Potrošene sve doze vakcine protiv sezonskog gripa: Zakazani putem eUprave prvo kod izabranog lekara

Sve vakcine protiv gripa koje su stigle u Dom zdravlja "Novi Sad" pre dve nedelje potrošene su, kažu za 021.rs u ovoj ustanovi.
Potrošene sve doze vakcine protiv sezonskog gripa: Zakazani putem eUprave prvo kod izabranog lekara
Foto: Pixabay
Nova isporuka vakcina očekuje se u narednih desetak dana, ali će detaljniji termini biti poznati u narednom periodu. Vakcine koje Institut Torlak bude opredelio za novosadski dom zdravlja biće raspoređene po ambulantama prema već ustanovljenom rasporedu, kažu za 021.rs u domu zdravlja.
 
Građani imaju mogućnost da se za imunizaciju protiv sezonskog gripa prijave i putem eUprave. Procedura je ista kao i za imunizaciju protiv kovida - građaninu koji se uredno prijavio stići će SMS poruka sa datumom vakcinacije, vremenskim periodom i ambulantom u koju treba da se javi.
 
Međutim, kako za 021.rs navode pojedini građani koji su dobili SMS poruku i otišli na vakcinaciju u neku od ambulanti, nisu bili primljeni jer u ustanovi nisu obavešteni o zakazivanju putem eUprave, a samim tim nema ni termina. 
 
Na pitanje 021.rs koja je zvanična procedura za dolazak na vakcinaciju protiv sezonskog gripa i da li važe prijave putem eUprave, u Domu zdravlja "Novi Sad" navode da je procedura za vakcinaciju ista kao i prethodnih godina.
 
"Zainteresovani građanin za imunizaciju ide kod svog izabranog lekara. Molimo građane da, i pored dobijene SMS poruke od eUprave, svoje pravo na imunizaciju ostvare odlaskom prvo kod izabranog lekara", navode u ustanovi.
 
To znači da, suštinski, za imunizaciju protiv gripa ne morate da budete prijavljeni na portalu eUprave - nema garancije da ćete vakcinu primiti jer Dom zdravlja "Novi Sad" primenjuje svoju proceduru rada sa pacijentima.
 
Potrebno je da odete u ambulantu u smeni kad je i vaš izabrani lekar i da se sa njim ili njom dogovorite o svojoj vakcinaciji, ali tek kada bude saopšteno da je vakcina dostupna. Kako je 021.rs ranije saopštio, prioritet u imunizaciji protiv sezonskog gripa imaju penzioneri, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i u javnoj upravi. 
  • Svetlana NS

    05.11.2021 10:24
    Vakcine
    Ovo je dokaz da narod hoće da se vakciniše ali kad su vakcine proverene. Mene samo buni činjenica da vakcine protiv gripe ne mora da primi 90% građana da bi bile efikasne (kolektivni imunitet), ko se vakcinisao zaštićen je i nevakcinisani mu nisu pretnja. A ove vakcine protiv korone mora da primi 90 % građana inače virus mutira i zaraza ne može da se kontroliše.
  • moj lekar

    04.11.2021 18:10
    Potpuno logično! Kako eUprava može da određuje kada svaki izabrani lekar ima najbolji uvid u to ko je pacijent i najlakše ga može uputiti.
    Čemu centralizacija iz Bg kada je do sada sve teklo kako treba?
  • Novosađanka

    04.11.2021 17:20
    opet red
    prijavila se, dobila poruku, čekala dva i po sata, polupokretna i dobila vakcinu. Vakcinisalo se od 10h do 14h. Zar mora tako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti