"Šajkaška" u magli: Kupovina službene "škode" bez tendera, zapošljavalo se mimo zakona

Više od 30 zaposlenih bez saglasnosti Vlade, poslovi vredni više od 36,7 miliona dinara mimo tendera, dug prema "Galensu", deo su onoga što je evidentirao državni revizor u poseti "Šajkaškoj".
Državna revizorska institucija kontrolisala je proteklih meseci finansijske izveštaje i poslovanje ovog društva, koji se odnose na 2020. godinu, a saznanja je upravo objavila. 
 
Kad je reč o finansijskim izveštajima, nisu uočene veće nepravilnosti, ali revizoru jeste bilo zabrinjavajuće što su ukupne kratkoročne obaveze "Šajkaške" na kraju 2020. bile 107 miliona dinara, za 92,1 milion dinara veće od obrtne imovine društva. To ukazuje na, kaže DRI, neizvesnost koja može da izazove značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću društva da nastavi poslovanje.
 
"Škoda" i mašinerija bez tendera
 
Nepravilnosti i nezakonitih poteza bilo je na pretek. Uprava preduzeća kojim rukovodi Slobodan Milić Bocara nije, utvrdio je revizor, pre isplate zarada zaposlenima, svom osnivaču (Republici) dostavljala obrasce za plate, iako to mora da čini. Obračun i isplatu minulog rada zaposlenima radili su na uvećanu zaradu za prekovremeni rad, suprotno Zakonu o radu.
 
"Prema navedenom članu Zakona o radu je propisano da osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu. Kolektivnim ugovorom, kao opštim aktom je predviđeno da se osnovna zarada zaposlenog utvrđuje tako što se cena rada pomnoži sa vremenom provedenim na radu i koeficijentom. Ovo upućuje na zaključak da osnovicu za obračun minulog rada ne čini uvećanje po osnovu prekovremenog rada", zaključak je u izveštaju DRI.
 
Nasuprot tome, plata direktora "Šajkaške" Slobodana Milića obračunata je pravilno. On je u 2020. kao direktor zaradio 2,2 miliona dinara.
 
Sa javnim nabavkama, tačnije izostankom ovog postupka, "Šajkaška" ima dosta iskustva i nezakonitog poslovanja. Ovo društvo je prošlu godinu poslovalo bez godišnjeg plana javnih nabavki i akta o uređivanju javnih nabavki, a potrošili su više od 36,7 miliona dinara na kupovinu mimo obaveznog tendera. Bez primene procedure kupili su opremu vrednu više od 27 miliona dinara i to bulodžer, službenu "škodu superb", hidraulični bagerski tarup i drugu opremu. "Škoda" je kupljena u januaru 2020. godine od ovlašćenog prodavca "Intersrem" iz Veternika.
 
Još jedno kršenje zakona odnosi se na programe poslovanja, budući da ih "Šajkaška" nije donela na vreme ni za 2020. ni za 2021. godinu. Iako je bilo u obavezi, ovo vodoprivredno društvo nije Ministarstvu privrede dostavljalo svoje tromesečne izveštaje o radu. Na sajtu ne postoje radne biografije direktora i predsednika Skupštine Društva, na uvid javnosti nisu izloženi ni godišnji, ni trogodišnji programi poslovanja, kao ni tromesečni izveštaj o realizaciji programa. "Šajkaška" nema ni svoju internu reviziju.
 
Revizor je utvrdio da "Šajkaška" nije usvojila program poslovanja na vreme jer na isti nije dobila saglasnost od Ministarstva privrede. Sagledavajući ovaj dokument, ministarstvo je stavilo primedbe na nabavku službenih vozila u Društvu jer je kupovina automobila izvedena, jednostavno rečeno, bahato. Iako zakon nalaže da se svaka kupovina službenih automobila mora planirati, mora se navesti vrsta vozila, karakteristike, procenjena vrednost i razlog za kupovinu, uprava "Šajkaške" je u programu poslovanja samo navela da je kupila "škodu" vrednu 3,8 miliona dinara, bez ikakvih obrazloženja koja su potrebna ili objašnjenja kako je vozilo kupljeno.
 
"Šajkaška" je prekršila zakon i prilikom zapošljavanja ljudi. Prošle godine su primili više od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih, iako nisu imali dozvolu za to - angažovali su ukupno 31 osobu bez dozvole Vladine Komisije za davanje saglasnosti na novo zapošljavanje, potpuno proizvoljno i mimo zakona.
 
Takođe, pojedini zaposleni imaju različite koeficijente za plate, iako su im opisi poslova identični, a to je kršenje Zakona o radu. Revizor je utvrdio da isti opis posla imaju hidrotehnički radnik-traktorista, stručni saradnik za opšte poslove, hidrotehnički radnik na nasipu, vozač putničkog automobila, tesar, referent za administrativne poslove i mehaničar.
 
Državni revizor u izveštaju navodi da "Šajkaška" trenutno vodi postupak pred sudom da bi poništili jedno rešenje Agencije za restituciju. Deo poslovne zgrade Društva na Beogradskom keju 7 bio je predmet restitucije, a uvidom u katastar jasno je da se zgrada trenutno vodi kao privatna svojina jednog fizičkog lica. Pravo privatne svojine upisano je samo na delovima zgrade koji su po restituciji pripali fizičkom licu, dok ostatak zgrade nije etažiran. "Šajkaška" je pred Upravnim sudom pokrenula spor radi poništenja rešenja Republičkog geodetskog zavoda od 15. juna 2020. godine i taj postupak je u toku. 
 
"Šajkaška" ima određene dugove prema preduzećima od kojih je pozajmila novac još 2017. godine. Ukupno 20,5 miliona dinara duguje se "Informatici", "Putu" i "Toplani", a u više navrata su rađeni aneksi ugovora o pozajmicama, jer dug nije isplaćen. Inače, najveće obaveze prema dobavljačima s kojima radi "Šajkaška" trenutno ima prema "Galensu" - 3,7 miliona dinara.
 
U toku kontrole revizora, ovo društvo je obračun minulog rada usaglasilo sa Zakonom o radu i uvećanje po osnovu prekovremenog rada isključili su iz osnovice za obračun minulog rada. Sada imaju 90 dana za odazivni izveštaj i otklanjanje svih drugih uočenih nepravilnosti i, ukoliko to ne učine, revizor ima osnov za prekršajne prijave.
 
U "Šajkaškoj" tišina na pitanja 021.rs, ali poslovali su i gore
 
U Vodoprivrednom društvu "Šajkaška" ni nakon nedelju dana nisu odgovorili na pitanja 021.rs zbog čega se kupovalo mimo tendera, zapošljavalo bez saglasnosti komisije i činile ostale nezakonitosti koje je uočila kontrola DRI.
 
Inače, ovo nije prvi put da je DRI pronašla nezakonitosti u radu "Šajkaške" - još veći problemi otkriveni su (i 021.rs je pisao o njima) još 2017. godine. Tada je revizor ustanovio da je direktor Slobodan Milić postavljen na funkciju nezakonito, te da u njegovom ličnom dosijeu nedostaju dokazi o visokom obrazovanju koje zahteva njegovo radno mesto, kao i dokaz o radnom iskustvu.
 
Otkriveno je da su građevinske knjige naknadno popunjavane kako bi izgledalo da su neke radove izdvodili zaposleni u "Šajkaškoj", a zapravo to nije bio slučaj. U to vreme se još više miliona potrošilo nezakonito, mimo tendera. Čak 157,8 miliona dinara 2016. je potrošeno bez primene Zakona o javnim nabavkama, a stotine hiljada dinara bez osnova su isplaćivane i podobnim medijima.
 
Sve to i mnogo više 021.rs otkrio je javnosti u tekstu OVDE.
  • Milena

    09.11.2021 11:01
    Ne znam samo kako misle da poniste upis naslednika vracene imovine kada je upisan na osnovu validne isprave i kada postoji akt na osnovu kojeg je izvrsen upis, a oni su ti koji nezakonitim radnjama i pritiscima pokusavaju da ospore nesporno, valjda cekajuci da se naslednicima nesto desi pa da njima ostane tudja imovina, u ostalom kakve veze Sajkaska i Bocara imaju sa zgradom koju je 1900 gradio.dr Slavko Uzelac za svoj sanatorijum, zgrada pripada naslednicima a ne tamo nekim uzurpatorima i otimacima tudjeg vlasnistva, neko uzima iz budzeta koliko hoce a nekome ne daju njegovo nasledstvo i njegovu dedovinu i pored svih izvrsnih i pravnosnaznih resenja organa i sudova ove drzave

  • pop84

    09.11.2021 07:09
    pa
    vaskrsnuo gosp. milić poznatiji kao bocara ?
  • Sima

    08.11.2021 19:26
    Stranka bi stvarno trebala da povede računa koga predlaže za direktore državnih preduzeća, ne mogu da budu nepismeni, bahati, primitivni i neugledni ili zato što su najbliži prijatelji gradonačelnika ili odrađuju neke važne poslove za stranku, a u stvari na kraju se ispostavi da odrađuju samo za sebe a sve ostalo je farsa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti