Protest APV zbog devastacije zdravstva u Vojvodini danas kod Doma zdravlja na Limanu

Zbog devastacije javnog zdravlja, a najviše na primarnom nivou zdravstvene zaštite Akcija progresivne Vojvodine danas, 23. oktobra organizuje protest i poziva Novosađane da se odazovu.
Protest APV zbog devastacije zdravstva u Vojvodini danas kod Doma zdravlja na Limanu
Foto: 021.rs
U ovoj političkoj organizaciji poručuju da protestuju zbog nebrige gradskih čelnika.
 
"Još od takozvane reforme javnog sektora u Srbiji 2014. godine počinje ubrzano devastiranje javnog zdravlja smanjivanjem plata u zdravstvu i otpuštanjem navodno prekobrojnih lekara i drugog medicinskog osoblja. Posledice su katastrofalne: mnogi lekari i medicinske sestre napuštaju državu, preostali rade bez dovoljno kapaciteta, a broj lekara koji radi u domovima zdravlja premali je za osnovnu zdravstvenu zaštitu. Građani i građanke su primorani da umesto javnog zdravlja, za koji godinama izdvajaju sredstva, koriste novoizgrađene privatne bolnice, za čije usluge moraju da plaćaju dodatno. Većina to ne može da priušti od svojih plata i penzija", navode u APV.
 
Početak pandemije Dom zdravlja "Novi Sad" dočekao je, kako kažu, nespremno, s nedovoljno lekara i sa zastarelim kapacitetima. 
 
"Umesto da se hitno preduzmu mere kako bi se što više rasteretili postojeći sistemi, dešava se obrnuto: većina Novosađana već predugo ne može da zakaže pregled kod izabranog lekara u svojoj ambulanti u razumnom roku jer je najveći objekat u gradu, dom zdravlja na Limanu, bio zatvoren zbog rekonstrukcije već dve i po godine! Drugi veliki objekat, na Novom naselju, pretvoren je u kovid ambulantu. Specijalističke službe Doma zdravlja takođe ne funkcionišu. Protestujemo protiv nebrige gradskih čelnika koja je koštala živote mnoge naše sugrađane i zahtevamo da se iz gradskog budžeta obezbede sredstva za zapošljavanje novih lekara, za nabavku medicinske i laboratorijske opreme, kako bismo počeli da saniramo posledice dugogodišnje nebrige zbog koje se Novi Sad našao među gradovima i opštinama s najvećim porastom broja umrlih od 2020. godine", poručuju u APV.
 
Protest je zakazan za podne ispred ambulante na Limanu, a prisutnima će se obratiti Aleksandar Jovanović u ime Akcije progresivne Vojvodine i Nebojša Zelenović u ime Otvorene građanske platforme Akcija.
  • goca

    23.10.2021 19:55
    APV
    Neka mi neko objasni, ko su ovi. Nisam upucena .
  • Neko tamo

    23.10.2021 12:32
    Setimo se otvaranja Kamenice 2
    I kako su aparati prenoseni iz objekta u objekat, pa smo se slikali i izasli u novinama, a posle zadnji sprat koristili za privatnu praksu.
  • Mile

    23.10.2021 08:25
    Šta?
    Sadam će da drži neki govor? E, prijatelji moji, ako je došlo do toga da Sadam spasava Novi Sad, onda pakujmo kofere, pa za Dojčland!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti