Počela konferencija "Šta nasleđe znači za nas": Ukazano na važnost Almaškog kraja

Međunarodna konferencija "Šta nasleđe znači za nas" otvorena je u "Svilari".
Konferenciju su zajednički organizovali Udruženje "Almašani" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, uz učešće Faro mreže Saveta Evrope čiji je Udruženje "Almašani" aktivan član.
 
"Veoma bogata kulturna istorija Novog Sada najbolji je dokaz neraskidive veze između grada i kulture, između Almaškog kraja i Novosađana koji žive u ovom delu grada. Konferencije poput ove, skreću pažnju na naše bogato kulturno nasleđe, a mi smo do sada uradili mnogo toga na zaštiti pojedinih prostornih celina. Konkretno, Almaški kraj je proglašen za prostornu kulturno-istorijsku celinu u okviru koje Zavod za zaštitu spomenika kulture štiti i obnavlja graditeljsko istorijsko nasleđe. Zatim, pokrenuli smo Kulturnu stanicu Svilara, gde smo zapušten prostor industrijskog nasleđa pretvorili u prostor za kulturu, koji je danas platforma za povezivanje civilnog i javnog sektora u toj oblasti. I treće, Almaški kraj je postao deo Faro mreže, što predstavlja primer dobre prakse u našoj državi. Želja nam je da kroz delovanje lokalne zajednice, odnosno kroz rad Udružnja 'Almašani', Zavoda za zaštitu spomenika, lokalne Mesne zajednice, a uz podršku Gradske uprave budemo primer dobre prakse i drugim lokalnim samoupravama u tome kako da koriste prednosti Faro mreže. Na današnjoj konferenciji nam je cilj da zajednički skrenemo pažnju na očuvanje kulturnog nasleđa koristeći primere, kako iz našeg grada, tako i iz evropske prakse", rekao je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.
 
Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić rekao je da je cilj da se kroz višegodišnja ulaganja svih relevantnih institucija, uz saradanju sa građanima, izvrši kompletna rekonstrukcija Almaškog kraja, da se vrate ambijentalne vrednosti iz 19. i 20. veka tog dela grada, a da će se na današnjoj konferenciji prezentovati sve ono do sada urađeno na tom polju, kao i budući planovi.
 
Predsednik udruženja građana Podbare "Almašani" Marijan Majin je naglasio da se čini da se posle 16 godina delovanja tog udruženja, granica između udruženja, tj. građana, i gradskih struktura gubi, i da svi postaju svesni da se samo kroz sinergiju, zajedničkim zalaganjem svih aktera može napredovati na polju zaštite kulturnih vrednosti.
 
Faro mreža Saveta Evrope okuplja i povezuje organizacije lokalnih zajednica koje kulturno nasleđe aktivno koriste kao potencijal za razvoj svojih sredina i to čine uvažavajući principe Faro konvencije - krovne ervropske konvencije o zaštiti kulturnog nasleđa, koju je Republika Srbija ratifikovala 2009. godine. Generalni sekretar konvencije Faro mreže Francesk Pla je uputio uvodnu reč prisutnima putem video linka i istakao da je dobra saradnja civilnog društva i lokalne vlasti, ključan, esencijalan element za dugoročni prosperitet u obasti zaštite nasleđa, poželevši svima srećan rad na današnjoj konferenciji.
  • Almaški

    26.10.2021 21:14
    Bivši
    Almaški kraj, bajagi, još postoji. Sličan ambijent i ljudi.
    A, da - samo još nedostaju podzemne garaže da bude kao nekad.
  • Rodjo

    26.10.2021 13:31
    Stanovnik
    U pravu je covek, ali opet ponavljam , ko nam je gradski ministar za kulturu jadni i zalosni smo ! Covek da prica o kulturi bolje da ptica o moralu i kako je preleteo u stranku koju, i dan danas mrzi,to odgovorno tvrdim...
  • Stanovnik

    26.10.2021 08:59
    Podbare
    Treba proći ulicama Almaškog kraja pa videti veliki nered u osnovnom održavanju čistoće, devastiranju i nedostatku zelenih površina, neuređenim i neobezbeđenim gradilištima, prenatrpanosti vusoke gradnje i uskim ulicama kao od pre sto godina, automobili "jedan na drugom" ...
    Ako je sređivanje Svilare, i obnovljenih par fasada veliki i značajan napredak na očuvanju kulturne i graditeljske celine ovoga dela grada onda je stvarno puno urađeno.
    Učesnike konferdncije treba provesti kroz sve ulice, a ne samo pokazati Svilaru i par obnovljenih fasada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti