Profesor novosadskog PMF-a dr Igor Dolinka najmlađi dopisni član SANU

Profesor dr Igor Dolinka sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.
Prirodno-matematički fakultet se pohvalio da je i prof. dr Velimir Popsavin izabran za redovnog člana Odeljenja hemijskih i bioloških nauka.
 
Dolinka je izabran za redovnog člana Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, na izbornoj skupštini SANU, održanoj 4. novembra.
 
Kada 19. novembra, na Dan Srpske akademije nauka i umetnosti, Dolinki bude svečano uručena Povelja o izboru, ovaj profesor na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta postaće najmlađi dopisni član SANU. 
 
Rođen je u Subotici, a živi u Novom Sadu. Diplomirao je na PMF-u, a na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Od 1997. godine na PMF-u je asistent, a 2008. je stekao zvanje redovnog profesora. 
 
Oblasti naučnog interesovanja su mu polugrupe i slične strukture sa asocijativnim množenjem (sa naglaskom na kombinatornu teoriju polugrupa, polugrupne varijetete, algebarske aspekte formalnih jezika, itd.), kao i povezana poglavlja teorije grupa, kombinatorike i logike.
 
Kako piše VOICE, izbor za dopisnog člana SANU smatra veoma visokim vidom priznanja za svoj rad i doživljava ga, naravno, sa radošću, ali i, priznaje, sa nekim misaonim osećajem skromnosti i refleksije. Vest je, kaže, primio u rodnoj Subotici i napominje da nivo adrenalina i kortizola koje je osećao u poslednjih sat vremena pre toga – ne bi nikom preporučio, jer, kaže kroz smeh, nije zdravo.
 
"Danilo Kiš, takođe akademik, ujedno i moj zemljak, u doslovnom, a i duhovnom smislu te reči, rođeni Subotičanin, odrastao tu negde na pola puta (ili raskršću?) između dva (toliko različita) jezika, srpskog i mađarskog, napisao je u 'Gorkom talogu iskustva': 'Čoveku je prijatnije da dobije nagradu, nego pogrdu. Mada ja imam jedan princip koji sam formulisao u Savetima mladom piscu – primaj nagrade sa ravnodušnošću, ali nemoj učiniti ništa da ih zaslužiš – i mislim da sam se do sada dosledno držao toga i prema nagradama imam čistu savest.'
 
Mislim da ovu rečenicu, neskromno možda ali čiste savesti, mogu da prepišem od velikana naše književnosti. Ja to razumem ovako. Ako se bavimo nekom oblašću ljudskog duha, i to činimo zato jer je osećamo kao životni poziv, misiju, avanturu stvaralaštva ka kojoj nas pokreće strast, svakako nagrade, priznanja, zvanja, položaji... nisu motivi koji nas pokreću. Naprotiv, ta misija, avantura, strast, philia – kako bi Heleni rekli – jeste sam po sebi taj motiv. Priznanja i zvanja onda tu dolaze kao posledice, kao neke smernice da ste na dobrom putu u svom traganju ka istini i lepoti. Ipak, članstvo u akademijama, pa tako i u SANU, rezultat je i zbira subjektivnih mišljenja postojećih akademika", kazao je Dolinka za VOICE.
 
Osim predavanja na osnovim, master i dokstorskim studijama, Dolinka je urednik časopisa "Publications de l'Institut Mathématique", a uređivao je i "Algebra Universalis". Uređivao je naučne zbornike, učestvovao na raznim projektima, bio gostujući predavač na međunarodnim matematičkim konferencijama. 
 
Početkom dvehiljaditih bio je član Saveta za nauku i tehnološki razvoj Izvršnog veća AP Vojvodina, a od 2005. do 2008. bio je predsednik Saveta za prirodno-matematičke nauke Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnologiju.
 
Devedesetih godina, kao student, dobijao je priznanja za Studenta godina Univerziteta u Novom Sadu, te Studenta godine PMF-a, kao i nagradu "Mileva Marić Ajnštajn" za najbolji seminarski rad. Pre toga, kao učenik, učestvovao je i osvajao priznanja na međunarodnim  i balkanskim matematičkim olimpijada. 
 
Njegovu biografiju možete da pogledate na OVOM LINKU, dok razgovor dr Igora Dolinke za VOICE pročitajte OVDE.
  • 002211

    09.11.2021 10:07
    Zna se za SANU da smrdi na politiku i ratove. Vi kako hoćete.
  • Nina

    09.11.2021 08:25
    SANU
    Divno, trebaju nam mladi ljudi, da SANU ne liči na Veće staraca. Čestitke mladom čoveku sa nadom da će to znanje moći ovde da unovči, a ako i ne uspe velik je svet. Pozdravljam
  • Maja

    09.11.2021 01:24
    Naš prof. Igor je ostavio velikog traga u Pokrajinskoj vladi pa je red da ostavi isto i u Akademiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti