Novosadski DJB: Šta se krije od Novosađana?

Novosadski odbor Dosta je bilo saopštio je da je "ustaljena praksa nepoštovanja zakonskih odredaba prilikom donošenja odluke o budžetu grada postao 'trademark' novosadskog naprednjačkog režima".
Novosadski DJB: Šta se krije od Novosađana?
Foto: 021.rs

Kako se navodi u saopštenju, od 2019. godine, kada je izmenjen zakon o lokalnoj samoupravi i predviđena obaveza sprovođenja javne rasprave u postupku donošenja odluke o budžetu, u delu budžeta koji se odnosi na planiranje investicija, vlast ni jedan jedini put nije postupila u skladu sa zakonom.

Od tada su, dodaju, usvojene tri odluke o budžetu, kao i nekoliko rebalansa. Kako kažu, sve do usvajanja odluke o budžetu Novog Sada za 2021. godinu, "u potpunosti je kršen budžetski kalenda kojim su definisani rokovi za pripremu i usvajanje budžeta.

"Da li je moguće da niko u gradskoj vlasti nije, od 2019. godine do danas, pročitao Zakon o lokalnoj samoupravi? Ili je, što je verovatnije, a samim ti i pogubnije po građane, svesno odlučeno da se Zakon ne poštuje? Ko je, imenom i prezimenom, odlučio da se parcijalno poštuje budžetski kalendar? Kada će se Novosađani pitati o raspodeli novca iz svog budžeta? Šta motiviše gradsku vlast da građane, u postupku donošenja najvažnije odluke u kalendarskoj godini, dovodi pred svršen čin?", pitaju se u novosadskom DJB.
 
U saopštenju stoji da je izvršni organ gradske vlasti bio u obavezi da do 1. novembra Skupštini Grada dostavi predlog odluke o budžetu. Nadležni organ Grada, u ovom slučaju Gradsko veće, u obavezi je da na internet prezentaciji Grada ili na drugi primeren način obavesti javnost da je otpočet rad na pripremi odluke o budžetu. Javna rasprava mora da traje najmanje 15 dana i građani moraju dobiti informaciju o sadržaju i rezultatima javne rasprave.
 
"Novac iz budžeta pripada isključivo građanima, ne gradskoj vlasti! Građani imaju pravo da budu informisani i upitani po pitanju svakog trošenja i investiranja javnog novca a režim ima obavezu, kako zakonsku tako i moralnu, da građanima obezbedi korišćenje navedenog prava. To pravo građanima daje Ustav Republike Srbije i to pravo niko građanima ne može uskratiti, ograničiti, suspendovati i slično", dodaje se.
 
Naglašava se da "gotovo sve lokalne samouprave u Srbiji poštuju citirane zakonske odredbe, zbog čega ovaj slučaj dobija na još većoj težini, jer se od Novosađana, očigledno, nešto krije".
 
"Takođe, važno je ne zaboraviti da Novi Sad ima ubedljivo najviši budžet po glavi stanovnika u Srbiji, što znači da su Novosađani izuzetno savesni u ispunjavanju svojih obaveza prema Gradu, i to bi morao biti razlog više za vlast da i ona postupa savesno i odgovorno, ali… Pokret Dosta je bilo na ovu pojavu ukazuje svaki put kada se odluka o budžetu usvaja ili menja. I nećemo odustati dok gradsku vlast ne 'privedemo k poznaniju prava'", zaključuje se u saopštenju.
  • pajo patak

    10.11.2021 13:03
    DJB menjajte ime
    ODJB ( odjebite ).
  • Bujke

    10.11.2021 11:29
    Dosta vas je
    Odoste desno. O čemu vi pričate, šačico mala. Dodvaravate se vlasti.
    Ni pameti ni obraza.
  • Đura Vojvođanin

    10.11.2021 11:08
    Ma džaba priče. Oni su gusari a Novi Sad je brod koji su osvojili. Tu pljački nema kraja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti