SSP: SNS postavlja kamere na pijacama i uvodi Novi Sad u orvelovski scenario

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas da se prestane sa "masovnim i neselektivnim nadzorom i kontrolom" građana Novog Sada čime SNS uvodi grad u "orvelovski scenario".
SSP: SNS postavlja kamere na pijacama i uvodi Novi Sad u orvelovski scenario
Foto: 021.rs
"Novim Sadom je proteklih dana odjeknula zabrinjavajuća vest da je JKP 'Tržnica' kupila kamere sa softverom za biometrijsko prepoznavanje lica koji sadrži i bazu podataka u kojoj bi bilo hiljade podataka o ličnosti posetilaca novosadske pijace. Celokupni sistem nadzora sada je operativan na Futoškoj, Limanskoj i Najlon pijaci", saopštio je gradski odbor SSP.
 
Kako je stranka upozorila, biometrijska obrada podataka o ličnosti u javnim prostorima nema pravni osnov i svako suprotno ponašanje nosi krivičnu odgovornost učinioca.
 
"JKP 'Tržnica' potvrdila je da je nabavila ovakvu opremu, ali i istakla da se napredne funkcije sistema kontrole neće koristiti, mada malo ko u to zaista veruje", navela je SSP i ocenila to kao potez u daljem postavljanju pametnih kamera širom grada.
 
SSP zahteva da JKP Tržnica hitno ukloni iz javnog prostora novi sistem video nadzora, a gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića poziva da obelodani koja je prava namera u vezi sa nadziranjem i kontrolom svih Novosađana.
 
"Novi Sad se ovim postupanjem otvoreno uvodi u orvelovski scenario. Više nema garancije da SNS neće prvom prilikom zaviriti u privatnost građana Novog Sada. Pitamo gradonačelnika Miloša Vučevića zašto se u Novom Sadu gaze građanska prava", istakla je predsednica Gradskog odbora SSP Novi Sad Danijela Grujić, prenela je ta stranka.
  • X

    24.10.2021 09:04
    X
    Niko nema prava nikog da snima i prisluskuje!!! Policija mora da ima nalog od tuzioca i suda dabi nekog snimala i prisluskivala!!! Ovako isapada da su svi gradjani sumnjivi i rade nesto protiv zakonito? Obicne gluposti i pranje para a sve ovo gradjani placaju! Licno sam protiv ovoga jer je ovo zaziranje u privatnost koja je "ustavom" zagarantovana!
  • Zebra

    23.10.2021 18:34
    Zna se da najveći kriminal se dešava na pijacama. Neko drži tezgu sa kokom? Ja nemam ništa protiv kamera ali da imaju smisla. Neko to placa zar ne?
  • Milan

    23.10.2021 16:40
    Ovo su kamere za svercere jer na pijacama nema kao nekada bake i deke koji su prodavali svoju robu iz svojih bašta.Na "pijacama" se prodaje svercovana roba iz mađarske,akcizna roba za koju nije plaćen porez,akciza ni carina.Radnici rade ne prijavljeni za sitne pare a korist imaju samo sverceri koji zgrcu lovu na "legalnom" švercu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti