Sindikat pisao Ružiću zbog novosadske profesorke: Ovlašćenja Vam nisu data da se šepurite

Nezvanisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine uputio je otvoreno pismo ministru prosvete Branku Ružiću zbog problema profesorke iz Novog Sada.
Sindikat pisao Ružiću zbog novosadske profesorke: Ovlašćenja Vam nisu data da se šepurite
Foto: 021.rs
Kako se navodi u pismu, oni su se pre dve nedelje obratili ministru zbog kršenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, a od strane direktorke Gimnazije "Isidora Sekulić" iz Novog Sada.
 
"Kršenje pomenutih zakonskih regulativa odnosi se na višemesečno odbijanje preuzimanja zaposlenog za čijim radom je delimično prestala potreba, što predstavlja grubo kršenje propisa za koje je Zakonom predviđeno i razrešenje direktora", piše u otvorenom pismu.
 
Naglašavaju da za ove dve nedelje nisu reagovali ni ministar, ni direktorka škole, te da je Jelena Petrović i dalje onemogućena da ostvari svoja zakonom definisana prava. 
 
"Na koji način zaposleni u Srbiji može da ostvari svoja prava? Da li mora biti član stranke na vlasti, lepiti plakate ili botovati na društvenim mrežama da bi zakoni za njega važili", pitaju predstavnici Sindikata.
 
Ističu da je Jelena Petrović učinila sve što zakoni nalažu, ali da rezultata i dalje nema. 
 
"Takođe, ne da nema rezultata i provođenja zakona, već ni Vi kao ministar pomenutog direktora niste pozvali na odgovornost. Čemu Vam služe ovlašćenja? Sigurni smo da ste svesni da Vam nisu data da se njima šepurite, već da obezbedite poštovanje zakona. Šta ste učinili do sada? Osećate li bar malo stida jer koleginica koja 16 godina radi u javnoj školi danas ima zaradu kojom ne može da prehrani sopstvenu porodicu? Čime je to ona zaslužila", pitanja su za ministra.
 
Sindikat apeluje na Ružića da bude "garant sprovođenja zakona", jer je to njegova obaveza.
 
"Nema tog pojedinca koji može biti iznad zakona i tretirati javno dobro, a to pomenuta gimnazija svakako jeste, kao svoju ličnu svojinu u kojoj može da radi kako joj padne na pamet", ističe se u pismu.
 
Ministra pitaju i ko onda ima ingerencije da sprovodi zakon. 
 
"Možda je vreme da Vas pomenuta direktorica zameni na mestu nadležnog ministra. Ona očigledno zna šta hoće, a Vi očigledno niste u stanju da je u kršenju zakona sprečite", naglašava se.
 
Zaključuju da je prošlo vreme zahteva za smenu ministra od strane sindikata, pa da ga danas smenjuju "bahati i bezobrazni direktori" i pitaju da li će ministar samo ćutati, ume li više od toga ili je to njegov maksimum. 
 
Podsetimo, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) podneo je krajem septembra zahtev za razrešenje direktorke Gimnazije "Isidora Sekulić", Ružice Vukobratović, zbog, kako navode, nezakonitog postupanja. U dokumentaciji koju su razmenjivale institucije i profesorka Jelena Petrović vidi se da je Radna grupa Školske uprave Novi Sad obavezala direktorku "Isidorine gimnazije" da preuzme ovu profesorku, ali to se ni nakon obraćanja inspekciji i ministru nije desilo. 
  • Profesor

    10.11.2021 07:51
    Loši kadrovi
    Sramota je da se ne sprovodi konkurs za zapošljavanje u prosveti, nego isključivu prednost imaju tehnološki viškovi. Od čega izdržavaju svoje porodice mnogo bolji kadrovi koji nemaju šanse da se zaposle u prosveti osim iscrpljujućih zamena kolega sa opravdanim i neopravdanim bolovanjima.Ne gleda se kvalitet nego se pomeraju kadrovi , tendeciozno dolaze iz malih sredina u velike a kad budu primljeni ne rade ništa, zaštićeni zakonom i ušuškani.Pristajem na ugovor o radu gde se vrednuje kvalitet.
  • Pera

    19.10.2021 22:11
    Nepravda
    Zasto tehnoloski višak ima sva prava, čim ih jednom prime u državni sistem zaštićeni su kao beli medvedi. Ne moraju da se pristojno ponašaju, mogu da vređaju potencijalne buduće poslodavce i kolege. Ne moraju da se trude i usavršavaju jer njima to mesto’pripada’ što bi dotična profesorka rekla. Za to vreme drugi vredni i kvalitetni profesori nemaju nikakva prava i šanse da se ikada zaposle jer viškove vrte kroz sistem sto puta, a o kvalitetu se ne raspravlja. Katastrofa.
  • Mikan

    19.10.2021 21:01
    Tetka
    Kanda je direktorica nečija tetka.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti