Primedbe na plan proširenja kopa Ciglane u Karlovcima: Gubi se najdragoceniji resurs

Udruženje "Karlovački vinogradi" podnelo je 185 primedbi na Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana opštine Sremski Karlovci.
Primedbe na plan proširenja kopa Ciglane u Karlovcima: Gubi se najdragoceniji resurs
Foto: 021.rs
Ovim nacrtom je predviđeno proširenje kopa Ciglane IGM Stražilovo i, kako oni navode, uništavanje plodne zemlje.
 
"Usvajanjem nacrta bi trajno bio izgubljen jedan od najdragocenijih resursa, najkvalitenija zemlja za uzgoj vinove loze i voća, a ugrožena su i arheološka nalazišta i zato tražimo da se odbaci njegovo usvajanje", navode iz ovog udruženja.
 
Dodaju da Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana predviđa promenu namene poljoprivrednog zemljišta koje se trenutno koristi za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo u zonu eksploatacije rudarskih sirovina za potrebe rada Ciglane IGM Stražilovo.
 
"Proširenjem zone eksploatacije trajno bi se nanela značajna materijalna šteta proizvođačima i poljoprivrednim gazdinstvima koja u ovom trenutku ostvaruju zakonsko pravo na subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji", piše u saopštenju.
 
U okviru primedbi Udruženje je dostavilo i pisano izjašnjenje vlasnika parcela da neće prodati parcele Ciglani za potrebe proširenja zone eksploatacije
 
Udruženje ističe da Ciglana nije sanirala ni rekultivisala postojeći kop na kojem je eksploatacija završena, iako je to bilo predviđeno i iako je imala zakonsku obavezu, čime je pokazala neodgovoran odnos prema okruženju u kojem posluje.
 
"Ekonomski efekat proširenja kopa bi u ovom slučaju imao isključivo privatni kapital zbog neobustavljanja radova i neprijavljivanja arheoloških nalazišta i predmeta nalazišta nadležnom Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture", napisali su u saopštenju. 
 
Ističu da je neophodno zaštititi arheološka nalazišta od trajnog nestanka i sprovesti adekvatna istraživanja i mere zaštite.
 
Upozoravaju i da ne postoji saglasnost nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture. 
 
"Oba zavoda, Pokrajinski i Republički su se proglasili nenadležnim, a Pokrajinski zavod za zaštitu prirode se nije izjasnio povod zaštite diverziteta faune sisara", navodi se u saopštenju.
 
Nacrt je, kako ističu, u suprotnosti sa Zakonom o obnovi kulturno-istorijskog nasledja i podsticanja razvoja Sremskih Karlovaca, čiji je cilj zaštita, uređenje i unapređenje prirodnih dobara i životne sredine.
 
Predlažu i da se donese mera zabrane korišćenja petrol koksa koji koristi ciglana Stražilovo i drugih prljavih energenata.
 
Ovo udruženje je i pre nego što je plan za proširenje delatnosti Ciglane upozoravalo na to da kompanija svojim aktivnostima zagađuje okolinu, pa su apelovali na inspekciju i nadležne organe da reaguju.
 
Kompanija NEXE u čijem je vlasništvu Ciglana je reagovala na te tvrdnje i na peticiju da se očuvaju karlovački vinogradi i navela da je njihov fokus zaštita životne sredine. Istakli su, tada, da ulažu u zelene tehnologije, kao i da svi izveštaji iz 2020. godine pokazuju da vrednosti ne prelaze granične vrednosti emisije koje su definisane Uredbom o graničnim vrednostima emisije štetnih materija u vazduh iz stacionarnih izvora.
  • /

    07.11.2021 10:07
    /
    e pa kada niste hteli u eu
  • zero kewl

    07.11.2021 09:18
    Ciglana je biznis koji se širi.
    Nego ima tu u blizini puno vikendica koje prodavci cene skoro pa pola miliončeta. A sve lepo uslikano kao da ste na karibima, kad ono malo dalje pogled na ogroman odžak od ciglane koji dimi, pogotovo uveče. Ta prašina je vrlo opasna i to niko ne prati. Udišete kamen. Ciglanu treba izmestiti.
  • Anica lepotica

    06.11.2021 23:05
    Ćemu sve ovo
    Čudi me ova količina naivnosti. Ovo je gotova stvar i ne vidim zašto se dižu tenzije, nikw dobro za zdravlje! Uostalom, baš ovo su Karlovćani na izborima izabrali i sada nemaju pravo da kukaju. Kasni je sada a cena koju će platiri ovi što ne razmišljaju o svojoj deci i unucima je nesaglediva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti