Desetospratnica, bazen, sportska dvorana, vrtić i obnovljen Šulcov mlin - ovo su planovi za Salajku

Gradski urbanisti planiraju da dozvole gradnju desetospratnice na uglu Partizanske i Temerinske, kao i da Šulcov mlin bude potpuno rekonstruisan ili zamenjen, saznaje 021.rs.
Desetospratnica, bazen, sportska dvorana, vrtić i obnovljen Šulcov mlin - ovo su planovi za Salajku
Foto: 021.rs
Ovo su samo neke od novina u Planu detaljne regulacije dela Salajke severno od Partizanske ulice, a koji se nalazi na javnom uvidu do 10. novembra.
 
Urbanisti su predvideli da ovaj deo Salaјke u najvećem delu ostane prostor predviđen za porodično stanovanje sa kućama visine jedan sprаt plus potkrovlje.
 
Takođe, nastavlja se transformacija iz stambenog u tzv. "opštegradski centar" gde je uz poslovne sadržaje moguće i stanovanje i to bi bilo uz prometne saobraćajnice kao što su Partizanska, Temerinska i Sentandrejski put, kao i u istočnom delu Teodora Mandića i Šajkaške. Sam severni deo Salajke koji je pokriven planom, uz Šajkašku ulicu, ostaće mahom namenjen za ustanove obrazovanja, stanicu policije i sportski centar.
 
U planu stoji da se u zoni namenjenoj za "opštegradski centar" predviđaju objekti za trgovinu kao što su prodavnice, robne kuće ili tržni centri, zatim uslužno zanatstvo, savremeni komercijalni i kancelarijski prostori sa stanovanje. U Partizanskoj bi trebalo da budu najviše trospratnice, Temerinskoj i delu Šajkaške od broja 8 do 20 dvospratnice sa povučenim trećim spratom, a na uglu Partizanske i Sentandrejskog puta zgrade do šest etaža (Po+P+M+4). Urbanisti navode da je uz postojeće sadržaje dozvoljeno da bude i sadržaja iz oblasti obrazovanja, kulture, ugostiteljstva, sporta, zdravstva, socijale i drugo. 
 
 
Posebna novina je mogućnost gradnje solitera od 10 spratova na samom uglu Partizanske i Temerinske ulice. On bi bio visinski reper za ovaj deo grada, a u samom planu se ne navodi razlog za njegovo građenje, osim što bi bio poslovni objekat prethodno spojen sa parcelama pored, koje su već sada poslovne namene i na kojima se nalazi prodajni centar. 
 
Urbanisti su dali i preporuku da se kompleks u Temerinskoj 117-119, tzv. "Šulcov mlin", koji je sagrađen 1919. godine, sačuva kao spomenik industrijskog nasleđa grada uz namenu iz oblasti poslovanja, kulture, obrazovanja i turizma. Iz samog teksta nije jasno da li će Mlin ostati kakav je bio ili će se srušiti i sagraditi novi, ali to je ostavljena mogućnost jer ne piše samo rekonstrukcija nego i da je moguća zamena prema posebnim uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i dogradnja. 
 
"Zadržavaju se objekti nekadašnjeg mlina uz mogućnost adaptacije, sanacije, rekonstrukcije i dogradnje, ali i zamene prema posebnim uslovima nadležne službe zaštite. Planira se mogućnost dogradnje objekata u zavisnosti od potreba korisnika, do zauzetosti kompleksa do 60 odsto", navodi se u planu koji je na javnom uvidu. 
 
 
Sportski centar "Slavija" na Salajci bi prema predlogu iz plana sadržao svoju sadašnju namenu i dobio dodatne sadržaje u vidu sportske dvorane i novih otvorenih sportskih terena. 
 
Urbanisti su predvideli i da se objekti Srednje škole "Pavle Savić", kao i policije, mogu dograditi, ali u planu nije predviđeno da se ide u visinu nego proširenje u okviru već postojećih lokacija, što se prvenstevno misli na završetak fiskulturne sale, kao i manjeg zatvorenog bazena 20x25 metara. Uz srednju školu je i prostor ostavljen za gradnju vrtića kapaciteta od oko 150 dece koji bi imao jedan sprat ili potkrovlje. 
 
Dodajmo i da urbanisti u nacrtu plana navode da se u ovom delu Salajke prilikom građevinskih radova mogu naći arheološka nalazišta, jer su u Šajkaškoj ulici 34 prilikom gradnje srednje škole 1960. godine pronađeni tragovi iz kasnoantičkog perioda, tj. ovde su nađeni ostaci iz vremena dominacije Saramata na ovim prostorima.
 
Zainteresovani građani nacrt Plana detaljne regulacije dela Salajke severno od Partizanske ulice mogu preuzeti sa sajta Grada ili sajta Urbanizma. 
 
Uvid u plan je moguć i u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3 i u Mesnoj zajednici "Salajka" u Šajkaškoj 26.
 
Prigovori na plan se podnose Upravi za urbanizam u Školskoj 3 do 10. novembra, a Komisija za planove će ih razmatrati na sednici u amfiteatru Spensa 25. novembra od 9 časova. 
  • Natalija

    17.12.2021 00:46
    Salajka
    Da li iko kontroliše stanje ulica na Salajci nakon građevinskih radova polupismenih investitora? Svaka ulica je razlupana, atmosfersku kanalizaciju zabetoniraju pa imamo jezero u ulici Đorđa Zličića, trotoari se raskopaju ali se novi ne naprave ili naprave sve u različitom nivou pa tako roditelji sa malom decom i invalidi nemaju način normalno da se kreću. O rupama na kolovozu da ne pričam-najgori primer je ulica Radoja Domanovića gde su graditelji podvožnjaka upropastili put pa se skoro više ne može proći autom bez da nešto oštetite na istom. SRAMOTA za rukovodstvo grada.
  • Dragan J.

    22.10.2021 08:49
    Dragan J.
    Bravo i svaka čast! Ja sam bio vlasnik,trščare i živeo sam sa,porodicom kao u 19 veku! Bruka i sramota,toliko žalbi,molbi utrošenog ličnog novca u razne adaptacije....užas! Grad nikom nije od vlasnika,ništa pomogao šta više oni zaštitari su nam odmgli i ugrozili zdravlje i nas i naše dece! E kada se promenio plan i pojavio investitor sa ponudama,svi smo oberučke prihvatili! Sada živim,život dostojan čoveka,deca obezbeđena i još je preteklo za rentu! Dok sam živ glasaću za ovu vlast i G.Vučevića! Ovakvih slučajeva i goruh je pun grad ali me raduje što će biti sve manje,jer grad se širi i gradi! To je prirodan proces,koji niko nemože da zaustavi. Imam prijatelja koji ima nekretninu u Dunavskoj i živi kao ja u trščari ejjjj nema više od pola centra,nikakvo grejanje sem na struju i drva,ugalj a sve trulo i oronulo sa vlagom do plafona! Ovo nerazumeju ljudi koji su rodjeni po stanovima,već starosedeoci i naslednici o čemu,pišem! Mora,Mora sve dase renovira,rekonstruiše i sruši,što ugrožava živote i niko nema prava da nekom brani šta hiće da radi sa privatnom imovinom! Taj koji hoće da brani nek izvadi poveću svotu novca pa nek izvoli! Bravo još jednom,krenite po klisi,telepu ...ima još dase gradi!
  • Molim

    22.10.2021 08:30
    @Hvala
    Najzad pravi i iskren komentar! 100% gradjana bise menjalo sada da imaju bilo kakav plac,kucu...za vise stanova i lokala! Citam duzi period komentare na ovakve teme i jedni te isti pisu besmislice! Dobili su stanove 70,80 godina,proslog veka bemaju vise sta da unovce i istrguju a deca poraska traze svoje i svi su im krivi,kao njih interesuje grad i arhitektura....smesno! Sada bise menjali dok ovo citaju sa nekim da mogu! Ali nemogu...vi ste svoje dobili od komunista sada je red na stare gradjane ovog grada! Pa ce vasa deca i unuci ako se donese plan dase ruse zgrade na Limanima zbog starost,trgovati ali i tu nejce moci ucariti nista jer ide kvadrat za kvadrat! Eto sve se vrti u krug jer je to normalno i prirodno,novi menja staro i nemojte pisati vise besmislene poruke jer nemaju vise,efekta,tezinu...itd!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti