Počeli Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu

Deseti Međunarodni dani energetike i investicija počeli su u Novom Sadu, na Novosadskom sajmu.
Uz izložbeni deo manifestacije, u kojem su predstavljene firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike, najavljeno je da će u kongresnom segmentu narednih dana, kroz panel diskusije, biti reči o najaktuelnijim temama, uz učešće vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva.
 
Jubilarni 10. Međunarodni dani energetike i investicija okupljaju stručnjake iz Srbije, regiona i Velike Britanije. Prvog dana, u sredu, održava se plenarna sesija "Ubrzanje energetske tranzicije u Srbiji-presek stanja" kao i više panela - "Podrška unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima", "Projekat unapređenja energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini", "Podrška smanjenju zagađenja iz individualnih izvora", "Obnovljivi izvori energije u Srbiji" i "Osunčajmo Srbiju". 
 
U četvrtak će se govoriti o planiranju niskougljeničnog razvoja na lokalnom nivou i ulozi energetskih zasada u energetskoj strategiji Srbije, a cela manifestacija se održava uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera.
 
Manifestacija je zvanično počela govorom ministarke rudastva i energetike Zorane Mihajlović, koja je poručila da Srbija treba da bude šampion u energetskoj tranziciji.
 
"Težimo ka tome da nam zemlja bude potpuno ekološki čista, da imamo zdraviju životnu sredinu i klimu, da obezbedimo čistu energiju. Dakle, važno je da imamo dovoljno energije, ali da je stičemo na održiviji način. Baza svega su zakon i podzakonski akti, nakon čega sledi izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta, vetroelektarana, gasnih elektrana itd. Pred nama su investicije koje će doneti mnogo novih radnih mesta, a svaki dinar koji budemo uložili u zelenu energiju doneće boljitak na duge staze", poručila je Zorana Mihajlović.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je energetika ključno pitanje na globalnom nivou, što je glavna tema i u Novom Sadu, kao i ovih dana, na skupu svetskih lidera u Glazgovu.
 
"Iz perspektive Novog Sada, drugog po veličini grada u Srbiji, koji je istovremeno i značajan regionalni industrijski centar, cilj nam je da napravimo iskorak u daljem razvoju uvođenjem energetski efikasnih sistema u svakom segmentu. Upravo smo otvorili najmoderniji Dom zdravlja na Limanu koji koristi obnovljive izvore energije, a tu spada i kompleks Kreativnog distrikta. Naš cilj je da maksimalno iskoristimo znanje koje imamo i snažan zamajac novosadske privrede koja nam puni budžet, pa da iz sopstvenih sredstava i uz povoljne kreditne aranžmane i saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama, nastavimo sa uvođenjem najboljih, najekonomičnijih i najzdravijih tehnologija. Energetika je preduslov za dovođenje novih investicija, a bez reindustralizacije, nema ekonomskog osnaživanja. Novi Sad je najbolji primer kako se lokalna politika vodi u pravcu uštede potrošnje energije uz zaštitu kvaliteta vazduha, vode i zemljišta, a i nove generacije učimo da na tome grade budućnost", rekao Miloš Vučević
 
Prisutnima su se obratili i direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bijelić, a pozdravnu reč uputio je i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli. 
  • narod

    03.11.2021 16:52
    e moj Miki
    pa ti si gradonačelnik ovog grada betona, gradonačelnik grada gde se govna izlivaju direktno u reku, gradonačelnik grada koji je zaboravio da se prijavi za sredstva namenjena za zamenu stolarije, gradonačelnik grada koji nema zelenila ili samo što nije izniklo na Promenadi ako se dobro sećam projekta.... tebi je u duši beton a kao i tvoja bolumenta bolesno ste nastrojeni protiv prirode.....
  • Milan

    03.11.2021 16:31
    Gde su maske?
    Gde su maske, pitam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti