Novi Sad izdvaja milion evra za licence i održavanje nekorišćenog softvera kupljenog pre osam godina

Grad će izdvojiti više od 1,1 milion evra za nabavku licenci za SAP softver, koji je Novi Sad kupio pre osam godina za preko 400.000 evra, ali ga do sada nije koristio, saznaje 021.rs.
Novi Sad izdvaja milion evra za licence i održavanje nekorišćenog softvera kupljenog pre osam godina
Foto: 021.rs
U lokalnoj upravi za 021.rs nisu odgovorili na pitanja o softveru SAP. Ipak, na kraju je pojedine odgovore pružio član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić, koga smo pronašli na događaju na kojem se nalazio i gradonačelnik Novog Sada, a koji je između ostalog i na čelu Radnog tela za implementaciju ove tehnologije.
 
Poslednji put se problemom Novog Sada sa implementacijom softvera, koji služi za automatizaciju procesa poslovanja u velikim organizacijama, bavila Pištaljka. U februaru je objavila da gradska vlast mesecima odbija da dostavi podatke o poslu koji je pokrenut još 2013. godine.
 
Ovaj portal, koji istražuje korupciju i zloupotrebe vlasti, tada je objavio da Novi Sad ni posle osam godina ne koristi softver SAP, koji je kupio za 50 miliona dinara od beogradske firme "B4B". Iz dostupnih podataka nije jasno ni da li je išta zapravo plaćeno, pogotovo imajući u vidu izjavu suvlasnika Miroslava Gužvice, koji je rekao da softver nije plaćen. 
 
Između ostalog, objavljeno je i da je u toku pregovaranje kako bi se problem rešio, a Gradska uprava je optuživala beogradsku firmu zbog nekorišćenja softvera, navodeći da "B4B" nije poštovala ugovor. U februaru je objavljeno i da je novosadska uprava dala rok od 60 dana da uradi ono što nije uspela da uradi u prethodnih osam godina, objavila je Pištaljka. 
 
Šta se sada dešava?
 
Sama nabavka ukazuje na to da su problemi, u međuvremenu, rešeni. To je potvrdio i član Gradskog veća za komunalne poslove, koji je za Dnevnik rekao da su "prevazišli nesporazume sa dobavljačem". 
 
Krajem oktobra ove godine izmenjen je Program investicionih aktivnosti za potrebe organa Novog Sada, čime je izdvojeno 70,7 miliona dinara za održavanje i još 67,7 miliona za SAP licence, nakon čega je raspisan tender. Izmena programa je praktično rađena kako bi se dodalo više od 138 miliona dinara za potrebe implementacije SAP-a. Količina novca koja se sada izdvaja je gotovo tri puta veća u odnosu na ono što je bilo opredeljeno pre osam godina. 
 
Uvidom u dokumentaciju može se videti da je Gradsko veće odluku o izdvajanju novca donelo 22. oktobra, a da je Služba za zajedničke poslove raspisala tender "SAP licenca sa HANA bazom i uslugama održavanja", za koji nije navedena procenjena vrednost, ali iz pomenutih izmena može se videti da se radi o poslu vrednom više od 138 miliona dinara. 
 
Da se radi o novom izdvajanju iz budžeta vidi se i po planu javnih nabavki, jer se nabavka za održavanje i kupovinu licenci našla na spisku 27. oktobra, istog dana kada je i raspisan tender. Plan javnih nabavki gradske službe je više puta menjan tokom godine, ali SAP se pojavljuje tek krajem oktobra. 
 
U tenderskoj dokumentaciji, koja je javno dostupna, vidi se da su predmet javne nabavke SAP licence sa HANA bazom i usluga održavanja ovog softvera za period od devet meseci. Navodi se i da je rok za isporuku i aktivaciju licenci, kao i za reaktivaciju postojećih licenci, najduže sedam dana od zaključenja ugovora. 
 
"Grad Novi Sad je u završnoj fazi implementacije SAP ERP sistema. Za potrebe poslovanja organa Grada, posebnih organizacija i službi u SAP ERP sistemu čiji operativni rad je planiran od 1. januara 2022. godine, potrebno je izvršiti reaktivaciju postojećih pet SAP ERP licenci i jedne razvojne SAP ERP licence, kao i obezbediti nove SAP licence sa pripadajućom SAP HANA bazom, i to: 1  SAP S/4HANA Enterprise Management for ERP customers, 115 SAP ERP Professional User, 30 SAP ERP Project User i 1 SAP HANA Runtime DB", stoji u specifikaciji.
 
 
Član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić za 021.rs kaže da će Novi Sad od 1. januara imati najsavremeniji informacioni sistem u svetskim okvirima.
 
"Imamo 17 informacionih sistema i bilo je potrebno da imamo ERP sistem. Prva nabavka (2013.) je bila za snimanje procesa, kao i podešavanje SAP-a, jer nisu isti procesi za Beograd, Berlin ili Novi Sad. Proces mora da bude usklađen sa našim postupcima i procedurama u skladu sa zakonima i gradskim odlukama. Sada su došle na red licence. Mi smo kupili pet testnih licenci u prvoj nabavci, a sada ne možemo da krenemo bez 150 licenci. Ovo je minimum koji je potreban da bi sistem funkcionisao i da bi zadovoljio potrebe. Odlučili smo se za HANA bazu, za razliku od Oracle baze, na kojoj su bili testovi, a koja je tri puta skuplja. Još jedan razlog zašto se odlučujemo za HANA bazu je taj što smo tokom prošlogodišnjeg hakerskog napada utvrdili da ono što je bilo na HANA bazi u SAP-u, nije bilo dirnuto. Dakle, kupujemo i bazu i licence koje su nam neophodne za rad", naveo je Jelušić. 
 
Prethodno je Jelušić za Dnevnik izjavio i da je prihvata svaku vrstu odgovornosti, po pitanju rokova i funkcionalnosti sistema, ali da može da bude samouveren, jer je "praktično u svim organima Grada podrška zaposlenih više nego na zavidnom nivou"
 
Jelušićeve reči da je prevaziđen problem sa dobavljačem znače i da je Novi Sad pronašao zajednički jezik sa firmom B4B. Ova firma je bila u vlasništvu Miroslava Gužvice, koji je sada direktor i vlasnik 10 odsto kompanije. Većinski vlasnik, sa 90 odsto udela, jeste kompanije Enetel solutions, koja je u većinskom vlasništvu firme Koefik, čiji je vlasnik Nenad Kovač, poznat i kao Neša Roming, koji je umešan u neke od najvećih poslova u zemlji, podsetila je Pištaljka.
  • To

    05.11.2021 11:10
    je
    To je jedna od najvećih prevara u istoriji Novog Sada i niko naravno nije odgovarao.
  • Iznogud

    05.11.2021 09:55
    Lopovi
    SPS-ovci su 90-tih krali u džepovima, žuti su nosili u kesama, a ovi napredni radikali kradu bagerima i damperima!
  • Biba

    05.11.2021 09:24
    .
    Ah, milion...ni tamo, ni ovamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti