FOTO Na Limanu obeležen Dan oslobođenja: Novi Sad je zaslužio da bude slobodan grad

Nekoliko stotina Novosađana okupilo se danas na Limanu, povodom Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma.
FOTO Na Limanu obeležen Dan oslobođenja: Novi Sad je zaslužio da bude slobodan grad
Foto: 021.rs
Skup pod nazivom "Novi Sad - slobodan grad" je počeo u 16 časova u Limanskom parku.
 
Na skupu su govorili istoričar Vojislav Martinov, novinarka Ana Hegediš Lalić, Darko Šper iz sindikata "Nezavisnost", kulturološkinja Aleksandra Bosnić Đurić i režiser Želimir Žilnik. 
 
 
Vojislav Martinov ispričao je kako je to izgledalo kada su oslobodioci 23. oktobra 1944. godine ušli u Novi Sad.
 
"Dve noći i dva dana su Novosađani slavili svoje oslobođenje", rekao je Martinov.
 
Podsetio se heroja iz Novog Sada i naglasio da se njihova imena mogu naći u knjigama koje danas niko ne čita i koje se nalaze na smetilištima i buvljacima i upitao da li je onda njihova žrtva vredela.
 
"Odgovor zavisi od toga da li ih se i kako ih se sećamo, kome i kakve spomenike dižemo, da li ćemo i danas negovati vrednosti za koje su se borili", naveo je. 
 
 
Ana Hegediš Lalić istakla je da borba protiv fašizma nikada ne sme da prestane.
 
"Fašizam ne pobeđuje onog momenta kada uđe u institucije već kada zavlada ćutanje", navela je.
 
Darko Šper izrazio je nadu da ćemo jednog dana pobediti fašizam.
 
"Osvajanje slobode u Novom Sadu počelo je na Limanu. Ti saveti mesnih zajednica moraju da budu inkubatori slobode u Novom Sadu", istakao je Šper.
 
Aleksandra Bosnić Đurić kazala je da je danas Novi Sad ponovo okupiran.
 
"Kada kažemo antifašizam, želimo da im poručimo da smo odlučili da se priklonimo nepristajanju na njihove ideološke zablude, na nasilje, na beskrajna zastrašivanja i ponižavanja. Novi Sad je zaslužio da bude slobodan grad", rekla je Bosnić Đurić. 
 
 
Želimir Žilnik prisetio se da je, kada je on bio mlad, Dan oslobođenja uvek proslavljan na glavnim ulicama, u školama, u preduzećima.
 
"Tog dana nije bilo čoveka koji nije osetio neku vrstu sreće što se taj dan slobodno proslavlja, jer ono što je pobeđeno, to je bio pakao u svakom smislu", istakao je Žilnik. 
 
Opisao je situaciju u kojoj se sada nalazimo kao tipičnu za postkomunističke zemlje i ocenio da imamo na vlasti gubitnike koji se svete sopstvenom narodu.
 
"Neki elementi koji su karakteristični za fašističke prakse mogu da se lociraju u tranzicionim državama, a zahvatili su i nas. Tu ne vredi nikakva vrsta očajanja i vođenje mišlju da se istorija završava sa nama. Istorija je bitka koja je neprestana. Nemojte sagnuti glavu, nemojte ćutati to je ono što ovi što vas gaze i traže od vas. Tako nećete osvojiti svoj mir nego isključivo svoje ropstvo. Ako hoćete da se oslobodite morate i sami tome doprineti", naglasio je Žilnik. 
 
 
Nakon govora, okupljeni su prošetali kroz Liman 3 i 4 do okretnice četvorke.
 
Skup je prošao bez incidenata.
  • Tja

    27.10.2021 09:14
    Smesne su mi ove naci pahuljice, kme kme, "mi smo bili naci sljam i kad je dosla odmazda nisu nas postedeli, evo mene su streljali". Ajde mars. Da niste ocekivali crveni tepih za smecare?
  • Šokiran

    26.10.2021 22:17
    Oslobodjenje
    Tamo vi na keju obeležavajte pomen žrtvama .A ovo ušetali oslobodioci bez borbe.Manite me takvih proslava.
    PS " Popravite natpis i na štrandu koje gurao pod led"!
  • Ozezi

    24.10.2021 16:38
    @детелинара
    Naravno da je potpun kada imamo radikalske talibane na vlasti, kojima je fetis da u Srbiji imaju robove koji rade nedeljom u pelenama za najmanje nadnice u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti