kintu dati i za most blizanac na kanalu dtd prema klisi
  • Đina

    19.10.2021 05:33
    Kada ćete završiti Isidorinu gimnaziju?
  • maca

    18.10.2021 23:28
    članica veća nije u toku
    Ko je članica Gradskog veća za finansije nije ni čudo do koje je cifre dogurao rebalans gradskog budžeta. Gde ih samo tako nestručne i nesposobne gradonačelnik pronalazi, ili je bolje pitanje ko mu takav nestručan kadar nameće. Iz propale banke, u kojoj ništa stručno nije radila, postala članica GV za finansije grada Novog Sada. So samo za vreme sns vlasti može!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti